Egymással versenyezhetnek az Azt mondta színésznői

Nagyon erős alakításokkal büszkélkedhet az Azt mondta című dráma, ezért valószínűleg három színésznő is jelentős díjakat fog kapni a közelgő fesztiválszezonban, az Oscart is beleértve. A film arról a nyomozásról szól, amelynek köszönhetően két riporter leleplezte a Hollywoodban elharapózott szexuális zaklatásokat, különös tekintettel az egyik legbefolyásosabb producerre, Harvey Weinsteinre, aki a legveszélyesebb ragadozónak bizonyult három évtizeden át. A The New York Times két riportere, Jodi Kantor és Megan Twohey írta a cikket, amely hatalmas követ dobott az állóvízbe, őket Zoe Kazan és Carey Mulligan alakítja a filmben. Kazan az, akinek leginkább kinéz az Oscar, olyannyira, hogy a filmet gyártó Universal Pictures mellette kampányol a díjért folyó versenyben, legjobb színésznő kategóriában. Erős versenyzőnek tűnik Samantha Morton is, aki a filmben Zelda Perkinst, Weinstein személyi asszisztensét alakítja. A színésznőnek egyetlen jelenete van a filmben, de az annyira odavág, hogy aranyszoborért kiált, mondják a kritikusok. És versenyez még Carey Mulligan is, aki eddig lemaradt az Oscarról, pedig kétszer is jelölték már (Egy lányról, Ígéretes fiatal nő). Mulligan, ha esetleg megint nem kap Oscart, más díjat biztosan adnak neki (Arany Glóbuszt, BAFTA-t stb), mert szokása szerint ebben a filmben is zseniális.

Az Azt mondta 80 százalékon áll a Rottentomatomatoes kritikai aggregátoron, mindenki az év egyik legfontosabb filmjének tartja.

(She Said – hazai bemutató: 2022. november 17.)

 

 

 

Csizmás kandúr, a létkérdések által gyötört celeb

 

Hamarosan visszatér a mozivászonra Csizmás, a kandúr, aki a Shrek-univerzum egyik kedvenc karaktere volt, ezért kapott önálló filmeket. Ez a Csizmás azonban már nem olyan, mint a régi, mert sokat fejlődött az elmúlt csaknem húsz év alatt, azaz amióta felbukkant a Shrek 2-ben. „Úgy képzeltük el, hogy Csizmás a világ első modern celebje – magyarázta a Varietynek Mark Swift producer, aki az új kalandot, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánságot jegyzi. – Olyasféle rocksztár jellegű híresség, mint Mick Jagger. Azért él, hogy imádja a tömeg, mindig az érdeklődés középpontjában akar lenni, és akkora az egója, mint egy kétajtós ruhásszekrény.”

„Ugyanakkor most komolyabb témákat is érintünk – tette hozzá Joel Crawford rendező. – Csizmás ott tart, hogy már nyolcat elhasznált a kilenc életéből, és megérinti a halál fuvallata. Természetesen tenni akar az ellen, hogy érte jöjjön a Kaszás, és ez a törekvés s cselekmény motorja.”

Az alkotók belátják, családi filmben ritkán foglalkoznak olyan témával, hogy ’eljön értünk a halál’, és a mesék Nagy Gonosz Farkasát sem szokták Kaszásként újraálmodni. „Úgy éreztük, ennyi szabadság megadatott nekünk annak érdekében, hogy kicsit újragondoljuk ezt a mesevilágot, ráadásul ma már a technológia olyan fejlett, hogy a korábbinál fantasztikusabb látványt tudunk teremteni, így ezeket a keményebb témákat nem toljuk direktben a néző arcába.”

(Puss in Boots: The Last Wish – hazai bemutató: 2022. december 8.)

 

 

 

Ha robotbabás horrort készítünk, segít a tudomány

 

Ki ne emlékezne Chuckyra a Gyerekjáték című filmből, a babára, amibe beleköltözik egy gyilkos szelleme, ami a szereplők jelentős részének kivégzéséhez vezet? A végzetes baba felbukkant mozis folytatásokban, készült róla egészen jó tévésorozat is. Most jött el az ideje, hogy szintet lépjünk: jön M3GAN, a tökéletes robotbaba, és persze a szereplők jelentős részének megint annyi.

