Takáts Márton ……..

Egyszer, ha nagyon elismert festő leszek, veszek egy kávéházat, ahol szalvétára fogok leskiccelni egy víziót, majd félszeg mosollyal leülök a zongorámhoz, eljátszom egy dalt, és mindenki megtapsol!

 

Takáts Márton Barcsay, Koller és MMA- ösztöndíjas magyar festő-és grafikusművész 1971. június 22-én született Budapesten. 1990-1995 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafikai szakán tanult. 1995-1996 között az MKF Mesterképző szakára járt, ahol König Róbert volt a mestere.

 

Takáts Márton személyiségjegyeit alapvetően meghatározza, hogy művészcsaládból származik, szülei iparművészek, dédapja szobrász, nagyszülei festők, példaképként tisztelt nagyapja Bartha László, a hatvanas évek elismert, Ecole de Paris-hoz közelálló, lírai fél-absztrakt festője. Franciás szemlélete, könnyedsége, technikai bravúrja, irodalmi érdeklődése, illusztrátori működése mai napig hatással van a művészre. Saját megfogalmazása szerint az életműve egyfajta alanyi festészet, amely az őt ért hatások és intuíciók szerint folyamatosan alakul, formálódik.

 

Így ír róla Kosinsky Richárd művészettörténész:

„Takáts Mártonnak az Országút Galériában kiállított képei azt a benyomást keltik, mintha egy posztmodern storyboardot látnánk. Azok számára is ismerős helyszínek jelennek meg, akik még nem jártak Párizsban vagy azokban az ikonikus kávézókban, amelyek megelevenednek a festményeken és grafikákon. Ezeket a lokációkat látogatja végig művein Takáts, mintegy felfejtve az események szálát. A művész a saját maga által felbérelt magánkopó, aki önnön jelenével párhuzamosan „jegyzeteli” az eseményeket. A jelenidejűség és a néhány pillanattal – vagy akár évtizedekkel – korábbi múlt bújócskázik, egymás szemét kitakarva, egymással versengve az előtérbe kerülés kiváltságáért. Takáts képei láttán ezért lehet az a benyomásunk, hogy jelen vagyunk, egy asztalnál az alakokkal, velünk (is) történnek az események; miközben voyeurként csak bepillantásunk van a történésekbe; illetve egészen filmszerű módon a nagytotált látjuk a főhőssel (mellé képzelve egy belső monológot, amely természetesen a befogadót célozza meg).”

 

A művészet meglátogattuk műtermében, ahol alkotói pályája alakulásáról, motívumrendszeréről, családi örökségéről kérdeztük, majd leült a zongorájához, és bemutatta, hogy fog muzsikálni, ha egyszer kávéháza lesz. Tekintse meg Ön is:  https://www.youtube.com/watch?v=35pIiJ1c3BA&t=118s

 

Az Ady, Párizs, Budapest című kiállítás képeinek egy része a Kogart Gyűjteményéből származik.

 

A kiállítás május 23-án 17 órakor nyílik az Országút Galériában

(1035 Budapest, Miklós tér 1.)


Megtekinthető: 2022. június 16-ig

További információ, jelentkezés interjú készítésre, forgatásra:

 

A kiállításra a belépés ingyenes!