Lábteniszpályát és kutyafuttatót álmodott a kertjébe Istenes László

Műfüves pályán nagyokat játszanak nagyfiával és Samu kutyával

A Mokka műsorvezetője két évvel ezelőtt kezdett építkezésbe. Azóta nemcsak a modern házat, de a kertet is használatba vették, méghozzá ötletes, sportos kiegészítőkkel. Az udvar központi eleme az a lábteniszpálya, amit nagyfiának ígért meg Istenes László. A műfüves sportpályát pedig könnyen kutyafuttatóvá tudja alakítani, hogy Samu kutyusa is kedvére szaladgálhasson.

A TV2 műsorvezetője rutinos kertész, korábbi otthonában aprólékos odaadással gondozta a gyepet és a dísznövényeket. Amikor azonban az új udvart tervezgették, elkezdett azon vacillálni, hogy műfűvel helyettesítse-e az élőt.

„Az első két házunknál megtapasztaltam, hogy a világ ideje nem elég a fű gondozására, rettentő sokat locsoltam és gyomláltam, mégis öt év után csúnya lett. Emiatt gondolkodtam el a műfű használatán. Először idegenkedtem tőle, hogy valami mű kerüljön a kertbe, de ahogy körüljártam a témát, egyre jobban érdekelt” – emlékszik vissza Istenes László.

Közben pedig megérkezett a családjukba a kutyájuk, Samu. Így az udvar kialakításánál azt is figyelembe kellett venni, hogy a kis fehér bundájú négylábút tisztán tudják tartani, és ne hordja be a sarat a lakásba.

„Akkor állt össze a kép, hogy mi legyen az udvaron, amikor beugrottam megnézni élőben a műfüvet a Holland Pázsit bemutatótermébe, és meglepődtem, hogy mennyire élethű a látvány. Alaposan kifaggattam Papp Ákost arról, melyik típus lesz praktikus számunkra lábteniszhez és kutyatartáshoz, ő pedig ellátott információkkal, a helyszínen felmérték a terepet is” – osztja meg a műsorvezető.

Elmondása szerint a második meglepetés akkor érte Istenes Lacit, amikor földmunkával együtt egy hét alatt már el is készült a műfüves sportpálya az udvaron.

Kutya vagy kert?

A legtöbb gazdi már bosszankodott azon, hogy a kitartóan gondozott gyepet az azonnal felderítendő szagokat érző négylábú barátja felássa, kikotorva a fű gyökerét ezzel az akcióval. Amikor pedig beköszönt az ősz, a sár lesz a fő gond, hiszen a fürge tappancsok mindenhova el tudják azt juttatni, a járdától kezdve a nappali szőnyegéig.

Papp Ákos pázsitszakértő elmondta: „Ősszel rengeteg kutyatulajdonos azzal keres meg minket, hogy a kutya bundája csupa kosz lesz, és behordja a sarat a házba. A műfű burkolat segítségével ezt meg tudjuk szüntetni, mert az élethű pázsit alá murvaréteget terítünk le, a murva és a minőségi, holland gumiból készült műfű pedig meggátolja a sárképződést. Ráadásul a kutyusok nem érzik a számukra érdekes szagokat sem, így nem kezdenek ásásba a műfüves felületen.”
A Holland Pázsit szakértője hozzátette, hogy ugyanezen okokból a vakond sem fogja tönkretenni szorgos ásásával a gyepet.

Ami pedig a kutyapisit és a kutyagumit illeti, a műfű az előbbit ugyanúgy elvezeti, mint az esővizet, az utóbbit pedig könnyen le lehet emelni róla, nem süllyed be a szálak közé, mint a hagyományos fű esetében.

Másfél év után így érzi magát Istenes László családja az új udvaron

Mostanra minden szezonban használták már a kertjüket, és örömmel tölti el Lászlót, hogy úgy sikerültek a tervek, ahogy azt kezdetben elképzelték.

„Amikor csak tehetjük, a lábteniszpályán játszunk a kisfiammal. Ha vége a játéknak, a hálót kiveszem a közepéről, hogy Samu kutyánk is kedvére nyargalászhasson körbe-körbe. A műfű ugyanolyan szép, mint másfél évvel ezelőtt. Áldjuk az eszünket, hogy ezt választottuk, mert hatalmas terhet vett le a vállamról. A gondozásmentesség nem is fejezi ki eléggé, hogy mennyi időt spóroltunk meg vele” – adja át tapasztalatait Istenes Laci.

A műsorvezető hozzátette, hogy eső után 5 perccel már újra száraz a gyep, ugyanis rendkívül gyorsan elvezeti a vizet.

„Ha átjönnek a barátaink, sokszor megkérdezik, hogy ez tényleg műfű-e. Ez azért van, mert valódi növényeket ültettem köré, és helyenként közé is. A kettő együtt néz ki a legszebben, és így a legélethűbb, legélvezetesebb a látvány” – ajándékozza meg egy extra tippel a kertészkedőket a műsorvezető.