25 éve használják világszerte a híres magyar találmányt

Az Egyesült Államoktól Japánig kiegészítője az Avemar a rákbetegek klinikai kezelésének

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya idén pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. A fermentált-búzacsíra alapú Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. A feltaláló, Dr. Hidvégi Máté elmondta, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie eleinte és milyen távlatokat lát a találmány számára.

25 évvel ezelőtt, 1998-ban Dr. Hidvégi Máté alkotta meg a világ első fermentált-búzacsíra készítményét, megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.

Dr. Hidvégi a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft. A jubileum kapcsán a szakember elmondta, hogyan emlékszik vissza a feltalálás körüli időszakra.

“Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja. Hit nélkül nem ment volna semmi” – mondta a biokémikus, rákkutató.

Hogy mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz? Dr. Hidvégi Máté szerint 1999-ben, amikor az elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették. Mégsem ez a legemlékezetesebb számára.

“Nekem az egyik legfontosabb a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálat volt. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt. A mai napig részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük” – nyilatkozta Dr. Hidvégi Máté, aki arról is beszélt, milyen távlatokat lát a találmány számára.

“Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával” – tette hozzá a kutató.