Kétezer önkéntes a Mária Rádiónál

Tematikus programsorozat a hitről

A Magyarországon 16 éve működő Mária Rádió öt kontinens 80 országában van jelen, működésük közös célja, hogy továbbadják a keresztény életszemléletet és kultúrát. Hazánkban kétezer önkéntes szegődött e nemes cél mellé, akik szabadidejükben, önköltségükön járulnak hozzá az értékteremtéshez. A Mária Rádió nem egy munkahely, sokkal inkább egy család, amelyhez tartozni akár tevékenyen, akár a hallgatóságban valódi közösségi élményt nyújt, azt a valós érzést keltve, hogy bármi is történjék a világban, nem vagyunk egyedül.

A többezres önkéntes csapatot egy 12 tagot számláló szűkebb kör koordinálja, akik szívükkel-lelkükkel szervezik a rádió mindennapjait, a havonta megjelenő, ingyenes Mária Rádió Magazin megjelenéseit és azt a számos programot, amely folyamatosan színesíti a közösséghez tartozók életét.

„A Mária Rádiónál élénk közösségi élet zajlik, a hagyományos programelemek mellett teret adunk az új ötleteknek is, valamint segítséget nyújtunk azok megvalósításához. Az idei évünk a tanúságtétel jegyében zajlik, amelynek keretében minden hónapban más-más aktuális témát veszünk górcső alá, mind rádiós műsorainkban, mind a magazinban, mind pedig élő kerekasztal-beszélgetések során” – tudtuk meg Machalik Krisztinától, a Mária Rádió szóvivőjétől.

A rádió, amelynek a függetlenség az egyik legfontosabb alapja

Manapság kevés médium engedheti meg magának, hogy politikai, egyházi és egyéb befolyásoktól mentesen, teljesen függetlenül működhessen. Nehéz helyzet ez, hiszen azt jelenti, hogy rendszeres anyagi támogatás nélkül, saját erejükből és hallgatóik önkéntes adományaiból biztosítják tevékenységeik finanszírozását.

Ez főként azért lehetséges, mert a világ legnagyobb közösségi rádiója Magyarországon a második legkedveltebb szöveges, tehát nem zenei rádió, amely országos szinten, FM-csatornán, 60%-os lefedettséggel rendelkezik, és az érintett területeken 20%-os hallgatottságot könyvelhet el.

„Büszkék vagyunk rá és nagyra értékeljük, hogy ennyien szeretik a munkánkat. Fontos számunkra, hogy műsoraink széles látókörűek és elfogadóak legyenek más vallásokkal, más szemléletekkel kapcsolatban is, ezért tagjaink között nem csak katolikus, de református, evangélikus, baptista és más vallások is képviseltetik magukat” – avatott be Machalik Krisztina.

A rádióban egyetlen perc reklám sem hallható, kizárólag hasznos műsoridő, amelyben imádság, tanítások és életvezetéssel kapcsolatos műsorelemek színesítik a programkínálatot.

Műsorigazgatóként egy papot üdvözölhetünk, aki személyében is garanciát nyújt arra, hogy minőségi, értékes tartalmakkal találkozzanak a hallgatók, de a vezetőséget erősíti Dr. Szabó Tamás közgazdász is, aki saját vállalkozása mellett 20 éve dolgozik azon önkéntesként, hogy a Mária Rádió működhessen Magyarországon is.

„A nagyjából kétszázezres hallgatóságunk 10%-a állandó adományozónk, akik jelentős segítséget nyújtanak évről évre” – tette hozzá a szóvivő, akitől megtudtuk, hogy elsősorban ezek a kisebb összegű egyéni adományok tartják fenn a rádiót, egy-egy alkalommal pedig előfordul, hogy nagyobb összegű adomány érkezik be hozzájuk, akár magánszemélytől, akár cégtől.

A közösség, ahova jó tartozni

A Márió Rádió tartalmas honlapján tevékenységükről és programjaikról folyamatosan friss információk olvashatók, de megtalálhatók Facebookon is, mert fontos számukra, hogy minden korosztályhoz az általuk legkedveltebb, leginkább használt fórumon szóljanak.

„Nagy szeretettel fogadunk minden új hallgatót, aki szeretne bennünket, a gondolatvilágunkat jobban megismerni, és azokat is, akik a csapatunkhoz csatlakoznának. Azt valljuk, hogy mindenkor, de különösen napjainkban nagyon fontos az összetartás, egymás támogatása, akár csak a társaságunkkal, akár más módon, amire igény, illetve lehetőség kínálkozik” – jegyezte meg Krisztina.

Különböző korosztályok, illetve különböző élethelyzetben lévők számára is kínálnak érdekes programokat, mint például a zarándoklatok, amelyek közül egy speciális babakocsis változatot baba-mama klubjuk is szervez, kiegészítve a csapatot látássérült társaikkal, vagy éppen a kutatótevékenységek, amelyek során a mindenkit foglalkoztató kérdésekre keresik a választ.

„A vallás és az életvitel összefüggéseinek vizsgálata már sokakat az életük átgondolására ihletett, kutatás is született arról, hogy a vallásos emberek között ritkábban fordul elő deviancia, függőség, és egészségközpontú életvitelüknek köszönhetően kevesebb betegséggel kell életük során megküzdeniük, valamint hosszabb ideig élnek” – emelte ki a Mária Rádió szóvivője.

A tanúságtétel éve – tematikus programok

2022 a Mária Rádiónál a tanúságtétel éve, mind a rádió frekvenciáin, mind a havonta 47 000 példányban megjelenő, ingyenes Mária Rádió Magazinban, a havonta jelentkező kerekasztal-beszélgetéseken a témák pedig szintén eköré csoportosulnak.

Májusban a demográfia, az életvédelem, valamint az abortusz elkerülése lesz fókuszban. Az érdeklődők május 10-én 18:00-tól kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt a MOMkult kupolatermében, melynek címe: Az én testem, vagy a te életed? Az este folyamán olyan kérdések merülnek fel, mint: Mikortól ember a gyerek? Mi a fontosabb, a gyerek élethez való joga vagy az anya önrendelkezési joga? A beszélgetésben részt vesznek: dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet alapítója (moderátor), Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász (nem végez abortuszt), Frivaldszky János jogfilozófus, egyetemi tanár, Katona Andrea, a Fészek Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke.

Az év hátralévő részére tervezett témák között szerepel az eucharisztia, a példaképek, a természetvédelem, a munka, a Mária Rádió családépítése, a kudarc, a veszteség, a csalódás és a gyász feldolgozása a hit segítségével, az év zárásaként pedig az álmok, a célok és az ideálok világában merülhetnek el a kerekasztal-beszélgetés résztvevői, illetve közönsége.

„Küldetésünk, hogy segítsük az Isten és az ember közötti kapcsolat létrejöttét és megerősödését. Meggyőződésünk, hogy ez a találkozás hivatott betölteni a lelkünkben érzett ürességet. Ezáltal megismerhetjük önmagunkat, nyitottabbá válhatunk a másik emberre, valóban tartalmassá válik az életünk. Hallgatóinkat arra hívjuk, hogy keressék ezt az Istennel való találkozást és tapasztalják meg annak életet adó, semmi máshoz nem fogható, mélységes örömét” – zárta gondolatait Machalik Krisztina.