A történetben egy mérnök-programozó (Allison Williams) létrehozza a tökéletes robotot unokahúga (Violet McGraw) számára, a babát vezérlő mesterséges intelligencia azonban újragondolja a feladatokat.

Gerard Johnstone rendező elárulta a CNN-nek, hogy tudományos alapon közelítették meg a témát. Elővették egy japán tudós, Aszahiro Mori, a robotika professzora több mint 40 éve született tanulmányát, amely sokáig csak tudományos körökben keringett, most azonban egyre többen olvassák a nagyközönség körében is. A professzor matematikai úton levezette, hogy az élethű robotok először rokonszenvet keltenek, aztán viszont rettenetet váltanak ki, amikor rájövünk, hogy emberszerű „lénnyel” van dolgunk, de mégsem az.

Ez a gondolat az M3GAN alapvetése. (A név, amely a Megan tudományos változata, a „Model 3 generative android” kifejezés rövidítése.) A filmbeli robotot két színésznő kelti életre, az egyikük a külsejét, másikuk a hangját kölcsönzi neki.

Amióta megjelent a film első előzetese, már mémek születnek róla, illetve virtuálisan egymásnak esett a Chucky-hívők és az új baba támogatóinak tábora, tehát M3GAN még meg sem jelent a mozikban, már vihart tudott kavarni.

(M3GAN – hazai bemutató: 2023. január 12.)

 

 

 

Kedvenc birodalmában alkotott a Dungeons & Dragons zeneszerzője

 

Az utóbbi években nem panaszkodhatott arra Lorne Balfe zeneszerző, hogy munka nélkül lézeng, mert egyre-másra kapta a megbízásokat, hogy komponáljon a legnagyobb szuperfilmek számára. Impozáns a lista: Top Gun: Maverick, Fekete Özvegy, Mission: Impossible – Utóhatás, Black Adam.

Balfe otthonosan mozgott, amikor legutóbb a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület zenéjének megírására kérték fel. „Magam is nagy játékos voltam, alig lehetett kirobbantani az asztal mellől – meséli Balfe. – Most visszatérhettem gyerekkori kalandjaim színterére, az Elfelejtett Birodalomba. Az ihletem is azonnal megjött, mert a történet főszereplőit szuperhősnek tekintem, tehát úgy vettem, hogy egy klasszikus szuperhősös mozinak komponálok zenét.”

A film főszereplői olyan nagy nevek, mint Chris Pine, Michelle Rodriguez és Hugh Grant. A produkció megfelelő támogatást kap, mert a Penguin Random House a premier előtt két regényt jelentet meg, amelyek a történet előzményeit taglalják, a Hasbro pedig négy figurával jelentkezik, s ezeket a film főszereplőiről mintázták.

(Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – hazai bemutató: 2023. március 2.)

 

 

 

A hírekben említett filmekhez anyagokat (képek, a főszereplőkről stúdióképek, magyar nyelvű előzetes, plakátkép, címfelirat, sajtókönyv, rövid tartalom, stb.), illetve a közeljövő megjelenéseiről információkat a Universal filmek esetén a UPIMedia oldalán (www.upimedia.com)  talál, a Paramount filmjeinek anyagait tartalmazó rendszerhez meghívót tudunk küldeni. Ha gondjai lennének a regisztrációval, letöltéssel, illetve további információkért kérem, hívja Pataki Andreát a 394-0008/108-as telefonszámon.

e-mail: pataki@uipduna.hu

Linkek:

www.uipdunafilm.tumblr.com

www.facebook.com/uipdunafilm

www.facebook.com/UniversalHorrorHungary

www.youtube.com/c/UIPDunaFilmYTchannel

www.youtube.com/c/GyerekfilmekUIPDunaFilm

www.instagram.com/uipdunafilm

www.tiktok.com/@uip_dunafilm

www.uipduna.hu

 

 

 

 

A közeljövőben bemutatásra kerülő filmek eredeti és magyar címei,

valamint a tengerentúli és a várható hazai bemutató dátuma

(Az előzőleg közöltekhez képest történt változásokat piros színnel jelöljük.

A zölddel jelölt filmek 3D-ben is bemutatásra kerülnek.

Narancs színnel a korhatárok – zárójelben az ideiglenes adatok.)

 

 

 

Babylon (23 December 2023) – Babylon, 2023. január 19. – (16)

előzetes: https://youtu.be/1Zq17ZpaGoo

 

 

Cocaine Bear (24 February 2023) – Kokainmedve, 2023. február 23.

