Így lesz íróból gyertyaöntő

Saját manufaktúrát működtet a bestseller-szerző

Hidasi Juditot íróként ismerjük, aki számos bestseller, regény és segítőkönyvek szerzője. Néhány évvel ezelőtt azonban új vállalkozást indított, amelyből mára igazi szerelem lett. Az írónő azóta a könyvek mellett saját készítésű gyertyáival is belopta magát a közönség szívébe.

“Édesanyám a főállása mellett maga is öntött gyertyákat. Az ő örökségét szerettem volna tovább vinni, különösen, miután megtaláltam egy régi levelét, amit nekem írt de csak halála után került elő. Ezt a levelet úgy zárta, hogy gyújtsak gyertyát. Én ezt jelnek vettem, és elkezdett foglalkoztatni a gyertyaöntés folyamata.” – mondja Hidasi Judit.

Mivel a férje kozmetikumgyártással foglalkozik, ez a terület egyébként sem volt idegen az írónőtől, aki a pandémia alatt kezdett el komolyan foglalkozni a gyertyakészítéssel. A hobbiból szerelem lett, mára pedig a gyertyák köré brand épült, és webshopon keresztül is beszerezhetőek.

Judit nevét regényei és segítőkönyvei tették ismertté. Utóbbiakat például évente jelenteti meg: ilyen volt a négy éve elindult „Gondolat” sorozat, amely tavaly karácsonykor a a “365 gondolat a boldog(abb) élethez” című öröknaptárral folytatódott, ami az év minden napjára tartogat egy bölcsességet.

“Kapcsolódik hozzá egy gyertyasorozat is. Ezeket én csak ‘beszélő gyertyáknak’ hívom, hiszen pozitív üzenetet hordoznak, ami lehet akár reggeli mantra, vagy az utolsó esti gondolat” – teszi hozzá.

Akár három-négy hónapba is telhet, mire a vásárlóhoz kerülnek

“Az, hogy milyen gyertya következzen a sorban minden esetben tőlem származik, de a férjem segít a gyertyaöntés fizikai részében. A kisfiam is be szokott segíteni, most például ő választotta ki a húsvéti nyuszis gyertya mintáját. Még az is lehet, hogy egy nap majd tovább viszi a manufaktúrát” – mondja az írónő.

Judit a jelentősebb ünnepekre, így a karácsonyra, a Valentin-napra és anyák napjára is külön gyertyákkal készül. Az ötletei megjelenítésében Morell Eszter grafikus segít, akivel már hét éve dolgoznak együtt. Ha megvan az új illat -szerelem, először a gyertyák külsejét tervezik meg, majd kitalálják a nevüket is.

Az írónő az illatokat egy angol és egy francia parfümőr cégtől szerzi be, és általában többféle illatvariációt is végigpróbál. Mint mondja, akár három-négy hónapba is beletelhet, amíg egy gyertya a vásárlóhoz kerül.

“Ez egy hosszú tesztfolyamat, és nem is feltétlenül vezet eredményre: a forró viaszban fel kell oldani a parfümöt, és előfordul, hogy ezután nem marad meg az illata. Tíz tervből átlagosan kettő jut el a megvalósításig. De a lényeg, hogy a vásárlóhoz csak tökéletes illatkompozíció kerüljön!”

Judit az elkészült gyertyákat a mai napig maga csomagolja:

“Aki tőlem választ gyertyát, az tapasztalhatja, hogy minden szeretetemet beleadom. Mindig jár hozzá üzenet, és általában csokit, esetleg fürdőbombát is csomagolok mellé. Én kezelem a Facebookot is, és válaszolok a levelekre. Klassz látni a sok pozitív visszajelzést” – mondja. És hogy melyik gyertya a személyes kedvence?

“Vannak örök illatok, amiket imádok. Ilyen például a Spa Day gyertyák, amelyek segítenek a pihenésben, meditációban, vagy csak ha egy kis énidőre vágynál. Sokat ég nálam a tavaszi gyertyakollekcióból is a Spring Garden is, de reggelente szeretem a kávé -vagy kapucsínó illatot is, amely a Velence gyertyánk intenzív illata” – mondja az írónő, aki nem tartja kizártnak, hogy később egy regényben is felhasználja a gyertyaöntőként szerzett tudást.