Címvédés: továbbra is ez a legkeresettebb szakma

Kétezer állásajánlat a Műegyetemi Állásbörzén

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a villamosmérnökökre van a legnagyobb kereslet hazánk legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvényén. Az október 11-én és 12-én hibrid módon megszervezett 52. Műegyetemi Állásbörzén közel 150 álláslehetőség vár a villamosmérnöknek tanuló vagy ilyen végzettségű látogatókra, az érdeklődők pedig összesen több mint kétezer ajánlatból válogathatnak. Az esemény a hallgatók, pályakezdők és felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára ingyenes.

A munkaerőpiaci változások, a kiválasztási trendek és a hallgatói igények alakítják október 11-12-én az 52. Műegyetemi Állásbörzét, ahová közel 150 kiállító több mint 2000 állásajánlatot visz magával.

A szervezők tájékoztatása szerint a legnagyobb kereslet nem meglepő módon idén is a villamosmérnökökre van: közel 150 álláslehetőség vár a villamosmérnöknek tanuló vagy ilyen végzettségű látogatókra.

A sztárszakmák élmezőnyében megőrizte második helyét a mérnökinformatikus szakma, a dobogó legalsó fokán pedig a gépészmérnök szakma található. Az előbbihez csaknem 120 állásajánlat társul Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvényén, míg utóbbihoz több mint 100.

Nagy érdeklődés övezi ezek mellett az angol nyelvű gépészeti modellezés szakot, a Műegyetemi Állásbörze kiállító közül 37-en is keresnek ilyen végzettségű szakembereket. Sokan alkalmaznának továbbá műszaki menedzsereket és gazdaság menedzsment szakon végző vagy már végzett szakembereket is. Mindkettő esetben közel 90 állásajánlat közül válogathatnak a hallgatók és pályakezdők mellett a már tapasztalattal rendelkező érdeklődők is.

A szervezők előzetesen elárulták azt is, idén ősszel nagy a kereslet a matematikusokra, alkalmazott matematikusokra és fizikusokra is. Őket is 50-nél több pozícióba keresik a nagyszabású eseményen.

„A Műegyetemi Állásbörze kezdetéig több mint 2000 állásajánlatot kínálnak az üzleti partnereink, de ez dinamikusan nő és folyamatosan bővül az állásbörzét követően is. A kiállítók között van néhány fős mikrovállalat és több tízezer főt foglalkoztató multinacionális cég is, foglalkoztatottságuk 11 és 57.000 fő között mozog. A vállalatoknál foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya pedig szektortól függően 9-100 százalék közötti, átlagosan 65,5 százalék. A kiállítóink között több egyetemi szervezet és nemzetközi versenyeken résztvevő, sokszorosan díjazott versenycsapat is szerepel, ez utóbbiak külön kiemelt helyen, a II. emeleten, a Hallgatói Szervezetek Expó részen találhatók meg” – fogalmazott Orbán Balázs, a rendezvény főszervezője.

Élményalapú tanulás, új podcast

A börze 1995 óta képez hidat a munkaadók és a potenciális munkavállalóik között.  Az ismételten hibrid módon megszervezett őszi börze középpontjában az élményalapú tanulás „sztárjai”, a tréningek, illetve workshopok állnak: többek között prezentációs technikákkal, a karrierépítéshez elengedhetetlen önismereti kérdésekkel, illetve a kapunyitási krízis létező és fontos jelenségével találkozhatnak a hallgatók. Emellett egyéni karrier-tanácsadásra és online kurzusokra is várják jelentkezéseket, melyek évről évre egyre több karriertémában kínálnak azonnal hasznosítható tudást.

A kitelepült cégképviselőknek ezúttal is az a céljuk, hogy minél színesebb és szélesebb képet tudjanak adni a potenciális munkavállalóknak, ezért a hagyományokhoz hűen idén is bárkivel kötetlenül lehet beszélgetni az eseményen.

Mindemellett a Műegyetemi Állásbörze Keress jól! c. podcast első évadának sikereire alapozva, újabb évaddal jelentkeztek a szervezők, melynek témája a fejlődés és fejlesztés. Beszélgetőpartnereik főleg a rendezvény kiemelt partnereiből, az akadémiai élet résztvevőiből és az egyetemi szakemberekből tevődött össze: van, aki betekintést enged a saját céges kultúrájába és világába, de akad olyan interjúalany is, aki személyes tanácsokkal segíti a hallgatóságot.

Az esemény ingyenes és nyitott minden hallgató, pályakezdő és felsőfokú végzettséggel rendelkező érdeklődő számára.