Hollywood szexuális ragadozója a csokidrazsé miatt borult ki folyton – azt mondta

Hatalmas várakozás előzi meg az Azt mondta című filmet, amely két riporter nyomozásáról szól, akik feltárták, mit művelt három évtizeden át Hollywood egyik legnagyobb hatalmú producere, Harvey Weinstein. Ő volt az álomgyár legnagyobb szexuális ragadozója, nők tucatjait zaklatta, sőt erőszakolta meg. Áldozatait később lefizette vagy fenyegetésekkel elhallgattatta, hiszen a pénzével – fénykorában 300 millió dolláros vagyona volt – bármit el tudott érni. A két riporter, Jodi Kantor és Megan Twohey hatalmas akadályokat leküzdve, a veszélyekkel dacolva leplezte le a szexuális bűnözőt, akit már elitéltek 23 évre, most folyó második perében pedig újabb hasonló büntetésre számíthat. A riporterek cikke, majd a belőle született bestseller nyomán készült a film, amelyben Carey Mulligan és Zoe Kazan alakítják az újságírókat. Az előrejelzések szerint mindketten Oscar-esélyesek a februári díjkiosztón.

Az éppen öt éve megjelent cikk, majd a könyv révén ma már nem titok, miféle ember Weinstein, a Cracked azonban utánajárt egyéb viselt dolgainak is. Az összeállításból kiderül, hogy a producer szexuális ragadozó mivolta hihetetlenül agresszív karakterében rejlik. Weinstein nyilvánosan megalázott filmeseket, akik sírva fakadtak, újságírókat bántalmazott, és mivel rosszul tűrte a frusztrációt, feszültebb pillanataiban bárkinek képes volt nekimenni verbálisan vagy fizikailag.

A dührohamainak természetesen híre ment, és a New York magazin bátor újságírója meg is kérdezte tőle még 2004-ben, hogyan áll ezzel a kérdéssel. A producer arcátlanságára jellemző, hogy a kisgyerekek tipikus „kend a nyuszira” magyarázatával szolgált, hangsúlyozva, hogy az agresszív időszaknak már vége.

„Sosem reggeliztem, csak ittam egy erős kávét – kezdődött a magyarázat. – Munka közben az ebédről is megfeledkeztem, viszont mindig volt nálam egy zacskó M&Ms, merthogy feltölt energiával. Persze ez nem igaz, úgyhogy le is jöttem róla. Viszont a csokidrazsé fellökte a glükózszintemet 50-ről mondjuk 250-re, jócskán megugrott az adrenalin is, ettől jöttek a dühkitörések. Nem mindenki jár így. Mások sokkal jobban tolerálják az édességet.”

Az arcpirító magyarázatnak egyébként van némi alapja. Weinsteint egyszer beperelték, mert egy próbavetítésen összeverekedett egy másik producerrel egy nagy ibrik M&Ms miatt, a drazsé kiborult, és Weinstein a földről habzsolt belőle. A vetítést meg kellett szakítani.

(She Said – hazai bemutató: 2022. november 17.)

Margot Robbie Oscar-esélyes a Babylonnal

 Már kétszer jelölték Oscarra Margot Robbie-t (Botrány, Én, Tonya), és lehet, hogy harmadszorra meg is kapja, amennyiben jelölik a díjra a Babylon főszerepéért. Eric Roberts (Julia Roberts bátyja), aki a filmben Robbie karakterének apját alakítja, mindenesetre a nagy drukkerek közé tartozik, szerinte a színésznő olyan, művészi mérföldkőnek számító alakítást nyújt, mint Elizabeth Taylor a Nem félünk a farkastól! című 1966-os Edward Albee-adaptációban, amiért Oscart kapott. „Egyszerűen elképesztő – mondta Roberts a The Hollywood Reporternek. – Alig tudtam elhinni, hogy folyamatosan ilyen briliáns tud lenni.”

A Babylonban Robbie egy feltörekvő színésznőt alakít: Nellie LaRoy bármit hajlandó megtenni a húszas évek Hollywoodjában azért, hogy nagy sztár lehessen. A 189 perces film hivatalos összefoglalója igen ígéretes: „Mese a mértéktelen becsvágyról és az égbekiáltó kicsapongásokról, amelyben számos szereplő felemelkedését és csúfos bukását kísérhetjük figyelemmel a zabolátlan és önpusztító korai Hollywood időszakában”.

