Miért ne igyunk csapvizet?

Vannak, akik az íze miatt nem szeretik, mások amiatt aggódnak, hogy különböző nehézfémek, vegyszerek, gyógyszerek maradványai kerülhetnek bele, hosszú távon komoly egészségi problémákat okozva. Pedig a csapvíz úgymond mindenhol és mindenkor rendelkezésre áll, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint az ásványvíz, és – bizony – egészségesebb is! Egy vízszűrő kancsó és különböző üdítőkockák biztonságosabbá és élvezetesebbé is tehetik a vízivást.

 

Csapvizet alapvetően kétféle forrásból nyerhetünk: felszíni (tavak, folyók), illetve felszín alatti (pl. karsztvíz) vizekből. Magyarország ivóvize legnagyobb részben a szennyezéseknek kevésbé kitett felszín alatti vizekből származik, a Duna vizét pedig egy természetes szűrőréteg is tisztítja.

A fogyasztókhoz eljutó csapvíz minőségét a fejlett országokban szigorú előírások szabályozzák, sőt, hazánkban egyes összetevőkre szigorúbb határértékek vonatkoznak, mint az EU-ban.

 

Miért nem ugyanolyan minden csapvíz?

Mielőtt a megtisztított víz eljutna a háztartásokba, a minőségét laboratóriumban ellenőrzik, így csak megfelelő tisztaságú víz folyhat a vezetékekben. Ettől függetlenül az ivóvíz íze, szaga vagy színe területenként eltérő lehet. Előfordulhat, hogy klórszagú a víz, ez azonban semmiféle egészségi problémát nem okoz, nyugodtan iható. Ha különböző elszíneződéseket tapasztalunk, például a víz türkizkék vagy zöldes (okozója a réz), sárgás vagy barnás, fekete (gyakori oka lehet a természetes módon előforduló mangán- vagy vastartalom), illetve fehér színű, fehér részecskékkel tarkított a víz, hasznos lehet, ha egy-két percig kifolyatjuk a csapot – ezt a vízmennyiséget felhasználhatjuk mosogatáshoz, öntözéshez is akár. Ha hosszabb ideig távol vagyunk az otthonunktól, például nyaralás után is érdemes egy-két percig csak folyatni a vizet, mielőtt innánk belőle.

 

Ásványvíz vagy csapvíz?

A víz számos értékes, a szervezetünknek nélkülözhetetlen összetevőt tartalmaz. Nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, fluor, mangán, klorid, szulfát, foszfátok, ammónia és nitrit is megtalálhatóak benne. Ezeken kívül tartalmaz olyan fémeket, amik kis mennyiségben, de rendkívül fontosak a szervezetünknek. Ilyen például a réz, cink, króm, nikkel, arzén, szelén, kobalt és molibdén.

Magyarország kiváló minőségű ásványvízkinccsel is rendelkezik, azonban fontos tisztázni, mit is nevezünk ásványvíznek. A hazai szabályok szerint ásványvíznek a legalább 500 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizet lehet nyilvánítani. Kérdés, hogy vásárláskor odafigyelünk-e a palackon feltüntetett összetevőkre… A magas nátriumtartalmú ásványvizet például a szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell.

Sokan inkább a palackokból kioldódó mikroműanyagoktól tartanak, ám ezek csak helytelen tárolás esetén okozhatnak gondot (és csak bizonyos összetételű palackoknál), ha például huzamosabb ideig napsütésnek, melegnek tesszük ki a palackot. Az ásványvizeket felbontásig tartsuk hűvös, lehetőleg sötét helyen, a hűtőben tárolt kibontott vizet pedig néhány napon belül fogyasszuk el. Probléma ezzel kapcsolatban inkább a hatalmas mennyiségű, rendkívül környezetszennyező műanyag palackból keletkező hulladék.

A csapvíz előnye az ásványvízzel szemben nem csupán az, hogy nem kell tárolni, szállítani, környezetbarátabb, hiszen nem keletkezik üres palack, folyamatosan ellenőrzött a minősége, de megfelelő arányban tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van, illetve 1 liter ásványvíz árából több mint 100 liter csapvizet ihatunk meg!

 

Mire jó a vízszűrő?

Ha valaki biztosra akar menni a csapvíz „tisztaságát” illetően, illetve hogy a minősége mindig megfelelő legyen, egy vízszűrővel ezt könnyedén megoldhatja. Már Magyarországon is elérhető például a Waterdrop újdonsága, a LUCY® szűrőkancsó, amely segít kiszűrni a nehézfémeket, klórt, gyógyszermaradványokat, ösztrogéneket és mikroműanyag-részecskéket, ugyanakkor megőrzi az olyan egészséges ásványi anyagokat, mint a magnézium és a kalcium, így ideális társ lehet a mindennapokban. Sőt, az általuk gyártott úgynevezett Mikrodrinkek, azaz üdítőkockák a víz „unalmas” ízét is izgalmassá varázsolják. A különböző gyümölcsös ízesítésű kis kockák 400-600 ml vízben szépen feloldódnak, így akár a kulacsunkba töltve egész nap velünk lehet az ízesített vizünk.