Oscar-jelölt sztár: nem csak a húszéveseké a világ

Néhány éve tart már az Acting Your Age kampány, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a középkorú és idősebb színészeket kevésbé foglalkoztatják a szórakoztatóiparban, mint a fiatalokat. A kampányt elindító nyílt levelet Lesley Manville is aláírta, aki pont nem panaszkodhat arra, hogy túlzottan mellőzve lenne. Négy éve, 62 évesen Oscarra jelölték a Fantomszál egyik fontos mellékszerepéért, jelenleg a II. Erzsébetről szóló A korona című Netflix-sorozat egyik legnépszerűbb szereplője, az egyik főszerepet játssza a Veszedelmes viszonyokból készült új sorozatban, amely hamarosan képernyőre kerül, és jelenleg Cate Blanchett-tel forgatja a média poklába kalauzoló Disclamer című sorozatot. Ráadásul a Mrs. Harris Párizsba megy című film főszereplője, amely 95 százalékon áll a Rottentomatoes kritikai portálon.

Ha ki sem látszik a munkából, miért írta alá az életkor miatti diszkrimináció ellen tiltakozó petíciót? – kérdezte meg a színésznőt a Vanity Fair.

„Való igaz, végigdolgoztam az ötvenes éveimet, és most, hogy a hatvanasokat taposom, szintén sorra kapom a jobbnál jobb felkéréseket – ismerte el Lesley Manville. – És nem csupán egy érdekesebb karakter feleségét vagy anyját alakíthatom, hanem enyém az érdekesebb karakter. De ilyen szerencsés helyzetből kevés van. Azért csatlakozom szível-lélekkel az ilyen ügyekhez, mert azt szeretném, hogy a korombeliek jóval több lehetőséghez juthassanak. Szerintem már vannak is kedvező változások. Nőtt a kereslet az én nemzedékem iránt, érdeklik a közönséget azok a drámák, amelyekben ilyen hősök történetét mesélik el.”

A Mrs. Harris Párizsba megy nem annyira dráma, mint inkább szívet melengető tündérmese, ahogy a legtöbb kritikus fogalmaz. A címszereplő (Manville) takarítónő az ötvenes évek Londonjában. Egyik munkáltatójánál beleszeret egy Dior ruhába, és elhatározza, neki is lesz ilyen, ha törik, ha szakad.  Pénzt gyűjt, és elmegy Párizsba, de a helyzet nem egyszerű. A Dior Ház jégszívű vezetője (Isabelle Huppert) nem örül annak, hogy újabban már a proletárok is luxusra vágynak, és ez csak az egyik komoly akadály, amit Mrs. Harrisnek le kell győznie.

(Mrs. Harris Goes to Paris – hazai bemutató: 2022. október 20.)

 

 

 

Hollywood csúcsragadozója fél egy filmtől

 

Azt kérte Harvey Weinstein, hogy halasszák el a perét, mert az esküdtszéket érzelmileg befolyásolhatja a hamarosan mozikba kerülő Azt mondta című film. A produkció ugyanis Weinstein bűnös üzelmeiről szól, pontosabban arról, miként derült ki az igazság. A nagy hatalmú hollywoodi producer évtizedeken át zaklatott nőket, amíg a The New York Times két riportere utána nem ment a témának, és ki nem nyomozott róla mindent. A két riporter, Jodi Kantor és Megan Twohey Pulitzer-díjat kapott munkájáért, a filmben Zoe Kazan és a kétszeres Oscar-jelölt Carey Mulligan alakítják őket.

Weinsteint már elítélték 23 évre többszörös szexuális erőszakért és zaklatásért, ami, tekintve, hogy 70 éves és nagyon rossz az egészségi állapota, gyakorlatilag életfogtigylani börtönbüntetést jelent. Fellebbezett, ám kilátásai nem lettek rózsásabbak. A bíróság a filmbemutató miatt benyújtott halasztási kérelmét elutasította.

Weinstein leleplezése nagyban hozzájárult a #MeToo mozgalom elindulásához, amelynek jegyében szexuális erőszak áldozataivá vált hírességek lépnek fel egykori elkövetőkkel szemben.

(She Said – hazai bemutató: 2022. november 17.)

 

 

 

Veszélyben a világ az új Shyamalan-filmben

 

Büszke Paul G. Tremblay bestsellerszerző, aki már több díjat nyert horrorregényeivel, de csak most készült film az egyikből, és M. Night Syhamalan a Kopogás a kunyhóban forgatókönyvírója és rendezője. A jeles szerző hónapokig tagadta a közösségi oldalakon, hogy köze lenne a filmhez, de most már nincs titok. A 2018-ban megjelent, Cabin at the End of the World (kb. Ház a világ végén) című regényben két apuka és örökbe fogadott kislányuk egy elhagyatott erdei lakban pihen, ahová váratlan látogatók toppannak be. Döntés elé állítják őket, a tét a civilizáció fennmaradása.

A forgatókönyv első változatát jegyző Tremblay azt mondja, a regény elolvasásával természetesen lehet bizonyos benyomásokat szerezni a filmről, de senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket, mert Shyamalan belenyúlt a sztoriba, és várható, hogy nagy csavar lesz a film végén, ahogyan ez tőle megszokott.

Akik szeretnek mélyebb összefüggéseket keresni, azt latolgatják, hogy a négy látogató talán az apokalipszis négy lovasát jelképezi, akiket a Jelenések Könyvéből ismerünk, a kislány pedig Isten Bárányára utal (Agnus Dei), aki Jézust szimbolizálva magára veszi a világ bűneit.

Akik jövevényeket alakítják: Dave Bautista (Marvel-szuperhős), Rupert Grint (Harry Potter barátja), Nikki Amuka-Bird (az Idő, Shyamalan előző filmjének szereplője) és Abby Quinn (Forródrót). A történet kulcsának tűnő kislányt, Went Kristen Cui játssza.

(Knock at the Cabin – hazai bemutató: 2023. február 2.)

 

 

 

Vin Dieselt soha nem lehet megverni

 

A Halálos iramban sorozat sztárja verhetetlen, és ezt mondhatja el magáról a franchise két másik fontos szereplője, Dwayne Johnson és Jason Statham is. A verhetetlenséget ezúttal szó szerint kell érteni: az akciósztároknak külön záradék szerepel a szerződésében, mely szerint soha nem maradhatnak alul egy összecsapásban. Sőt, az egyenlő bánásmód elvét is érvényesítik, amely szerint a hősöknek ugyanolyan mértékben kell bántalmazniuk az ellenfeleiket, ahogyan azok őket, tehát még véletlenül sem kaphatnak két pofonnal többet, mint amennyi feltétlenül jár nekik a patikamérlegen. A záradékok szerint tervezik meg a sorozat filmjeinek harci koreográfiáját, hogy a karakterek soha ne tűnjenek gyengének vagy esendőnek. Emiatt tud még olyasmi is előfordulni, hogy egy kiadós bunyó után a hős nem terül el a földön, hanem csak leül mintegy pihenni, mert mégis furcsán festene, ha simán ki lehetne őt nyuvasztani. Mindez szerencsére nem zavarja a rajongókat, a sorozat népszerűsége töretlen, és Vin Diesel azt ígéri, a több mint húsz éves sikerszéria hatalmas durranással fog véget érni. Még az is lehet, hogy újabb részek következnek, de ezt már nem Diesel mondja, hanem iparági szakértők.

(Fast X – hazai bemutató: 2023. május 18.)