Hogyan marketingezzünk a választási kampány idején?

A reklámzaj ugyan nagy, de szakértő segítségével kitűnhetünk belőle

Politikai kampányidőszakban a cégeknek jelentős reklámzajjal kell megküzdeniük. Ahhoz, hogy az emberek figyelméből nekik is jusson, különös gonddal kell megtervezniük marketingstratégiájukat erre a pár hétre. A politikai pártok reklámokra való költése ilyenkor egy átlagos év legerősebb hónapjainak – november és december – szintjére pörgeti fel a reklámpiacot, meghaladja a teljes magyar online hirdető vállalkozó közösség kampányainak mértékét.

Az emberek elérése ebben a periódusban drágább a Facebook-on és a YouTube felületén, azonban Google Ads-ben nem okoz jelentős változást, mivel ott kifejezetten kulcsszavakra történik a hirdetés. Ebben az esetben legfeljebb az egy kattintásra jutó költség növekedhet.

„Mind a plakát, mind a rádió és a televízió fix reklámhellyel rendelkezik, ezért kiemelten megjelenhet mindhárom területen a hiány. Van párt, amelyik akár 3-4 egymás melletti plakátot is megvásárol, ami az ország teljes területén több tízezer hirdetési felületet is érinthet. Szerencsére az online tér lehetőségei kevésbé korlátozottak, hirdetési hely van bőven, csupán az egy látogató weboldalra történő átterelésének a díja magasabb az év ezen időszakában” – ismertette Berta Gergő, marketing szakértő, a Maximum Business Web és Marketing ügynökség ügyvezetője, tulajdonosa.

Tűnjünk ki, költsük el hasznosan a marketingbüdzsét!

A 2022-es év a videó marketing éve, ez a TikTok forgalmi adatai alapján is jól látható. Fontos szem előtt tartani, hogy az emberek 85%-a hang nélkül nézi a videókat, ezért szükséges, hogy mindent feliratozzunk. Egy videóban az első 10mp fogja meg a látogatót, így elengedhetetlen, hogy az ütős legyen, és akármennyi is a mondanivalónk, semmiképpen ne legyen hosszabb 2-3 percnél. Ha ezekre fókuszálunk, ugyanaz a hirdetés akár 30-40%-kal is eredményesebb lehet, mint a sima, képes-grafikás kampányok.

„Manapság teret hódít a 360 fokos marketing. Nem csak Facebook és Google hirdetésekben kell gondolkodnunk, hanem aktívabb, e-mail marketingben, offline elemekben és kereső optimalizálásban (SEO) is működnünk kell” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Berta Gergő azt is elárulta, hogy az idei év nagy fejlesztése a Facebook esetében az úgynevezett „konverziós API”, melynek használata egyre fontosabb lesz a jövőben.

„Ennek lényege oda eredeztethető vissza, amikor a Facebook hirdetéseket szabályozta az IOS operációs rendszer és az azt használók. Ennek segítségével pontosabbak lesznek a remarketing célzások (újrahirdetés azoknak, akik már egyszer találkoztak a weboldalunkkal vagy valamelyik hirdetésünkkel) és a hasonmás célközönségek (akik hasonlítanak ahhoz a célközönséghez, akiknek hirdetni akarunk) elérése is. Még nagyobb fókuszt kap a megfelelő elhelyezések kiválasztása és a célzások minél pontosabb beállítása” – tette hozzá a marketing szakértő.

Ne húzzuk be a féket!

A reklámzaj megnövekedése által okozott kihívás semmiképpen sem szabad, hogy elrettentsen, saját céljaink elérése érdekében végzett munkánkat megtorpanásra kényszerítse. Sőt! Marketingtevékenységünk kismértékű átalakításával könnyedén és eredményesen vehetjük az akadályokat.

„Mindenképpen azt tanácsolom, hogy a vállalkozások bízzák szakemberre a kampányaikat, hogy a megváltozott reklámközeg és a dráguló hirdetések mellett is hatékonyak tudjanak maradni. Hozzáértő segítségével a hirdetéseiket tudatosan tudják felépíteni, hogy minél erősebb garanciával hozhassanak új megrendeléseket 360 fokos marketing, eladásösztönző weboldal, webáruház, videó kampányok és a közösségi média felületek minél teljesebb körű kihasználása révén” – avatott be Berta Gergő, a Maximum Business Web és Marketing ügynökség vezetője.