A rendező, az Oscar-díjas Damien Chazelle (Kaliforniai álom) a monumentális film logisztikáját nevezte az egyik legnagyobb kihívásnak. „Rengeteg szereplő, hatalmas díszletek, a nagy idősáv, amit a történet átfog – mindez rettenő próbatételnek bizonyult, de éppen emiatt volt olyan izgalmas nekifutni” – mondta a Vanity Fairnek.

(Babylon – hazai bemutató: 2023. január 19.)

Tom Cruise-t ma azért csodáljuk, amiért egyszer már elbúcsúztak tőle

 A filmtörténet leghajmeresztőbb kaszkadőrmutatványa szerepel majd a Mission: Impossible Leszámolás Első Részben, amelyet természetesen Tom Cruise hajt végre. Megszoktuk, hogy Cruise minden Mission: Impossible-ben magasabbra emeli a tétet az életveszélyes mászásokkal, kapaszkodásokkal és ugrásokkal, és kevesen gondolnak arra, hogy ez annak idején majdnem a karrierjébe került. Jelesül 16 évvel ezelőtt a Paramount stúdió megvált tőle, amiért olyan kunsztokat csinált a Mission: Impossible 3-ban, amik a produkció elkészültét veszélyeztették. A stúdiók nem szokták azzal zavarni a sztárjaikat, hogy személyesen keresik meg őket a rossz hírrel, így Cruise az elválás tényéről a Wall Street Journalban megjelent közleményből értesülhetett, amely arról szólt, hogy megszakítják vele a kapcsolatot, mert „kreatív öngyilkossági kísérletei” miatt a viselkedése elfogadhatatlan a cég számára.

Cruise ezek után a Metro Goldwyn Mayerhez szegődött, ám jött a nagy fordulat. Olyan zseniális alakítást nyújtott a Trópusi viharban, hogy a Paramount visszacsalogatta. Megcsinálhatta a következő Mission: Impossible-t (Fantom protokoll), ahol fölmászott a Burdzs Kalifa felhőkarcoló tetejére, de már ott figyelt mellette Jeremy Renner mint feltörekvő szupersztár, hogy legyen utánpótlás, ha megint elfajulnak a dolgok. (Renner aztán be is vált mint Jolly Joker: ő lett Jason Bourne utódja A Bourne-hagyaték című filmben.) A Fantom protokoll 700 millió dolláros bevételt produkált, és a stúdiófőnökök rögtön visszakoztak, mondván, Cruise legközelebb akár az űrbe is kilőheti magát, ha ennyi pénzt tud termelni.

Cruise egyébként frappáns választ adott arra, miért kockáztatja rendszeresen az életét a filmjeiben: „Gene Kellytől megkérdezték egyszer is, miért táncol?”.

(Mission: Impossible Dead Reckoning Part One – hazai bemutató: 2023. július 13.)

Az Oppenheimer lesz a nagy sztárrendező visszatérése

 Nem akciófilm, nem sci-fi, egy árva szuperhős sem menti meg benne a világot, nem is tortadobálós vígjáték, mégis bombasiker lesz. Ezt mondják Christopher Nolan új munkájáról, az Oppenheimerről, amely az atombomba atyjának sikerekben gazdag, mégis ellentmondásokkal teli életét meséli el. Ez lesz Nolan első életrajzi filmje, tele sztárokkal, a sikerre mégis az ő neve az igazi garancia. Azon ritka rendezők közé tartozik, akik egyszerre képesek kritikai és közönségsikert aratni, bizonyítja ezt a Batman-trilógia, az Eredet, a Csillagok között és a Dunkirk. A Tenet is szerepelhetne a felsorolásban, ám ez a film megbukott, de nem a rendező hibájából.

A Tenet végzetét az okozta, hogy a tervezett bemutató környékén tört ki a világjárvány, ezért a Warner Bros. stúdió hosszas toporgás után úgy döntött, hogy a mozipremierrel egy időben stremingszolgáltatón is megjelenteti. Ezen Nolan úgy megsértődött, hogy két évtized után otthagyta a Warner Bros.-t, pedig minden sikere a céghez kötődött. Hosszú listát állított össze a többi stúdió számára, mik az új szerződés feltételei. El is kezdtek vele tárgyalni, a Universal viszont egyedi ajánlattal állt elő: igen. Így az Oppenheimer immár a Universal égisze alatt készült, és nyilván nem az utolsó Nolan-opusz lesz náluk.

