Alapanyaghiány Európában – Hogyan tovább?

Magyar vállalat segíthet megoldást találni a probléma áthidalására

Nemrég került megrendezésre a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által szervezett Beszerzési Konferencia. A magyar ellátási lánc szakemberei, logisztikusok, beszerzők és vezetők együttesen keresték a szakterület egyik legsürgetőbb problémájára a választ: az alapanyaghiányra. Érintett ebben az acél is, mely többek között a fröccsöntő szerszámgyártás elengedhetetlen kelléke. A jelenlegi háborús helyzet miatt Európában súlyos és szerteágazó alapanyaghiánnyal kell számolni, hiszen Ukrajna a világ egyik legnagyobb acélexportőr országa.

Európa két fő acélellátója Oroszország és Ukrajna; a háborús helyzet következtében most mindkét ország akadozva tudja csak ellátni az alapanyag-szállítást. A gyártási folyamatok zökkenőmentes biztosítása érdekében a cégeknek most a szokásosnál is előbbre kell tervezniük, adott esetben érdemes kockázatelemzést végezniük, amely során átvilágítják az ellátási láncukat, és megnézik, hol vannak a kritikus pontok, hol okozhat problémát az alapanyaghiány.

„Jelenleg nem az a kérdés, hogy a szükséges alapanyag mely forrásból szerezhető be kedvezőbb áron, hanem az, hogy bárhol is hozzáférhető-e” – hívta fel a figyelmet Varga Richárd Attila, az AGS Mérnökiroda Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Gyártóipari trend: csökken a gyártások darabszáma

A fröccsöntő üzemek gyártósorai olyan termelési volumenre lettek kialakítva, amilyet a piac igényei az adott körülmények között indokolttá tettek, azonban az évek során nem követték a változások alakulását. Az itt készülő termékek darabszáma évről évre csökken, viszont a szerszámok költségei változatlanok maradtak, így összességében drágábban valósul meg a termelés.

„Emlékezzünk vissza, 5-10 évvel ezelőtt félévente, évente cseréltünk mobiltelefont, tabletet vagy akár okosórát, mert a technológia olyan ütemben fejlődött, ami az embereket arra motiválta, hogy folyamatosan a legújabb készülékre váltsanak. Manapság a fejlesztések lelassultak, nem tudnak a gyártók sem teljesítményben, sem funkcióban jelentősen többet, újat nyújtani. Ennek az a következménye, hogy új termék vásárlása főként akkor következik be, ha a régi elromlik vagy használhatatlanul elavulttá válik, így kevesebb darabot adnak el egy-egy készülékből” – ismertette a szakember a trendet.

A darabszámok csökkenése jellemző az okoskészülékek mellett a kisgépekre, de az autógyártásban is ugyanez a változás figyelhető meg az elmúlt évekhez képest.

Emelkednek a szerszámozási költségek

A műanyagipari termelés és megtérülés kalkulációinak alapját adják a műanyagiparban használatos öntőformák, vagyis a fröccsöntő szerszámok, melyek gyártási költsége nagyban befolyásolja a teljes bekerülési költség alakulását. Az elmúlt években tapasztalható tendencia, hogy a műanyag termékek életciklusa rövidül, és a teljes életciklus alatt gyártott darabszám is szignifikánsan csökken, a költségek emelkedését vonja maga után.

„Az ipari szereplők, felismerve ezt a jelenséget, folyamatosan próbáltak olyan megoldásokat találni, amelyekkel a szerszámozási költség csökkenthető vagy optimalizálható. A gyártó cégekre hatalmas nyomás nehezedett, és a szerszámbeszerzések egy részét elkezdték Ázsiából intézni, ami ugyan kedvezőbb árat jelentett, viszont sokkal nagyobb rizikót eredményezett. Mindennapossá váltak a garanciális kérdések intézésének nehézségei, ugyanis az átlag magyar kkv cégek munkatársai többnyire nem rendelkeznek a szükséges nyelvtudással, és nemzetközi kereskedelemben szerzett tapasztalattal sem” – mutatott rá Varga Richárd Attila.

Szakmai kapcsolatokkal a megoldás is érkezik

Az AGS Mérnökiroda az európai mérnöktudást és garanciát ötvözi az ázsiai gyártás előnyeivel. Mivel gyártási tevékenységét Kínában végzi, ráadásul rendelkezik kinti leányvállalattal, az alapanyaghiány nincs hatással a működésére, rövid és hosszú távon is zökkenőmentesen biztosítani tudja ügyfelei számára a szerszámgyártást.

„Kínában az acél ára nem emelkedett az elmúlt két évben. Stabilan elérhető és jó minőségű alapanyag áll rendelkezésünkre. Sokéves eredményes együttműködésünk a garancia arra, hogy megfelelő alternatíva lehetünk azok számára, akik az acélhiány áthidalására megbízható megoldást keresnek” – emelte ki az AGS Mérnökiroda Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.