Kiderült, ki rejlik a Fekete telefon gyilkosának álarca alatt

Álarcos gyilkos rabol gyerekeket a Fekete telefonban, amelyet az év thrillerének neveznek, és igen meggyőző 83 százalékon áll a Rottentomatoes kritikai portálon. A Portyázó becenevű pszichopata rém alakja nem a képzelet szülötte. A film Joe Hill novellája alapján készült – a szerző Stephen King fia –, aki elárulta, hogy valódi elmebetegről mintázta a kisvárost rettegésben tartó gyilkost. Az illető Amerika egyik leghírhedtebb sorozagyilkosa volt: John Wayne Gacy 1972 és 1978 között 33 fiút, illetve fiatal férfit rabolt el és ölt meg. Gacy szabadidejében önkéntes bohóc volt Pogo művésznéven, a novellában emiatt a Portyázó bohócálarcot visel. Könnyű rábukkanni az összefüggésre: Stephen King klasszikusa, a szintén megfilmesített Az ugyancsak bohócnak öltözött sorozatgyilkost szerepeltet Pennywise személyében. (Gacy egyébként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mert 21-szeres életfogytiglanra és 12-szeres halálbüntetésre ítélték.)

A film alkotói megváltoztatták a novella motívumát, a Portyázó (Ethan Hawke) a vásznon varázslómaszkban fenyegeti áldozatát. Hill intenzíven részt vett a film előkészítésében, és azt javasolta, hogy mivel túl sok a gonosz bohóc a modern amerikai tömegkultúrában, a Portyázó legyen inkább varázsló. Ezzel egy másik fontos motívumot vettek elő: az 1920-40-es években a cirkuszi és vásári produkciókban gyakran szerepelt az álarcos Varázsló alakja, aki először a pokol küldötteként jelenik meg a színpadon, majd eltűnik, és a függöny mögül előbújva immár álarc nélkül a gonosz ellen küzd mágikus erejével. Persze a filmesek rögtön csavartak is egyet a figurán, de nem spoilerezzük el, hogy mit.

A Fekete telefon számos erénye közül azt emelik ki, hogy rendhagyó módon nem a gyilkosra koncentrál, hanem az áldozataira, és ezzel új feszültséget tud teremteni. A legújabb kamasz áldozatjelölt, Finney (Mason Thames) alakja áll a történet középpontjában. Az ő pszichológiáját kell megfejteni és megérteni, nem pedig a gyilkosét, aki csak egy rém, amilyenekből nem is egy ólálkodik körülöttünk.

(The Black Phonemár a hazai mozikban!)

 

 

 

Új filmjével szeretné fejreállítani a nézőket a hollywoodi fenegyerek

 

Nem csupán a műfajokkal zsonglőrködik az Oscar-díjas Jordan Peele (Tűnj el!, Mi), hanem a filmes marketing fogásaival is. Minden általa készített mozit agyafúrtan csöpögtetett információkkal vezet fel hónapokon keresztül, ez a helyzet legújabb munkája, a Nem esetében is. Jó ideje egyre több szót ejt új filmjéről, miközben igazából nem derül ki semmi konkrétum, csak a várakozás feszültsége növekszik.

Peele legutóbb azért biztosabb fogódzót nyújtott interjújában: elárulta, hogy a Nem a tulajdonképpeni „nagy amerikai UFO-film” címére pályázik. A rendező szerint komoly látványosság várható, ezért vették fel a filmet IMAX formátumban, ami lehetővé teszi, hogy a legutóbbi előzetesben látható repülő csészealj teljesen le tudja nyűgözni a közönséget. Peele elmondta, hogy a covid miatt elrendelt karantén mozdított meg benne valamit: aggódni kezdett a mozizás jövője miatt, ezért olyasmin kezdte törni a fejét, ami visszacsábítja a nézőket a multiplexek hűvösébe.
Az még mindig nem derült ki, miről szól a film, de a stáb tagjainak elejtetett megjegyzései szerint Peele ismét bevett műfajokat és karaktertípusokat helyez új megvilágításba azzal a céllal, hogy fejreállítsa a közönséget. A rendező az új film címét mindenesetre már megmagyarázta. Azt szeretné, hogy amikor a történet eljut a megfejtéshez, a nézőkből meglepetten szakadjon fel a kiáltás: „Nem!”.