 

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (3 March 2023) – Dungeons & Dragons: Betyárbecsület, 2023. március 2. – (12)

előzetes: https://youtu.be/3YrmJJ0LJTU

 

 

Fast X (19 May 2023) – Halálos iramban 10, 2023. május 18.

 

 

Knock at the Cabin (3 February 2023) – Kopogás a kunyhóban, 2023. február 2. – (16)

www.knockatthecabin.com

előzetes: https://youtu.be/CQMKb9pW46k

 

 

M3GAN (13 January 20223) – M3GAN, 2023. január 12. – (16)

előzetes: https://youtu.be/t3jgd3qF_r0

 

 

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (14 July 2023) – Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, 2023. július 13. – (12)

www.missionimpossible.com

előzetes: https://youtu.be/lCerc7so9jk

 

 

Mrs. Harris Goes to Paris – Mrs. Harris Párizsba megy, 2022. október 20. – 12

www.focusfeatures.com/mrs-harris-goes-to-paris

szinkronos előzetes: https://youtu.be/AumcqdCu_c8

feliratos előzetes: https://youtu.be/GDfNFb9RtQE

Álom Diorról: https://youtu.be/b9eSeIZQ8Q4

Filmklipek:

„A csodálatos Mrs. H.” https://youtu.be/Jtr9oFq0JCc

“Nem hiszem, hogy a Dior-ház fenn tud maradni” https://youtu.be/PGSOk4O3ZeU

“Maga egy senki, láthatatlan!” https://youtu.be/8GmAJUvtN_s

“Egy Christian Dior ruha nem olcsó dolog” https://youtu.be/SprDi5qh3z4

 

 

Oppenheimer (21 July 2023) – Oppenheimer, 2023. július 20. – (12)

www.oppenheimermovie.com

 

 

Paw Patrol: The Mighty Movie (13 October 2023) – Mancs őrjárat: A szuperfilm, 2023. október 12.

 

 

Puss in Boots: The Last Wish (21 December 2022) – Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, 2022. december 8. – (6)

www.dreamworks.com/movies/puss-in-boots-the-last-wish

  1. előzetes: https://youtu.be/pHbN4uA2ovA

új előzetes: https://youtu.be/rcaitjD8_Rk

 

 

She Said (18 November 2022) – Azt mondta, 2022. november 17. – 16

www.shesaidmovie.com

szinkronizált előzetes: https://youtu.be/93vUoD1Gr8Q

feliratos előzetes: https://youtu.be/h40CYzsI8jA

 

 

Super Mario Bros. Movie, The (7 April 2023) – Super Mario Bros.: A film, 2023. március 30. – (6)

www.thesupermariobros.movie

előzetes: https://youtu.be/_d0mDdpiYb8

 

 

Tadeo Jones 3: La Maldición de la Momia / Tad the Lost Explorer and the Emerald Tablet – Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla, 2022. október 20. – 6

előzetes: https://youtu.be/kYQ31tvWl_Y

Filmklipek:

“Jobb titokban tartani!” https://youtu.be/fxEAZFN5a2w

“Ott egy múmia, és él!” https://youtu.be/7uAYv5lK7lo

Menekülés a motoros kádban https://youtu.be/0yHnsYhpcc8

A szarkofág https://youtu.be/yTI–5WTqPY

Tad újra otthon https://youtu.be/79IkaUrf6ak

“Hol van eltemetve a kulcs?” https://youtu.be/DgI9_Rigm9A

“Hová is megyünk?” https://youtu.be/Sfv6h2EYj9s

 

 

TÁR – TÁR, 2023. február 16. – (16)

előzetes: https://youtu.be/60fU-aog3qs

 

 

Teenage Mutant Ninja Turtles – Mutant Mayhem (11 August 2023) – Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, 2023. augusztus 10.

 

 

Tiger’s Apprentice, The (19 February 2024) – A tigris tanítványa, 2024. január 18.

 

 

Transformers: Rise of the Beasts (9 June 2023) – Transformers: A fenevadak kora, 2023. június 8.

 

 

Trolls Band Together – Trollok: Együtt a banda, 2023. október 26.

 

 

Violent Night (2 December 2022) – Vérapó, 2022. december 1. – (16)

www.violentnightmovie.com

előzetes: https://youtu.be/u20JJmhO5TE