Budapesti Tavaszi Fesztivál

A második kerületben

 

  1. április 29. és május 15. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A főváros számos kerülete mellett, a második kerületben is megannyi érdekes és izgalmas program várja az érdeklődőket. Többek között olyan helyszíneken találkozhatnak a művészet legkülönbözőbb formáival, mint a Fény utcai piac, a Képező Galéria, a Gyarmati Dezső Uszoda vagy épp a Marczibányi Téri Művelődési központ. Ráadásul egy csak a fesztivál ideje alatt nyitva tartó, pop-up kulturális téren, a Margit Nappaliban is megannyi érdekes eseményt szerveznek.

 

A programkínálatból kiemelkedik a Fény utcai piac. Ezen a szokatlan helyszínen megannyi közösségi kulturális és művészeti élményben lehet része az ide látogatóknak. Április 29-án 15 órától mindenki táncra perdülhet, hiszen a swing, a balett, a sztepp és a társastáncok zenéi csendülnek fel a piac különböző területein. Április 30-án utcazenészek lepik el az épületet és bebizonyítják, hogy a műfaj valóban mindenkié. Április 30 – május 7. között „zenét a piacra” felkiáltással, a Városháza téri közösségi zongora nyomába ered a Fény utcai piac és egy újabb pianinoval gazdagodik a civil kezdeményezés. Ráadásul Darvas Ferenc zongorista is játszik majd április 30-án. Május 1-én Makers’ Market Budapest kortárs magyar design vásáron barangolhat az érdeklő. Május 7-én a Canarro együttes manouche swing szalonzenével örvendezteti meg a piac látogatóit. A szervezők azokra is gondoltak, akik szeretnének kikapcsolni a nagyvárosi nyüzsgésből, számukra a piac tetőterében napozóteret rendeztek be. A BTF napjai alatt a Napozó várja a pihenni vágyókat.

A Margit körűt 54. szám alatt a fesztivál idején pop-up kulturális tér, a Margit Nappali nyílik, ahol különböző programok várják a kíváncsi látogatókat. Április 30-án 10 órától Jónás Vera Experiment és a Soharóza igazán kedves programot állított össze nagy gyerekek és korakamaszok számára. Ahogy ők fogalmaztak: „Tibi úszóedzésre jár, (de nem szereti, mert ott sötét van), délutánonként a menő fiatalokat nézi, a buszon fejben videójátékozik, három barátja közül kettő azonban bölény, akik legalább kitűnően rappelnek. Az ő életébe mászunk bele dalokkal, zajokkal, rajzokkal a Mechwart tér egy titkos bezárt üzlethelyiségében.” Május 1-én 10 órától, Anyák napja alkalmából megnyílik az Anyawellness központ. A tér egy munkamentes övezetté alakul, ahol gyerekes és gyermektelen nők gyűlhetnek össze, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak és feltöltődjenek.

A Képező Galériában, a Margit Negyed egyik első fecskéjénél április 28-án Jelenlét-kert címen nyílik Kondor Attila legújabb festményeiből, grafikáiból és korábbi animációs filmjeiből készített válogatás kiállítás. A tárlatban megannyi programot szerveznek a galéria vezetői. Gyerekek számára angol nyelvű mini művész-képzőt, Hundertwasser bábelőadást, és a felnőtteknek „Női művészek vagy nőművészek” címmel szerveznek művészettörténeti előadást.

A Margit Negyedet is megismerhetik a sétára foghatók, hiszen Nők a művészetben – Nők a Margit-negyedben címmel városi sétát szerveznek számukra. Ennek során a résztvevők egy térkép segítségével önállóan fedezhetik fel a Margit-negyed művészeti és gasztronómiai szereplőit (közösségi teret, galériát, kávézót, cukrászdát, virágboltot, designboltot, könyvesboltot, éttermet stb.), valamint izgalmas kvízjátékban vehetnek részt, melynek tematikája a NŐ. Nemcsak azért, mert az egyes helyszínek vezetői, tulajdonosai nők, hanem azért is, mert a séta során nőművészekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A programkínálatból kiemelkedik a FreeSZFE Freeszemle fesztiválja, amit a Freeszfe Egyesület második alkalommal szervezi meg, ahol a szabadság a főszereplő. Független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai, beszélgetések, egyetemi előadások, civil szervezetek és jótékonysági aukció is szerepel a hatnapos programban.

Időpontja és helyszíne: május 10-15. , Marczibányi Téri Művelődési Központ

Május 8-án családi napot tartanak a Gyarmati Dezső Uszodánál, ahol lesz vidám majális táncházzal és tánctanulás a Csillagszemű együttes fiatal táncosaival és kis zenekarával. De lesz még népmese előadás, tilinkó készítés, szélforgó készítés és természetismereti játszóház a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében.

A többi program kapcsán érdemes a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapját felkeresni.