Honnan ismerszik meg a jó felvágott?

A ragyogó napsütésben vétek lenne otthon maradni, irány a szabadba, piknikezni, túrázni! A nagy természetjárás közben hamar megéhezik az ember, ezért jó már otthon előre felkészülni a harapnivalókkal, és szendvicseket készíteni az útra. De vajon milyen felvágottat érdemes a zsemle közé rakni? Cikkünkben megpróbálunk erre a nehéz kérdésre válaszolni. Megmutatjuk, miről ismerszik fel a jó felvágott.

Hihetetlenül széles választék

Bár a felvágottak többnyire mozaikos húskészítmények (hogy pontosan milyen szabályoknak kell megfelelniük, arról később írunk bővebben), érdemes olyan hústerméket is a szendvicsünkbe csempészni, melyek színtiszta formában, szeletelve kerülnek a csomagolásba. Ilyen húskészítmény például a szeletelt tarja vagy a karaj is. A boltban érdemes alaposan végignézni a kínálatot, és jól választani. A Gierlinger tarja- és karajszeletei pont azt a magas prémiumminőséget képviselik, amit már a márka baconjeinél megszokhattuk. És ha már bacon: az előzetesen serpenyőben megsütött bacon szelet vagy bacon kocka igazi megkoronázása a szendvicsnek.

Mi is az a felvágott?

Visszatérve a felvágottakra: bárhol vásároljunk, valószínűleg jókora választék közül válogathatunk, ha felvágottakról van szó. Ezt jól példázza az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv külön kategóriában határozza meg a felvágottakra vonatkozó minőségi követelményeket: minimum 12% fehérjét és maximum 70% vizet (a húsban természetesen megtalálható víz is ide számítandó), 35% zsírt és 2,2% nátrium-kloridot tartalmazhat, lehet füstölt vagy füstöletlen. A felvágottak jellemzői továbbá, hogy húsmozaikok vannak benne. A párizsi esetében az előbb felsorolt előírások nem teljesülnek, ezért ez a fajta húsfeltét egy teljesen önálló kategóriát alkot.

Mindenféle felvágottra igaz, hogy minél magasabb a hústartalma, és minél kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaz, annál jobb minőségű termékről van szó, árulta el nekünk Kovács Péter, a Gierlinger termékeket készítő Tamás Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. Ez a kitétel a Tamás Hús Kft-re is igaz, ahol a különböző felvágottak hagyományos receptúrák szerint készülnek. Külön kiemelendő, hogy a cég nemcsak a bacon készítményeinél, hanem az új felvágott család termékeinél is a legkiválóbb minőségű húst használja fel.

Fontos a hús minősége, de a fűszerezés sem mellékes

Legyen szó párizsiról vagy felvágottról, a fűszerezés nagyon fontos szempont az ízélmény tekintetében. A párizsik esetében többnyire piros – vagy zöldpaprikával ízesítik a húst, erre van példa a prémium baconjeiről ismert Gierlinger párizsi választékában is. A gyártó új termékcsaládjában többféle fűszerezésű felvágott található, a már megszokott kiváló minőségű sonkából készült lengyel vagy a krakkói felvágottat például a szerecsendió és a bors teszi igazán rendkívüli finomsággá. A baconhez hasonlóan a Gierlinger párizsijai és felvágottjai is tökéletesen csomagoltak és szeleteltek, így megőrizve a hústermék friss