Sztyeppei Illatok: Egy Kulturális Utazás a Fővárosi Nagycirkusz Legújabb Műsorában

Az április 5-én bemutatott új műsor a Fővárosi Nagycirkuszban egy mélyebb értelemben véve kulturális utazásra invitált bennünket, bemutatva a vadregényes keleti sztyeppék világát. A sztyeppei táj, a mondák és a gazdag történelmi hagyományok olyan atmoszférát teremtettek, amelybe a cirkuszművészet varázsa által merültünk alá.

Az előadás sokkal több, mint csupán egy sor artistamutatvány – valódi utazás, amely során olyan artistaművészek segítségével fedezzük fel a különböző országok színes kultúráit, mint a Türkmenisztán, Üzbegisztán, Mongólia, Magyarország és Ukrajna. Mindegyik előadó saját hagyományainak és történelmi örökségének mélyére nyúlt, és ezt a gazdagságot, sokszínűséget  a cirkusz eszközeivel ültették át a porondra.

A különleges érzékeknek szóló kavalkádot, amely a vadul rohanó lovak autentikus zenére való lépdelésétől a hajlékony testekkel és vakmerőséggel megáldott artisták produkcióiig terjed.

Kristina Vorobyeva és Rustem Osmanov különösen említésre méltó a páros,  akik nem csupán az egymásba kapaszkodó testek mesterei, de az életben is a szerelemnek adnak elsőbbséget. E páratlan akrobaták nem csak az eget ostromolják, de egymás szívét is meghódították, és mindezt a cirkusz művészetével ötvözték.

A Sky Angels névre keresztelt mutatványuk lenyűgözően bemutatja azt a kapcsolatot, amely köztük kialakult. A magasban, a kupola alatt, egymásba kapaszkodva és egymástól függve repülnek, anélkül, hogy bármiféle biztosíték vagy háló védte volna őket. Ez a veszélyes és felettébb bámulatos produkció 2017-ben elnyerte a “cirkusz Oscar-díját”, az Arany Bohóc-díjat a 41. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

2020-ban Amszterdamban léptek színpadra, amikor egy tragikus baleset történt. Az egyik mozdulat közben Rustem Osmanovnak kitört a foga, amikor éppen magát és feleségét tartotta a magasban. Ennek következtében tíz métert zuhantak lefelé. A férfi enyhén sérült, de saját szerelmét, Kristinát súlyosan érintette a baleset. Az orvosok először azt jósolták, hogy Vorobyeva soha többé nem fog tudni járni. Azonban ő nem adta fel. Három műtét és hónapokig tartó kimerítő rehabilitáció után nemcsak visszanyerte a járást, hanem még ennél is többet tett meg. Úgy határozott, hogy visszatér a magasba, és újra a légtornászatot választja. Az elszántsága és az akaratereje mindenkit inspirálhat, és példája mutatja, hogy az emberi kitartás és elhivatottság milyen hihetetlen eredményeket képes elérni.

Nemcsak látványos és lenyűgöző mutatványokban gyönyörködhettünk, hanem olyan emberi történeteket is megismerhettünk, amelyek valódi inspirációt adnak arra, hogy soha ne adjuk fel és mindig higgyünk saját képességeinkben.

Az előadáshoz kapcsolódó különleges kiállítás pedig egy további dimenziót adott az élménynek. A Fővárosi Nagycirkusz előtt felállított sátorban látható etnográfiai fotókiállítás Sántha István szociálantropológus évekig tartó kutatásainak eredménye. Ezek a lenyűgöző felvételek mélyebb betekintést nyújtanak az előadás alapjául szolgáló kultúrák gazdagságába és sokszínűségébe.

Az új műsor és az azt kísérő kiállítás együttesen olyan élményt nyújtanak, amely hosszú időre megragad az emlékezetünkben. A művészek és alkotók elismerést érdemelnek azért, hogy lehetővé tették ezt a különleges és felejthetetlen élményt. A Sztyeppei Illatok műsorával a Fővárosi Nagycirkusz ismételten bizonyította, hogy a cirkusz művészetén keresztül mélyebb érzelmeket és gondolatokat is át lehet adni. Csak ajánlani tudjuk:

jegyek:https://fnc.hu/eloadas-idopontok/

fotó forrás:https://fnc.hu/a-sztyeppe-illata/