“Művészek a pedagógusokért, a pedagógia művészete”

Egyedülálló, hároméves országjáró mesterkurzus sorozatot indított a Fesztivál Akadémia Budapest

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító vezetői egy páratlan léptékű programot indítottak, amely rendkívüli energiákat visz az alap és középfokú zenei oktatásba, jelentős magyar szólistákkal összefogva. A pandémia kezdetén 2020- ban 63 hazai szólista csatlakozott a “Fesztivál Akadémia Mesterkurzusok” programhoz a magyar zeneoktatásért, a zenetanárokért és a magyar zene jövőjéért. Olyan világhírű művészek, mint pl.: Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Rados Ferenc, Ránki Dezső, Keller András, Bogányi Gergely, Fenyő László, Várdai István, Rácz Zoltán, Baráti Kristóf… Magyarország minden régiójában és a magyar lakta határon túli nagyvárosokban, ingyenes mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket és 30 pontos akkreditációs képzéseket szerveznek 2023 végéig 8-23 éves diákok és tanáraik számára térítés mentesen. A nagyszabású tervnek köszönhetően 3 év alatt akár 10 000 pedagógus és 200 000 diák nyerhet inspirációt több, mint 100 helyszínen.

„Magyarország zenei nagyhatalom, ez a hírünk a nagyvilágban, melyet őriznünk kell és kötelességünk ápolni. Úgy érezzük, az utolsó pillanatban vagyunk és a jövő a tét: a nemzetközi mércével versenyképes zenekari zenészeket, a jövő tanárait, szólistákat es zeneszerető közönséget is most kell kinevelni. A Fesztivál Akadémia Budapest célja támogatni, inspirálni a pedagógusokat és a zenét tanuló gyerekeket. A művészek a szólistaként megélt színpadi tapasztalataikkal szeretnének segítő kezet nyújtani a hazai zeneoktatásnak.” – vallja Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész.

Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész így vélekedik: “A különleges tehetségű gyermekek esetén a Fesztivál Akadémia Budapest felfogása az, hogy bizonyos életkorig saját közegében kell maradniuk és tanáraikkal, családjaikkal összefogásban, de kiemelt odafigyeléssel és egyedi támogatással kell segítsük rendszeresen. Ennek egyik helyszíne a most épülő Fesztivál Akadémia Budapest tetőtéri Stúdió, amely egy biztos találkozási pont lesz a tehetséges gyerekek és tanáraik számára.”

Mindkét muzsikus fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az alapfokú zenei intézményeknek nem elsődleges feladata, hogy minden növendékéből hivatásos zenész váljon és pontosan ezért a mesterkurzuson szívesen foglalkoznak olyan gyerekekkel is, akik nem zenei pályára készülnek. A lényeg a fejlődés, az inspirálás es a pedagógusokkal történő közösségvállalás.

Egy-egy alkalommal akár 5-10 környékbeli iskola tanárait és diákjait is várják aktív résztvevőként a szervezők. A mesterkurzusok mellett, kerekasztal-beszélgetésre is lehetőség nyílik a mindig felmerülő szakmai kérdésekről, majd a kurzusok után a művésztanárok hangversenyt is adnak.

Az elmúlt időszak a várakozásé volt, a már 2021-ben egész évre beütemezett, mind az intézményekkel és művészekkel is leegyeztetett mesterkurzusokat a pandémia miatt teljes egészében el kellett halasztani.

Az elmúlt hónapokban a program néhány intézménnyel már elindult, úgy mint a Szent István Király és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumok Budapesten; vidéken pedig Szeged, Csíkszereda, Miskolc, Göd, Dunakeszi, Székesfehérvár, Szombathely intézményeiben tartottak kurzusokat és koncerteztek többek között: Banda Ádám, Baráti Kristóf, Fenyő László, Kokas Dóra, Klukon Edit, Maxim Rysanov, Ránki Dezső, Rohmann Ditta és a Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetői, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.

Amint a FAB szervezésében tavaly decemberben az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyen is történt Miskolcon, ugyanúgy az idén júliusban lévő 4-ik Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny során is szerveznek mesterkurzusokat. Ezekre a versenyekre jelentkezők mehetnek el és vehetnek részt rajtuk. Ezen túl azokat a tanárokat is várják folyamatosan, akik nem hoznak növendékeket, hiszen már a verseny, a mesterkurzusok és a koncertek figyelemmel kísérésével 30 pontot gyűjthetnek díjmentesen az akkreditációs pontrendszerben.

A közeljövőben Nyíregyházán (március-május), Csíkszeredán (április), Pécsen (május), vagy épp a nyári, 30 pontos akkreditációs képzéseken a budapesti Ádám Jenő Zeneiskola zenei táborban, valamint a júliusi Fesztivál Akadémia Budapesten várják a szervezők a tanárokat és a diákokat.

A “Fesztivál Akadémia Mesterkurzusok” programjához csatlakozott művészek teljes névsora megtalálható a Fesztivál Akadémia Budapest honlapján.

A szervezők szívesen várják további iskolák, tanárok és diákok jelentkezését a masterclass@festivalacademy.org címen.

További információ: www.fesztivalakademia.hu