Tömegesen költöznek haza Magyarországra az emberek

Stresszmentesen is megvalósítható a külföldről hazaköltözés

Míg a Covid-időszak előtt a Magyarországról külföldre költözők tábora volt jelentősebb, a koronavírus-járvány alatt megkezdődött a tömeges hazaköltözés, ami a mai napig tart, és valószínűleg a következő években is folytatódni fog. A kifelé út többnyire roppant egyszerű, egy-két bőrönddel meg lehet oldani, akár repülőgéppel is. Főként, ha tudjuk, hogy egyszer hazajövünk.

Egyre több szakértői elemzés mutat rá arra, hogy többen költöznek haza, mint amennyien elhagyják Magyarországot. Sőt, nemzetközi adatsorok is azt mutatják, hogy alacsonyabb az itthonról elvándorlók aránya.

Azonban egy idegen országban évek alatt kialakított életet becsomagolni és hazahozni már nem ennyire könnyű. Hogy mégis egyszerűbb legyen, Sebestyén Sándor, a nemzetközi csomagszállítás és költöztetés szakértője, a Sebestyén Transport alapító ügyvezetője ad tanácsokat.

„Azt látjuk, hogy sokan csak abból a célból és csakis annyi időre költöznek külföldre, amíg össze nem tudják gyűjteni a pénzt arra, hogy itthon lakást vagy házat vegyenek. Erre fókuszálva töltenek el kint éveket, és a pénz mellett gyakran ingóságokat is felhalmoznak ez idő alatt, amiket szintén haza szeretnének hozni. Ma már ez egyáltalán nem jelent gondot, csupán szervezés kérdése, hogy a költözés pontosan és biztonságosan megtörténjen, amiben kulcsfontosságú a szakemberek gondos megválasztása” – tudtuk meg Sebestyén Sándortól. Hozzátette: emellett szép számmal költöznek külföldre az emberek teljes lakásberendezéssel is, akik szintén számíthatnak vállalatukra szándékuk megvalósításában.

Fő a rugalmasság

Külföldi csomagszállítás vagy költöztetés esetén mindenki szeretné biztonságban tudni a csomagját. Viszont a megfelelő futárcéget megtalálni nem könnyű. A fuvarozó cégek általában ragaszkodnak a szűkösre szabott csomagméretekhez, a megszokottól eltérő csomagok szállítását pedig a legtöbben nem is vállalják. Emellett a „nagy futárcégek” sokszor túlterhelt munkatársai miatt számolni kell az esetleges sérülésekkel vagy elveszett csomagokkal is.

„A mi mottónk: ami felfér az autóra, azt épségben és határidőre el is tudjuk vinni. Igyekszünk levenni a gondot a megrendelőink válláról, hiszen számos stresszt okozó helyzettel találkozunk életünk folyamán, és ezek között a költözés, főként, ha országhatárokon átívelő, bizony élen jár. A következő javaslatok azt a célt szolgálják, hogy csökkentsük az idegeskedés, a bizonytalanság, az aggodalom mértékét, és mindezek helyett csak egy kipipálandó feladat legyen a költözés” – mondta a nemzetközi csomagszállítás és költöztetés szakértője.

1. Selejtezzük a holminkat!
Itt a remek alkalom, hogy megszabaduljunk a múltban felhalmozott terhektől, felesleges tárgyaktól. Ez a megkönnyebbülés máris jót fog tenni, mert nyitottá tesz bennünket az új tapasztalatokra.

2. Használjunk színkódokat, számozzunk!
Vidám színekkel feldobhatjuk a dobozok látványát, ha pedig még meg is számozzuk őket, akkor később nagyon hálásak leszünk magunknak, hogy megkönnyítettük a kipakolást.

3. Használjunk hagyományos jegyzetfüzetet!
Ha jegyzetfüzetet használunk, akkor abba bármikor lejegyezhetjük a költözés közben szüntelenül áramló információkat.

4. Szánjunk időt a búcsúra!
Miután mindenről gondoskodtunk, megérdemlünk egy kellemes vacsorát a kedvenc éttermünkben, egy kiadós sétával a város legkedvesebb helyein, amelyekhez annyi emlék fűz.

Csomagolási 10 parancsolat

Nagyon fontos, hogy költözésnél legyen egy előre elkészített lista a küldeményekről. A csomagok összeállításánál kövessük az alábbi lépéseket annak érdekében, hogy tárgyaink biztonságban megérkezzenek a megadott címre:

1. Árajánlat kérésekor vagy a megrendelőn minden esetben tüntessük fel, hogy milyen jellegű küldeményt szeretnénk feladni.

2. Megfelelő méretű és erősségű kartondobozba csomagoljunk, majd ragasszuk le erős ragasztószalaggal.

3. Minden esetben tüntessük fel a címzettet, illetve a címet a dobozra írva, vagy erős tapadású címkén.

4. Akkora dobozt válasszunk, amekkorát teljesen kitölt a küldemény. Ha mégis maradna légüres tér a dobozban, töltőanyaggal feltétlenül tömjük ki.

5. Figyeljünk arra, hogy 25 kg-nál nehezebb csomagot ne készítsünk, mert nehéz mozgatni. A fuvardíj nem lesz magasabb nagyobb darabszám esetén. Kivétel az eleve nehezebb önsúlyú küldemény, pl. mosógép, hűtőszekrény stb. Ezekhez mindenképpen segítség kell.

6. A nehezebb dolgokat a csomag aljára tegyük, a törékenyeket pedig többszörösen tekerjük át valamilyen védőanyaggal, és úgy helyezzük erős kartondobozba. Mindig jelezzük a megrendelőn és a csomagon is, ha törékeny.

7. Folyadékot erős, biztonságosan záródó kannában, flakonban tudunk szállíttatni, a folyadék nem lehet tűz- és robbanásveszélyes.

8. A képeket erős kartonnal tekerjük körbe, majd fóliázzuk be. Legjobb, ha fakalodába helyezzük őket. A tükröt vagy az üveglapokat is hasonlóan csomagoljuk.

9. Kerékpárok esetén a pedálokat szereljük le, és fordítva csavarjuk vissza, vagy erősítsük a nyereg alá. A kormányt fordítsuk el 90 fokban, az sem árt, ha be is csomagoljuk.

10. A nagy értékű törékeny vagy sérülékeny küldeményeket faládában lehet biztonságosan szállítani.