Baksai József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Porta című kiállítása

december 5-én nyílik meg az Országút Galériában. Megnyitja dr. Szeifert Judit művészettörténész.

Baksai József 1957-ben született Budapesten. 1985 és 1990 között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult, ahol nemcsak a festő szakot végezte el, hanem a rajz, művészettörténet, ábrázoló geometria tanár szakot is. Mestere Sváby Lajos volt. Festőművészi munkája mellett folyamatosan tanít is, az oktatás szerves része az életének. A festés mellett a másik nagy szenvedélye a fotózás, minden albumát maga fényképezte.

Hatalmas könyvtára van, rengeteget olvas, számos munkáját ezek az élmények ihletik. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, rendszeresen vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon.

Így ír róla Gaál József, festőművész, művészeti író az Országút lap 76. lapszámában:

„…Baksai József lényei az álom, a vágyakozás világában mozognak, ám az antikvitáskép tragikus vetülete a klasszika és romantika keretéből kilépve a mitológiai attribútumok nélkül, a heroikus toposzokat elhagyva, mint valós élettapasztalat válik fontossá.
Ezért az esztétizáló művészetmitológia önreflektív módszereit elengedve az antik kötődések formakellékei helyett a mélylélektani ábrázolás csupasz test beszédéivel fejezi ki a létállapotot meghatározó látványt. Valójában számára az „ősképek” nem a meglévő hagyomány konkrét feltárása, nincs megelőlegezett ikonográfiai minta, a mítoszkonstrukciók beemelése helyett saját rendszerré alakított képi összefüggéseket hoz létre.  Az utóbbi évek szén- és pasztellrajzai szinte esszenciálisan tükrözik alkotói módszerét.”

Baksai József műtermében készült kisfilmünket ezen a linken nézheti meg:

https://youtu.be/YuaHrdifR9M

A művész Porta című kiállítása 2022. december 5-én, 17 órakor nyílik meg az Országút Galériában (1035 Budapest, Miklós tér 1., a Selyemgombolyító épülete).

A tárlat megtekinthető 2023. február 8-ig.

A kiállításra a belépés ingyenes!