A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös projektjének csúcspontja a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia 2021-ben együttműködést indított el, melynek részeként az együttes Várdai István szakmai vezetésével átadja mindazt a tudást az egyetem hallgatói számára, ami a tökéletes zenekari játékhoz kell. Az együttműködés évadon belüli csúcspontja lesz a március 20-ai, Végletes érzelmek című hangverseny, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legígéretesebb diákjai a világhírű zenekarral együtt lépnek fel, Takács- Nagy Gábor irányításával.

,,Koncertünk legfontosabb eleme az a zenei szimbiózis, ahogy a Mesterjáték programban résztvevő zeneakadémisták a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Takács-Nagy Gáborral és Fejérvári Zoltánnal művészileg „egybeolvadva” a műsor energikus és lírai kibontakozásában vesznek részt. Az elmúlt hónapokban és a zenei projektekben megismerhettük fiatal kollégáinkat. A közös munka rendkívül inspiráló volt, és mostani gyümölcse egyben bizonyítéka annak, hogy erre az együttműködésre nagy szükség van, ezért folytatni fogjuk a jövőben is. Ezekben a nehéz időkben kifejezetten fontos üzenete van a generációk közti kommunikációnak és együttműködésnek, hiszen a jövőt a fiataloknak készítjük elő. Bízunk benne, hogy azok az impulzusok, melyeket átadunk nekik, a teljesebb és kiegyensúlyozottabb szakmai útjukat fogják segíteni.” –mondta el Várdai István művészeti igazgató

  1. március 20-án, 19:30 Zeneakadémia, Nagyterem,

A Liszt Ferenc Kamarazenekar mindig feladatának tekintette az utánpótlás-nevelést, és megújult stratégiájának is fontos pillére a tehetséggondozás. Művészeti vezetőjük 2020-ban kapta meg a Magyar Tehetség Nagykövete címet. Az évek során különleges műhelymunkával folyamatosan segítik azoknak a gyerekeknek, fiataloknak a fejlődését, akik korosztályuk legkiválóbbjai közé tartoznak, és rendszeresen fellépési lehetőséget is biztosítanak számukra.

 

A hangverseny a „Végletes érzelmek” címet kapta, többek közt azért, mert a műsorra tűzött három darab sajátossága, hogy mindegyik művet a szerzője egy hozzá közel álló vagy egy számára fontos személynek ajánlotta: Chopin az f-moll zongoraversenyt és Scsedrin a Carmen-szvitet a szerelmének, Puccini a Krizantémok című alkotását pedig Amedeo di Savoia-Aosta herceg emlékének. Így érzelmekben biztosan nem lesz hiány.

 

A legígéretesebb diákok és a zenekar ezen az estén Takács-Nagy Gábor karmester irányításával lép fel. A kimagasló zongoraművész, Fejérvári Zoltán közreműködésével lesz hallható Chopin zongoraversenye.

Közreműködik: Fejérvári Zoltán (zongora)

Zeneakadémia hallgatói

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Művészeti vezető: Várdai István

Koncertmester: Tfirst Péter

Műsor

Puccini: Krizantémok

Chopin: f-moll zongoraverseny, op. 21
Szünet

Bizet-Scsedrin: Carmen-szvit

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.