Támadják Julia Roberts és George Clooney új filmjét

Bali szigetén játszódik Julia Roberts és George Clooney új romantikus vígjátéka, a Beugró a Paradicsomba, és emellett néhányan nem tudtak szó nélkül elmenni. A produkciót akkor forgatták, amikor Bali éppen nem fogadott turistákat a világjárvány miatt, ezért a stáb egy hasonlóan festői ausztrál szigeten dolgozott. Ebből lett a békétlenség: az indonéz sajtóban többen felvetették, hogy a film nem autentikus, hiszen nem az eredeti helyszínen készült. Erre maga az indonéz turisztikai miniszter védte meg a produkciót, mondván, forgatási helyszín ide vagy oda, mindenképpen támogatja Bali idegenforgalmát, ami a térség fő bevételi forrása.

Egy másik panasz azzal kapcsolatban érkezett, hogy a film egyik indonéz karaktere nem is igazi őslakos, Makime Bouttier ugyanis indonéz-francia származású. A feltevés szerint azért őt választották a szerepre, mert európai vonásokat is hordoz, így a nyugati közönség könnyebben tud vele azonosulni. Hasonló kifogás merült fel egyébként a Kőgazdag ázsiaiak című filmsikerrel szemben is, amelynek főszereplője, Henry Golding maláj-angol származású, tehát ő sem „autentikus” ázsiai.

Ha mindez nem lenne elég, született egy tudományos igényű felvetés is. Intan Paramadith, aki az egyik sydney-i egyetemen tanít média- és filmszakon, azért berzenkedett, mert szerinte a Beugró a Paradicsomba tipikus gyarmatosító megközelítést alkalmaz. Akárcsak az Ízek, imák, szerelmek esetében – aminek véletlenül szintén Julia Roberts a főszereplője –, a mostani filmnek is az a fő motívuma, hogy egy nyugati, megfáradt, fehér, középosztálybeli asszony egzotikus helyre utazik, és ettől megváltozik az élete. Az oktató szerint ezt a sémát azért alkalmazzák, mert az ilyen filmeket jórészt nyugati, megfáradt, fehér, középosztálybeli asszonyoknak szánják, akik így nagy örömmel viszontláthatják magukat a vásznon. Ezzel azonban a távoli helyeket egzotikus díszletté silányítják, az ott élők pedig pusztán statiszták a nagy fehér vendégek életében.

Ezekre a kérdésekre egy indonéz filmes, Rahung Nasution adott választ. Azt írta, a Beugró a Paradicsomba alkotóinak megadatott az a szabadság, hogy ott forgassanak olyan színészekkel, ahol és akikkel csak akarnak. Ha a produkció Baliról szóló dokumentumfilm lenne, amit Ausztráliában forgattak, akkor baj lenne, de hát romantikus vígjátékról van szó.

(Ticket to Paradise – hazai bemutató: 2022. október 6.)

 

 

 

Nagyon aktuális lesz A Halloween véget ér

 

A Gyilkos Halloween cselekménye néhány perccel később folytatja az előző film, a 2018-as Halloween történetét, a trilógia záródarabja, A Halloween véget ér azonban éveket ugrik előre az időben. Jelen időben vagyunk, a világjárvány után, és azt követően, hogy „különös politikai fordulatokat” tapasztaltunk meg, ahogyan David Gordon Green rendező fogalmazott a ReelBlend podcastjában. Mindebből az következik, hogy a képzeletbeli kisváros, Haddonville polgárai nem csupán a Rém ámokfutása miatt nagyon feszültek, hanem az utóbbi évek közéleti történései is alaposan megtépázták az idegeiket. Mindebből arra lehet következtetni, hogy A Halloween véget ér a nagy múltú sorozat legfajsúlyosabb darabja lehet, amennyiben többletüzenetet is hordoz.

Az utolsó opusz főszereplője természetesen Jamie Lee Curtis, aki az egyik producer is az eredeti Halloweent megalkotó John Carpenter oldalán.

(Halloween Ends – hazai bemutató: október 13.)

