KÖZELEG A HATODIK SZLOVÉN FILMNAPOK Miroslav Mandić, Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Sanremo rendezője Budapestre látogat

  1. október 27. és 29. között a hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi moziban rendezik meg az immár hatodik Szlovén Filmnapoknak. A magyar közönség idén is három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. Az esemény nyitófilmje Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a SANREMO lesz. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog. A SANREMO forgatókönyvíró-rendezője, a hazájában az egyik legismertebb filmes alkotó, Miroslav Mandić is jelen lesz a budapesti bemutatón, ami után örömmel válaszol a nézők kérdéseire. A Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.
  2. október 27-én 19 órakor a budapesti Toldi moziban Miroslav Mandić író-rendeztő SANREMO című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok. Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ez az alkotása Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog. A Variety kritikusa, Manuel Betancourt így méltatta a filmet: „Meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van.” A Cineuropa pedig ezt írta: “A főszereplő páros és a többi szereplő finoman összehangolt alakítása teszi érzelmekkel feltöltötté a filmet, de Mandić a vizuális történetmesélés mesterének is bizonyul. /…/ Összességében a Sanremo egy teljes, szívből jövő élményt jelent a nézőnek.”

A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, a vetítés után pedig örömmel válaszol a nézők kérdéseire.

Miroslav Mandić (1959) Szarajevóban született, a New York-i Columbia University School of the Arts-on szerzett diplomát. Rövid bosznia-hercegovinai filmes karrierje után a 90-es években zajló jugoszláv háború idején Csehországba emigrált, ahol számos dokumentumfilmet rendezett. Jelenleg Szlovéniában él és dolgozik. Filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ezek közé a művek közé tartozik a Játszom, tehát vagyok (2018, nagyjátékfilm), a Lépcsők (2015, kisjátékfilm), az Adria Blues (2013, játékfilm), a Searching for Johnny (2009, dokumentumfilm) és a Borderline Lovers (2005, dokumentumfilm).

A hatodik Szlovén Filmnapokon október 28-án 19 órakor Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő SZUKA, ROSSZALLÓ KIFEJEZÉS NŐRE lesz látható, október 29-én 19 órakor pedig Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező LELTÁR című filmjét vetítik, melynek San Sebastiánban volt a világpremiere és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat is nyert.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.