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)

A hírekben említett filmekhez anyagokat (képek, a főszereplőkről stúdióképek, magyar nyelvű előzetes, plakátkép, címfelirat, sajtókönyv, rövid tartalom, stb.), illetve a közeljövő megjelenéseiről információkat a Universal filmek esetén a UPIMedia oldalán (www.upimedia.com)  talál, a Paramount filmjeinek anyagait tartalmazó rendszerhez meghívót tudunk küldeni. Ha gondjai lennének a regisztrációval, letöltéssel, illetve további információkért kérem, hívja Pataki Andreát a 394-0008/108-as telefonszámon.

e-mail: pataki@uipduna.hu

Linkek:

www.uipdunafilm.tumblr.com

www.facebook.com/uipdunafilm

www.facebook.com/UniversalHorrorHungary

www.youtube.com/c/UIPDunaFilmYTchannel

www.youtube.com/c/GyerekfilmekUIPDunaFilm

www.instagram.com/uipdunafilm

www.tiktok.com/@uip_dunafilm

www.uipduna.hu

A közeljövőben bemutatásra kerülő filmek eredeti és magyar címei,

valamint a tengerentúli és a várható hazai bemutató dátuma

(Az előzőleg közöltekhez képest történt változásokat piros színnel jelöljük.

A zölddel jelölt filmek 3D-ben is bemutatásra kerülnek.

Narancs színnel a korhatárok – zárójelben az ideiglenes adatok.)

Babylon (23 December 2023) – Babylon, 2023. január 19. – 18

előzetes: https://youtu.be/sjejC90Hcmo

Cocaine Bear (24 February 2023) – Kokainmedve, 2023. február 23.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (31 March 2023) – Dungeons & Dragons: Betyárbecsület, 2023. április 6. – (12)

előzetes: https://youtu.be/3YrmJJ0LJTU

Fast X (19 May 2023) – Halálos iramban 10, 2023. május 18.Knock at the Cabin (3 February 2023)

Kopogás a kunyhóban, 2023. február 2. – (16)

www.knockatthecabin.com

előzetes: https://youtu.be/CQMKb9pW46k

M3GAN (13 January 20223) – M3GAN, 2023. január 12. – (16)

www.m3ganmovie.com

előzetes: https://youtu.be/t3jgd3qF_r0

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (14 July 2023) – Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, 2023. július 13. – (12)

www.missionimpossible.com

előzetes: https://youtu.be/lCerc7so9jk

Oppenheimer (21 July 2023) – Oppenheimer, 2023. július 20. – (12)

www.oppenheimermovie.com

Paw Patrol: The Mighty Movie (13 October 2023) – Mancs őrjárat: A szuperfilm, 2023. október 12.

Puss in Boots: The Last Wish (21 December 2022) – Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, 2022. december 8. – 12

www.dreamworks.com/movies/puss-in-boots-the-last-wish

  1. előzetes: https://youtu.be/pHbN4uA2ovA

új előzetes: https://youtu.be/rcaitjD8_Rk

She Said (18 November 2022) – Azt mondta, 2022. november 17. – 16

www.shesaidmovie.com

szinkronizált előzetes: https://youtu.be/93vUoD1Gr8Q

feliratos előzetes: https://youtu.be/h40CYzsI8jA

A kamerák mögött: https://youtu.be/SmVDzAwQdp0

Filmklipek:

„Miért nem teszenk ellene?” https://youtu.be/VrSYXP3paDY

“Mit is szeretnénk megfogalmazni?” https://youtu.be/VDcUG6pt64M

“Kiépült egy egész rendszer!” https://youtu.be/sm5P5klTKZ0

“Hagytam, hogy megtehesse!” https://youtu.be/QX1jajIkIbg

Super Mario Bros. Movie, The (7 April 2023) – Super Mario Bros.: A film, 2023. március 30. – (6)

www.thesupermariobros.movie

előzetes: https://youtu.be/_d0mDdpiYb8

TÁR – TÁR, 2023. február 16. – (16)

előzetes: https://youtu.be/60fU-aog3qs

Teenage Mutant Ninja Turtles – Mutant Mayhem (11 August 2023) – Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, 2023. augusztus 10.

Tiger’s Apprentice, The (19 February 2024) – A tigris tanítványa, 2024. január 18.

Transformers: Rise of the Beasts (9 June 2023) – Transformers: A fenevadak kora, 2023. június 8.

Trolls Band Together – Trollok: Együtt a banda, 2023. október 26.

Violent Night (2 December 2022) – Vérapó, 2022. december 1. – 18

www.violentnightmovie.com

előzetes: https://youtu.be/gX7UjBY4ffg