Irdatlan nagy gödröt ás magának, aki most leáll a termékfejlesztéssel

Nem behúzni, hanem kiengedni kell a kéziféket

Nyakunkon a válság, az élet viszont megy tovább: azok a cégek jöhetnek ki ebből a periódusból nyertesen, akik a vihar hullámait meglovagolva innovációra költenek. Olajos László, a Valorem Stúdió vezető tervezője és ügyvezetője arról beszélt, a vállalatok a termékük optimalizálásával, fejlesztésével hatalmas lépéselőnybe kerülhetnek a konkurenciával szemben. Kiemelte, most van itt az ideje a fejlesztésnek, a jól megtervezett termékek azonnal piacvezető pozícióba repíthetik a leleményes cégeket a válság végén

Az elszálló energiaárak, a történelmi infláció és a recessziótól való félelmek Magyarországon is számos céget sarkallnak arra, hogy visszavegyenek a költségekből, amit legtöbb esetben termékük fejlesztésétől vonnak el elsőnek Ugyan közhelynek hangozhat, hogy válságban sem szabad behúzni a kéziféket, de hosszú távon csak úgy lehet talpon maradni, ha a legnehezebb időszakokban sem takaréklángon működik egy vállalat.

Olajos László, a Valorem Stúdió vezető tervezője és ügyvezetője szerint irdatlan nagy gödröt ás magának, aki most nincs jelen a piacon, nem fejleszti a termékét és adott esetben még a gyártási mennyiséget is visszaszorítja.

„Ahogy a koronavírus-járvány idején, úgy a jelenlegi válság után is szakaszosan újraindulnak majd a különböző szegmensek, akár robbanásszerűen visszaállhat a kereslet, sokan pedig ott állnak egy teljesen leépített vállalkozással. Így nem fogják tudni kiszolgálni az ügyfeleket és sokkal több pénzt kell belenyomni az üzletbe, hogy visszajöjjenek arra a volumenre, amivel már ki tudják elégíteni az igényeket” – mutatott rá a szakértő.

A Kármán Tódor Innovációs Piactér Design Tagozatának elnöke kiemelte, az igaz, hogy aki most leépít, annak nem fogy a tartaléka, de rövid és hosszú távon sem keres semmit, vagy töredékét annak, mikor jól ment az üzlet, hisz nincs pénzmozgás a cégen belül, sokkal kisebb lesz így a forgalom, a fejlesztésre és építésre való tőke, mikor arra szükség lesz.

Ez a titka a piacvezető termékeknek

Olajos László úgy fogalmazott, ebben az időszakban a legtanácsosabb fejleszteni. Ez bár első hallásra kényelmetlennek, és anyagilag megterhelőnek látszik, és az is, de így biztosan tovább fejlődik a termékünk és tovább épül a cégünk a válság ellenére is. Így a válság után elsők lehetnek a piaci területükön, meglovagolva a vihar hullámait.

Kérdésre válaszolva közölte, ha egy rutinos csapat végzi a termékfejlesztést, a költségek a nehéz körülmények ellenére is optimalizálhatóak lesznek, a végeredmény pedig egy sokkal magasabb áron értékesíthető, jobban brandingelhető, piacvezető termék lesz.

Példaként említette a Biotech USA shakerét, amit a Valorem Stúdió tervezett meg több mint egy évtizeddel ezelőtt. A terméket azóta is változatlan formában árulja az étrend-kiegészítőket forgalmazó cég, hiszen sokkal nagyobb profitot tudnak rajta realizálni, mint az elődjén. Íves, lágy vonalú kialakítása sosem megy ki a divatból, éppen ezért ontja is a pénzt magából.
„Ha egy termék önmagáért beszél, akkor jól brandingelhető, egyszerűen és gyorsan piacvezető pozícióba repíthető kicsi marketing büdzsével. Ellenkező esetben, ha valaki minden áron spórolni akar, akkor a marketingre kell majd többet költenie később a válság utáni időszakban, hogy a piacot utolérje. Rengeteg időt és energiát kell majd ráfordítani, hogy eladja a korszerűtlen, a válság előtti piaci állapotnak megfelelő termékét – hívta fel rá a figyelmet.

Mint mondta, a Valorem Stúdiónál leveszik az ügyfelek válláról a termékfejlesztéssel és termékmenedzseléssel kapcsolatos terheket. Az akár hetekig tartó kutatás során feltérképezik a formai karaktereket, ötleteket és formai stílusirányokat, elemzik a piacot és a versenytársakat. A cég garanciát vállal arra, hogy a termék pontosan olyan legyen, mint amilyet a piac és a megrendelő kíván, mindezt úgy, hogy a legoptimálisabb módon van felépítve, megtervezve a termék gyártási háttere is..