Stork Natasa, Szamosi Zsófia és Szilágyi Ágota szereplésével mutatják be

…a 6SZÍN-ben Petőfi Sándor Az apostol című művét. Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány és a 6SZÍN közös produkciója. A produkció rendezője Szilágyi Bálint.

 Szilágyi Bálint személyes élményei miatt is fontosnak tartja Az apostol bemutatását. Mint elmondta, amikor végzős hallgatóként nem kapott munkát, és úgy tűnt, nem gyakorolhatja majd választott hivatását, rendkívül sötéten látta a jövőt.

“Ebbe a történetbe kapaszkodtam. Összenőttem vele. Egyszerre érintett meg a félreállított főhős sorsa és Petőfi mágikus nyelve. Azóta öt év telt el. Sok minden változott. Az életemben is. Sok mindent másként látok. Például megértettem, hogy Szilveszter, a költemény főszereplője, önmagát állította sarokba. Nem ok nélkül, persze. Miért fontos? Mert rólam szól. Azt éreztem. Mert meg tudom magamat mutatni vele. És ha foglalkozom vele, talán magamat is jobban megértem.”

Petőfi elbeszélő költeménye eredeti formájában hangzik el az előadásban, melyről a fiatal rendező így nyilatkozott:

– Az Apostol óva int mindenféle elvakultságtól. Beleértve a szűkkeblű nacionalizmust is. De, hallgatva ezeket a sorokat, némi büszkeséget érzek, hogy ahhoz a nemzethez tartozom, amelynek anyanyelvén ez a géniusz is alkotott.

Az előadás azokat kívánja megszólítani Szilágyi szerint, akik szoktak még töprengeni a világ menetén. Mint mondta: nem azoknak szól, akik az úgynevezett aktualitásokra kíváncsiak, hanem azoknak, akik az események mélyebb összefüggéseit kutatják.

“És hisznek abban, hogy talán mindennek oka van. Esetleg értelme is. Még ha nem is látjuk. Meg fognak ismerni egy embert, aki ezzel a kíváncsisággal zuhant végig az életén. Látni fogják, hol és hogyan dönt. Döntéseit nyugodtan kérdőjelezzék meg. Talán meg fogja lepni őket, élete végén hova jut. “Dörmögj, testvér, egy sor Petőfit, köréd varázskör teremtődik.”- így a híres Illyés-idézet. Nálunk 2 órán keresztül Petőfit hallgathat a néző. Mindenkinek szól, aki kíváncsi erre a varázslatra. Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit jobban szeretné érezni magát  a hazájában.

Az apostolt június 4-én mutatják be a 6SZÍN-ben. Az előadás az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.