(Nope – hazai bemutató: 2022. augusztus 18.)

 

 

 

Brad Pitt ma már poént csinál abból, hogy összetévesztik Matt Damonnal

 

Azt lehetne hinni, hogy a világ egyik leghíresebb színészét mindenki felismeri, de ez nincs így. A kétszeres Oscar-díjas Brad Pitt-tet rendszeresen összetévesztik egy másik világhíres színésszel, Matt Damonnal. Kezdetben bosszankodott emiatt, aztán beletörődött a dologba. Egy ideje nem javítja ki a rajongókat, sőt autogramot is adott már Damon nevében. – Majd később úgyis rájönnek – legyintette nevetve, amikor elmesélte a történetet.

Brad Pitt a GQ magazinnak minap adott interjújában belengette, hogy visszavonul a színészettől, mert neki már csengettek, de producerként azért továbbra is kamatoztatja kreativitását a filmiparban. Hamarosan látható Babylon című filmje még nyilván nem a hattyúdala, sőt akár újabb aranyszobrocska is kinéz neki. A Hollywood első fénykorába kalauzoló filmben azt az időszakot éneklik meg, amikor a némafilmről áttértek a hangosra, Pitt a korszak nagy szívtipróját, John Gilbertet személyesíti meg. A történelmi hűségre törekvő 185 perces (!) filmben felvonulnak a korszak álomgyárának nagyjai a stúdiófőnököktől a sztárokig, a női főszereplő Margot Robbie, Chaplint pedig Tobey Maguire alakítja, aki egyben a produkció executive producere is. Egyébként nem kell attól tartani, hogy a több mint háromórás műsoridő unalomba fullad, mert a rendező az Oscar-díjas Damien Chazelle (Kaliforniai álom).

(Babylon – hazai bemutató: 2023. január 5.)

 

 

 

Nagy sztárokkal támad a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

 

Ötéves előkészület után tavasszal kerül mozikba a Dungeons and Dragons új moziváltozata (az elsőt 2000-ben mutatták be Jeremy Ironsszal a főszerepben). Az új DnD történetéről nem lehet semmit tudni, a főszereplő Chris Pine (Star Trek, Wonder Woman, Jack Ryan: Árnyékügynök) így jellemzi nagy vonalakban: „Nagyjából a Trónok harca és A herceg menyasszonya kereszteződése, némi Szent Grál beütéssel”. A női főszereplő Michelle Rodriguez (Halálos iramban-sorozat), a BBEG (Big Bad Evil Guy – Nagy Gazfickó) pedig a megszokottól eltérő szerepben feltűnő Hugh Grant.

A Dungeons & Dragons asztali fantasy szerepjáték 1974-ben hódította meg a közönséget. Ez volt az első ebben a műfajban, s bár számtalan klónja született, az eredeti népszerűsége máig töretlen.

(Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – hazai bemutató: 2023. március 2.)

 

 

 

A hírekben említett filmekhez anyagokat (képek, a főszereplőkről stúdióképek, magyar nyelvű előzetes, plakátkép, címfelirat, sajtókönyv, rövid tartalom, stb.), illetve a közeljövő megjelenéseiről információkat a Universal filmek esetén a UPIMedia oldalán (www.upimedia.com)  talál, a Paramount filmjeinek anyagait tartalmazó rendszerhez meghívót tudunk küldeni. Ha gondjai lennének a regisztrációval, letöltéssel, illetve további információkért kérem, hívja Pataki Andreát a 394-0008/108-as telefonszámon.

e-mail: pataki@uipduna.hu

Linkek:

www.uipdunafilm.tumblr.com

www.facebook.com/uipdunafilm

www.facebook.com/UniversalHorrorHungary

www.youtube.com/c/UIPDunaFilmYTchannel

www.youtube.com/c/GyerekfilmekUIPDunaFilm

www.instagram.com/uipdunafilm

www.tiktok.com/@uip_dunafilm

www.uipduna.h

 

A közeljövőben bemutatásra kerülő filmek eredeti és magyar címei,

valamint a tengerentúli és a várható hazai bemutató dátuma

(Az előzőleg közöltekhez képest történt változásokat piros színnel jelöljük.