 

 

 

Nem tudják hova tenni Brad Pitt új filmjét

 

Fő a feje a Paramount stúdió vezetőinek a Babylon című film miatt. Az még csak hagyján, hogy több mint háromórás, de ha a rendező elképzelései szerint mutatják be, bőven rászolgál a legszigorúbb korhatáros besorolásra, azaz NC-17 minősítést kaphat, vagyis csak 18 éven felüliek tekinthetik meg. A Margot Robbie és Brad Pitt mellett egy tucatnyi nagy sztár főszereplésével készült produkció Hollywood aranykorát mutatja be, annak minden dekandenciájával együtt. A World of Reel filmes portál forrása már látta a filmet, és azt mondja, a félórás nyitójelenet olyan orgiát ábrázol, hogy ahhoz képest Felliny Satyriconja – amely a feslett erkölcsű ókori római felső tízezer kicsapongásait ábrázolja naturalisztikus módon – óvodás matiné. Úgy tűnik, az Oscar-díjas Damien Chazelle nagyszabású mesterművet akart létrehozni, ami a bennfentesek szerint sikerült is neki, csak az a kérdés, a legszigorúbb korhatáros besorolással hogyan lesz belőle nagy anyagi siker.

A hírek szerint Chazelle és Paramount most azon vitatkoznak, bemutassák-e az eredeti változatot az őszi fesztiválszezonban. A stúdió attól tart, ha már akkor mindenki kiborul rajta, és dühöng miatta egészen az Oscar-gáláig, ez baljós árnyat vethet a film jövőjére. Ha sikerül meggyőzni Chazelle-t, hogy vágja meg a filmet, nincs ok aggodalomra, de a rendező egyelőre nem áll kötélnek.

(Babylon – hazai bemutató: 2023. január 19.)

 

 

 

A csavaros thrillerek mestere elárulta, ki a példaképe

 

  1. Night Shyamalan Hollywood egyik legeredetibb alkotója. Miután berobbant a Hatodik érzékkel, vegyes eredményekkel folytatta ugyan pályafutását, de az utóbbi évek filmjei azt bizonyítják, hogy ismét magára talált (Széttörve, Üveg, Idő). Ahogyan egyik kritikusa fogalmazott, Shyamalan akár szárnyal, akár nagyot tanyázik, mindig a maga nótáját fújja, fütyülve a konvenciókra, nem véletlenül Spike Lee a példaképe. Shyamalan azt mondta a Varietynek, ha nem találkozik Lee szerzői vígjátékával, a Nola Darlinggal (She’s Gotta Have It), ma talán ő is orvos lenne, mint a családjában mindenki. Azt kezdte csodálni Lee-ben, hogy fütyül a filmipar elvárásaira, és a maga útját járja egy nem túl barátságos közegben. Ez utóbbi halk megjegyzésével arra utalhatott, hogy Lee fekete, Shyamalan pedig indiai származású, és Hollywoodban egészen a közelmúltig fehér dominancia uralkodott, már ami a szerzői filmeket illeti.

További érdekes párhuzam a két alkotói között, hogy brillírozni tudnak, amikor a saját témájukat akarják kifejteni, és kevésbé jól teljesítenek, ha hozott anyagból dolgoznak. Lee koreai remekmű nyomán készült Oldboya nem a legsikerültebb munkái közé tartozik, és Shyamalan is nagyot koppant Az utolsó léghajlítóval, amelynek kiindulópontja egy animéből készített animációs sorozat volt.

Ugyanakkor Shyamalan munkái érnek az idővel. A Sebezhetetlent például ma már sokan a nagy hollywoodi szuperhősös hullám előfurának tekintik, mivel a rendező szétszedi benne a műfajt, aztán összerakja a saját ízlése szerint.

Lee-ben és Shyamalanban szintén közös, hogy akár mellé is foghatnak néha, de filmjeik mindenképpen vitát generálnak, mert fontos kérdések mélyére próbálnak leásni. Márpedig ez a szerzői film lényege: a néző soha ne lehessen közömbös a mű iránt.

Shyamalan legközelebb egy posztapokaliptikus thrillerrel jelentkezik, vagyis úgy tűnik, megint egy nagy hagyományokkal bíró műfajt szeretne a a talpáról a feje tetejére állítani. A Knock at the Cabinról annyit tudni, hogy egy család több mint kellemetlen látogatókat kap, s ezzel a túlélésért folytatott harc szintet lép.

(Knock at the Cabin – hazai bemutató: 2023. február 2.)

