Keresztbe-kasul szerelem a József Attila Színházban

Illír szenvedélytörténet, amibe olasz reális felfogásszemlélet csöppen, és ebből egy elképesztő vígjáték kerekedik, ez a Vízkereszt vagy bánom is én, a József Attila Színház legújabb bemutatója.
A nézőket Illíriába repíti a darab, ahol divat az álruha, mely nőt férfivá, bolondot pappá, szolgát úrrá varázsol; ahol a szerelem is álruhában jár, hol gyász, hol barátság, hol szolgálat, hol megvetés képében, de mindig zenekísérettel.
A kiismerhetetlen titokzatos szerelemé a főszerep. Keresztbe-kasul tör rá a vágy a főhősökre, de azt sem lehet biztosan tudni, ki kit szeret: Olívia (Pikali Gerda), a grófnő Violát (Kónya Merlin Renáta)? vagy Cesariot (Kónya Merlin Renáta)? vagy inkább Sebastiánt (Fekete Gábor)? Viola Orsinót (Lábodi Ádám), a herceget? Malvolio (Fila Balázs) tényleg Olíviát? És Orsino?
A szerelemnek van illír formája, amivel együtt jár a féktelen életöröm és a melankólia, ebbe a világba csöppen bele két olasz, akik rendet csinálnak ebben a parttalan vágyódásban.
Bolondozás, félreértések, és a szerelem áll a középpontban.
A Vízkereszt egy fordulatos történet, amit bohózati vidámság és a kivételes nyelvi megformáltság jellemez.
Kiss Csaba először a József Attila Színházban a Gaál Erzsébet Stúdióban Márai Kaland című előadását vitte színre. A közös munka a már megszokott csapattal és új művészekkel folytatódott, ezúttal a Nagyszínpadon.
Kónya Merlin Renáta, aki a darabban női és férfi szerepet is játszik elmondta: ,,A szerelem nem válogat, a szerelem kortól, időtől és nemtől függetlenül működik mióta világ a világ. Izgalmas a saját bőrünkön tapasztalni a szerelem kifürkészhetetlen működését.”
Shakespeare darabjának eredeti teljes címe: Twelfth Night, or what you will, vagyis a tizenkettedik éjszaka, amikor a karácsonyi-újévi ünnepek lezárásaként mulatságot tartottak. Nekünk semmi esetre sem kell addig várnunk.
Bemutató: 2023. december 9-én, a József Attila Színházban.
Főbb szerepekben: Lábodi Ádám, Kónya Merlin Renáta, Pikali Gerda, Szabó Gabi, Zöld Csaba, Fila Balázs, Horváth-Sebestyén Sándor, Quintus Konrád, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Blazsovszky Ákos, Kuna Károly, Botár Endre.
Vajon a külső vagy a belső a fontosabb-e a nagy érzelem születésénél, kiismerhetjük-e szerelmünket, van-e szerelem szenvedés nélkül? Humorral, sok zenével és balkáni hangulattal tarkított bemutató Shakespeare emberismeretén keresztül szól színház- és életszeretetről, és hirdeti mindezek egymástól elválaszthatatlan voltát.”
Fotók: Ferenczy Kriszta