A zölddel jelölt filmek 3D-ben is bemutatásra kerülnek.

Narancs színnel a korhatárok – zárójelben az ideiglenes adatok.

Beast (19 August 2022) – Fenevad, 2022. augusztus 11. – (16)

www.beastmovie.com

előzetes: https://youtu.be/5Qyfjhe9hmU

Black Phone, The (24 June 2022) – Fekete telefon, 2022. június 23. – 16

www.theblackphonemovie.com

  1. előzetes: https://youtu.be/yy3DqLvSayM

új előzetes: https://youtu.be/baMHrfNZhPo

Ethan Hawke, a Portyázó https://youtu.be/WlIFYoZtZfU

Csörögj, csörögj! https://youtu.be/IeKdS4HyLd4

Filmklipek:

„Majdnem elengedtelek!” https://youtu.be/2vS8gbAHvPs

„Ne használd a nevét!” https://youtu.be/1_Yafw5EDG4

„Tudom, hogy félsz” https://youtu.be/LhLOcHzuFXg

 

 

Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves (3 March 2023) – Dungeons and Dragons: Betyárbecsület, 2023. március 2.

M3GAN (13 January 20223) – M3GAN, 2023. január 12.

Minions: The Rise of Gru (1 July 2022) – Minyonok: Gru színre lép, 2022. június 30. – 12

www.facebook.com/aminyonok

www.minionsmovie.com

  1. előzetes https://youtu.be/U5-kAy2Y-Hc
  2. előzetes: https://youtu.be/zkG4_7G2c58

új előzetes: https://youtu.be/M_92mbYAFOs

Filmklipek:

„Meglehetősen alávaló vagyok” https://youtu.be/TDjoaDGR_Yc

Menekülés az Álnok Hatostól https://youtu.be/cmeGRi17wCM

Minyonok és a deszka https://youtu.be/P5AsAf4gjFw

„Mentsük meg Grut!” https://youtu.be/KNXayu-sRNc

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (14 July 2023) – Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, 2023. július 13. – (12)

www.missionimpossible.com

előzetes: https://youtu.be/lCerc7so9jk

Mrs. Harris Goes to Paris (15 July 2022) – Mrs. Harris Párizsba megy, 2022. október 6. – (12)

www.focusfeatures.com/mrs-harris-goes-to-paris

szinkronos előzetes: https://youtu.be/QjES3BekOhc

feliratos előzetes: https://youtu.be/IP1bWQAmMyM

Nope (22 July 2022) – Nem, 2022. augusztus 18. – (16)

https://www.nope.movie

elő-előzetes: https://youtu.be/9aWtyJTW63M

  1. előzetes: https://youtu.be/6IS-MkU23o4

új előzetes: https://youtu.be/7XsT76oAm6U

Oppenheimer (21 July 2023) – Oppenheimer, 2023. július 20.

Paw Patrol: The Mighty Movie (13 October 2023) – Mancs őrjárat: A szuperfilm, 2023. október 12.

Puss in Boots: The Last Wish (21 December 2022) – Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, 2022. december 8. – (6)

www.dreamworks.com/movies/puss-in-boots-the-last-wish

  1. előzetes: https://youtu.be/pHbN4uA2ovA

új előzetes: https://youtu.be/rcaitjD8_Rk

Smile (30 September 2022) – Mosolyogj, 2022. szeptember 29. – (16)

előzetes: https://youtu.be/dOQyRtCIdWE

Tadeo Jones 3: La Maldición de la Momia / Tad the Lost Explorer and the Emerald Tablet – Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla, 2022. október 20.

Ticket to Paradise (21 October 2022) – Beugró a Paradicsomba, 2022. október 20. – (12)

Tiger’s Apprentice, The (10 February 2013) – A tigris tanítványa, 2023. február 9.

Transformers: Rise of the Beasts (9 June 2023) – Transformers: A fenevadak kora, 2023. június 8