2024-re a magyarországi vállalati Wi-Fi hálózatok több mint 60 százaléka korszerűsítésre szorulhat

Átalakította az életünket a világjárvány alatt elterjedt távmunka, amelyet jó néhány munkáltatónál részben vagy teljesen megtartottak. Megtapasztaltuk, hogy a „szakadozó internet” (valójában a hálózat túlterhelt, nem jól tervezett) mennyire ellehetetleníti a hatékony munkavégzést, megnehezíti a gördülékeny meetingelést. Az irodákban egyre több és újabb okostelefon, notebook, tablet és egyéb vezeték nélküli eszköz akar csatlakozni a céges hálózatra. A céges Wi-Fi hálózatok fel vannak készülve ilyen extrém terhelésre? És akkor az egyre nagyobb teret hódító IoT eszközök, – például érzékelők és villanykapcsolók – hálózati igényeiről még nem is beszéltünk. Érdemes korszerűsíteni/lecserélni a vállalati Wi-Fi hálózatokat!

Oda jutottunk, hogy 2022-ben már szinte nincs olyan cég, akinek a versenyképessége és a megítélése miatt ne lenne életbe vágóan fontos a nagy sebességű Wi-Fi hálózat, hiszen senki sem szeretné, hogy vállalkozását egy akadozó, rossz minőségű videókonferencia hívás alapján minősítsék. A lassan betöltődő oldalak, a folyton leszakadó eszközök, túlterhelt hálózatok, nem elérhető programok (pl: vállalatirányítási rendszerek) ellehetetlenítik a napi munkamenetet, illetve töredékére csökkentik a hatékonyságot.

Wi-Fi 7 a láthatáron

„Amíg egy jó irodai kábeles hálózat, – amelyre egyes gyártók akár 25 éves rendszergaranciát is vállalnak – a jelenlegi igényeket is kielégítheti, addig a Wi-Fi hálózatok cseréjét, fejlesztését a technológia váltás kikényszeríti. A kapuban áll a Wi-Fi 7 szabvány, de a legtöbb helyen még a Wi-Fi 6 sem került bevezetésre, pedig a legtöbb mobil eszközben már rendelkezésre áll a korszerű technológia” – hangsúlyozta Nagy Csaba hálózatfejlesztési mérnök, az OMIKRON Informatika Kft. műszaki igazgatója.

Egyre nagyobb adatforgalmat generálunk, emiatt az igények is ugrásszerűen megnövekedtek. Nagyobb sávszélességre van szükség mind a lokális Wi-Fi hálózaton, mind a külső hálózaton egyaránt. A korábban elkészült céges infrastruktúrák sok helyen nem képesek kiszolgálni a megváltozott igényeket.

5 jel, amire érdemes odafigyelni!

1. Naponta többször hálózati kapcsolati hibára hivatkozva elérhetetlenné válnak megosztott mappák/alkalmazások.

2. Megszakad a levelezés, offline állapotba kerül az e-mail kliens, nem tudunk e-maileket küldeni/fogadni.

3. Nem tudunk becsatlakozni egy videókonferencia hívásba. A konferenciahívások során a kép- és hang folyamatosan szakadozik, a távoli kollégák beszéde érthetetlenné válik.

4. A vállalatirányítási rendszerek működés közben időről-időre lelassulnak vagy megállnak, a rendszer folyamatosan tölt, próbál adatot fogadni és továbbítani.

5. Külső szolgáltatások (felhő alapú vállalati rendszerek, webshopok, weboldalak) rendszeresen elérhetetlenné válnak.

Ha napi szinten bármelyik probléma felmerül ezek közül, akkor az adatforgalom oly mértékben lelassul, hogy bizonyos alkalmazások nem működnek, e miatt csökken a munkavégzés hatékonysága a vállalat mindennapjaiban. Élvezhetetlen a kép és a hang, megszakad a videókonferencia, amely az adott cég megítélését és versenyképességét is rontja.

„Látni kell, hogy egy jól működő Wi-Fi hálózat nagyban befolyásolja egy cég eredményes működését. Ennek ellenére a vállalatok jó része az utolsó pillanatban dönt a fejlesztésről, gyakran csak akkor, amikor szembesülnek a problémákkal, pedig a megfelelő IT hálózat alapjaiban befolyásolja a működésüket. Ezekben az esetekben ott tudunk segíteni, hogy a legkorszerűbb mérőeszközökkel meghatározzuk a Wi-Fi hálózatok gyenge pontjait, és ez alapján javaslatot teszünk a fejlesztésre, cserére, a megfelelő megoldás kiválasztására” – osztotta meg tapasztalatait Kalló Imre, az OMIKRON Informatika Kft. kereskedelmi igazgatója.

Wi-Fi, a következő közmű

A szakértők szerint egy irodai, munkahelyi épület tervezésénél a Wi-Fi ugyanolyan fontosságú közműhálózatnak számít, mint a víz, az elektromos áram, a gáz és a fűtés.

„Új építésnél a tervezési fázisban szoktunk, szeretünk bekapcsolódni, a nulladik pontban, hiszen az építészeti technológiának megfelelő anyagokat és az épület tervrajzát elemezve a tervező szoftverünk segítségével meg tudjuk határozni, hogy hova kell a Wi-Fi hálózat elérési pontjait kiépíteni. Így amikor elkészül az épület, már a megfelelő minőségű informatikai hálózat áll rendelkezésre” – fűzte hozzá Marton András IT Architect, az OMIKRON Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.