 

 

 

A hírekben említett filmekhez anyagokat (képek, a főszereplőkről stúdióképek, magyar nyelvű előzetes, plakátkép, címfelirat, sajtókönyv, rövid tartalom, stb.), illetve a közeljövő megjelenéseiről információkat a Universal filmek esetén a UPIMedia oldalán (www.upimedia.com)  talál, a Paramount filmjeinek anyagait tartalmazó rendszerhez meghívót tudunk küldeni. Ha gondjai lennének a regisztrációval, letöltéssel, illetve további információkért kérem, hívja Pataki Andreát a 394-0008/108-as telefonszámon.

e-mail: pataki@uipduna.hu

Linkek:

www.uipdunafilm.tumblr.com

www.facebook.com/uipdunafilm

www.facebook.com/UniversalHorrorHungary

www.youtube.com/c/UIPDunaFilmYTchannel

www.youtube.com/c/GyerekfilmekUIPDunaFilm

www.instagram.com/uipdunafilm

www.tiktok.com/@uip_dunafilm

www.uipduna.hu

 

 

 

 

 

A közeljövőben bemutatásra kerülő filmek eredeti és magyar címei,

valamint a tengerentúli és a várható hazai bemutató dátuma

(Az előzőleg közöltekhez képest történt változásokat piros színnel jelöljük.

A zölddel jelölt filmek 3D-ben is bemutatásra kerülnek.

Narancs színnel a korhatárok – zárójelben az ideiglenes adatok.)

 

 

 

Beast (19 August 2022) – Fenevad, 2022. augusztus 11. – (16)

www.beastmovie.com

előzetes: https://youtu.be/5Qyfjhe9hmU

 

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (3 March 2023) – Dungeons & Dragons: Betyárbecsület, 2023. március 2.

 

 

Halloween Ends (14 October 2022) – A Halloween véget ér, 2022. október 13.

 

 

M3GAN (13 January 20223) – M3GAN, 2023. január 12.

 

 

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (14 July 2023) – Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, 2023. július 13. – (12)

www.missionimpossible.com

előzetes: https://youtu.be/lCerc7so9jk

 

 

Mrs. Harris Goes to Paris (15 July 2022) – Mrs. Harris Párizsba megy, 2022. október 20. – (12)

www.focusfeatures.com/mrs-harris-goes-to-paris

szinkronos előzetes: https://youtu.be/QjES3BekOhc

feliratos előzetes: https://youtu.be/IP1bWQAmMyM

 

 

Nope (22 July 2022) – Nem, 2022. augusztus 18. – (16)

https://www.nope.movie

elő-előzetes: https://youtu.be/9aWtyJTW63M

  1. előzetes: https://youtu.be/6IS-MkU23o4

új előzetes: https://youtu.be/7XsT76oAm6U

A mozis esemény https://youtu.be/PPQ97JXpuhc

A testvérek https://youtu.be/g5P3WVBBc9E

 

 

Oppenheimer (21 July 2023) – Oppenheimer, 2023. július 20.

 

 

Paw Patrol: The Mighty Movie (13 October 2023) – Mancs őrjárat: A szuperfilm, 2023. október 12.

 

 

Puss in Boots: The Last Wish (21 December 2022) – Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, 2022. december 8. – (6)

www.dreamworks.com/movies/puss-in-boots-the-last-wish

  1. előzetes: https://youtu.be/pHbN4uA2ovA

új előzetes: https://youtu.be/rcaitjD8_Rk

 

 

Smile (30 September 2022) – Mosolyogj, 2022. szeptember 29. – (16)

előzetes: https://youtu.be/dOQyRtCIdWE

 

 

She Said (18 November 2022) – Azt mondta, 2022. november 17. – (12)

előzetes:

 

 

Tadeo Jones 3: La Maldición de la Momia / Tad the Lost Explorer and the Emerald Tablet

Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla, 2022. október 20. – (6)

előzetes: https://youtu.be/CwUfzPJdUws

 

 

Ticket to Paradise (21 October 2022) – Beugró a Paradicsomba, 2022. október 6. – (12)

www.tickettoparadise.movie

előzetes: https://youtu.be/HQbJcYk-cxo

 

 

Tiger’s Apprentice, The (10 February 2013) – A tigris tanítványa, 2023. február 9.

 

 

Transformers: Rise of the Beasts (9 June 2023) – Transformers: A fenevadak kora, 2023. június 8.