Magyarországi bemutatóval készül és illusztris szólistákkal kiegészülve játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Két illusztris szólistával: Gottlieb Wallisch-sal (zongora) és Pálfalvi Tamással (trombita), valamint egy várva várt karmester-vendégmuzsikussal, Mathieu Herzoggal (brácsa) február 15-én közösen lép színpadra a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A 16 tagú együttes karmesterrel kiegészülve játszik a különleges estén, és először hangzik el Magyarországon Mario Pilati zongorára és kamarazenekarra írt Szvitje.

A sokszínűség jegyében hívta meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar a vendégelőadóit a február 15-i koncertre. A szólistáikat jól ismerik, szoros a művészi kapcsolat, hiszen korábban is dolgoztak már együtt, sőt mindkét művésszel készítettek egy-egy közös lemezt. Emellett Pálfalvi Tamás nemcsak mint szólista, hanem több koncerten, mint zenekari művész közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein.

A magyarországi bemutatóként elhangzó Pilati-szvit Gottlieb Wallisch zongoraművész javaslatára került be a műsorba. Izgatottan várják, elnyeri-e a budapesti publikum tetszését.

,,Megpróbáljuk a hagyományokat őrizni, azokat az emblematikus darabokat, amiket nagyon sokat játszunk, repertoáron tartjuk. Emellett az átiratokra helyezzük a hangsúlyt és olyan különlegességekre, mint a Pilati-darab.” – mondta Tfirst Péter koncertmester

A koncerttel Mathieu Herzog és a Liszt Ferenc Kamarazenekar első közös együttműködése  valósul meg. A rendkívül sikeres francia Ébène Vonósnégyes alapítótagjaként híressé vált művész a koncerten egyszerre két szerepkört is vállal. A négy mű közül három előadását karmesterként irányítja. Janáček híres Kreutzer-szonátája viszont olyan vonzerő számára, hogy a közös előadásban zenekari művészként, a brácsaszólam vezetőjeként csatlakozik a zenekarhoz és a szokásos kamarazenekari metódustól eltérően így látja el a koncertmesteri feladatot.

Ehhez hasonló struktúrában eddig egyedül Várdai István művészeti igazgatóval dolgozott a kamarazenekar, aki cselló-szólamvezetőként és egyben zenekari irányítóként játszott egyes darabokban.

 

 

 

 

 

Közreműködik:

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Gottlieb Wallisch (zongora), Pálfalvi Tamás (trombita)

Vezényel és brácsán közreműködik: Mathieu Herzog

Művészeti vezető: Várdai István

Koncertmester: Tfirst Péter

 

Műsor:

Beethoven: f-moll vonósnégyes, op. 95

Mario Pilati: Szvit zongorára és kamarazenekarra (magyarországi bemutató)

***

Janáček: 1. vonósnégyes „Kreutzer-szonáta” — vonószenekari előadásban

Sosztakovics: c-moll versenymű zongorára és trombitára, op. 35

 

 

 

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.