Itt a tökéletes megoldás, ha karrierváltáson gondolkozol

Gondoltál már úgy egy utazásra, hogy az megváltoztathatja az életedet?

Napfény, csillogás, energia, rezgésszám és motiváció. Hogyan jönnek össze ezek a szavak? Az elmúlt években – részben a koronavírus-járvány miatt – átalakul a munkaerőpiac és egyre többen döntöttek úgy, hogy karriert váltanak. Ám ezt a döntést nem egyszerű meghozni, sokan csak gondolkoznak rajta és nem találják azokat a lépéseket, ami segíthet elindulni a változás útján. Mi a megoldás? Talán épp egy külföldi utazás, a napfényes Máltára.

A pandémia alapjaiban változtatta meg a hazai munkaerőpiacot. 2020 tavasza óta rengetegen veszítették el munkájukat, a megváltozott helyzet sokakat arra kényszerített, hogy átgondolják az életüket. A megnövekedett bizonytalanság miatt sokan úgy döntenek, hogy a saját kezükbe veszik a sorsukat, de ez egy rendkívül nehéz feladat.

„A legtöbb ember miközben dolgozik észre sem veszi, hogy épp elégedett vagy elégedetlen. Mikor jön a „jajj, már megint be kell mennem dolgozni” érzés, vagy, amikor elbizonytalanodik, hogy „eddig élveztem, de már nem annyira”, vagy, ha már az elhatározás is megvan, hogy „szeretnék valami más csinálni”, akkor jó megoldás lehet felhúzni a nyúlcipőt, és elutazni valahova. Egy külföldi út mindig más perspektívát ad, máshogy fogjuk látni a saját életünket, hiszen fizikailag is más szemszögből tekintünk rá” – mondta Gürtler Szilvia, életút mentor és coach.

Szükségünk van arra, hogy eltávolodjunk a megszokottól

Egy friss kutatás eredményei szerint Magyarországon 10-ből 7 ember váltott már pályát karrierje során. Tízből négyen ráadásul több alkalommal is kerültek ilyen helyzetbe. Minden negyedik pályaváltónak megszűnt a munkahelye, és az eredeti szakmájában nem talál már állást. Minden tizedik esetben pedig a koronavírus-járvány miatt leálló szektorok kényszere szülte a pályaváltást. Ugyanilyen arányban fordult elő, hogy a gyerekvállalás utáni visszatérés miatt kellett új szakma után néznie az embereknek. Az életút mentor szerint néha szükségünk van arra, hogy eltávolodjunk a megszokottól.

„A változás ijesztő, de sosem szabad lemondani róla. Ha lehetőségünk van máshogy nézni az életünkre, akkor tegyük meg. Egy coaching során nagyon sok mindent meg tudunk bolygatni: hitrendszereket, hiedelmeket, hogy mit gondoltál eddig magadról, hogyan látod a világot. Mi a jó neked, és mi az, amiről csak azt hiszed, hogy tényleg jó, miközben az nem épít.” – tette hozzá Gürtler Szilvia, akinek alapvetően pénzügyi és siker témájú online programjai vannak. Máltára pedig azokat várja, akik új perspektívát keresnek, és komoly élethelyzet béli váltásban gondolkodnak. Vagy egyszerűen önmagukkal szeretnének bensőségesebb kapcsolatot kialakítani.

„Amikor rám találnak az emberek, először is tisztázni kell, hogy ő miben vár segítséget és mit tudok én adni. Volt olyan ügyfelem, aki már annyira kikészült mentálisan, hogy hetekig kórházban volt a lábával, vagyis neki már fizikai tünetei voltak attól, hogy nem tudott megoldást találni az életére. Kiutazását követően mind az egészsége, mind az anyagi helyzete és az életkörülményei rendeződtek.

Az utazás mindig az egyik legvágyottabb célok között szerepel. Szinte karöltve az önfejlődés igényével. Miért is ne lehetne felfedezni egy várost, élvezni a homokos tengerpartot úgy, hogy közben ezek önmagad mélyebb megértésével párosulnak?” – mondta Gürtler Szilvia.

Ez több, mint egyszerű elvonulás

Az utazás és az önfejlesztés kapcsolata egyébként nem újkeletű dolog. Erről szólnak például a zarándokutak, a tanulmányi kirándulások és a különböző elvonulások

„Ilyenkor kiszakadsz a hétköznapok rohanásából, megpihensz és más szemszögből nézhetsz a hétköznapjaidra. Olyan programokat kínálok, amelyek nem egyszerű elvonulások, hanem személyes vezetéssel, coach megközelítéssel, a pihenést és a fejlődést szolgálják. Ez nem csak egy „elutazunk egy hétre közösen valahova” program., Ide megérkezve kikapcsolsz, megpihensz és átrendezed magadban a dolgokat. Miközben én megmutatom neked Máltát,  a gyakorlatok és beszélgetések által irányt kapsz ahhoz is, hogy hazatérve ne a mókuskerékben érezd magad, hanem képes legyél váltani” – mondta az életút mentor, aki hat éve él a szigeten és 2018 óta szervez segítő programokat.

A coacing sokszor nagyon személyes, ezért ez is egy személyes program. Ez a fajta segítség jó megoldás lehet kiégés ellen, karrierváltóknak, egyedül utazni nem merőknek is. Egy ilyen önmegismerséssel, útkereséssel kombinált utazás után garantált a változás, az új élet elindítása.

Máltán rátalálsz önmagadra, a célodra, és a lendületet is megkapod a továbblépésre – mondja Szilvia. – Málta ráadásul nem csak nyáron tökéletes választás, hanem ősszel, sőt decemberben is, mert akár egy máltai karácsony is új perspektívákat adhat a megfáradt lelkeknek.