Ünnepi gálán adták át a Porond Ifjú Csillaga és a Tihany Életmű-díjakat a Fővárosi Nagycirkuszban

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is március 15-én hirdették ki a cirkuszi szakma legrangosabb díjazottjait.

Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója és Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője adták át a „Fesztivál Plusz- Világsztárok Budapesten” című ünnepi díszelőadásán A Porond Ifjú Csillaga és a Tihany Életmű-díjakat.

Idén, a nemzeti ünnep alkalmából, a cirkuszművészet terén kiemelkedő artista tevékenysége elismeréséért Hortobágyi Károly-díjban részesült Dittmar Laido zsonglőr. Dittmar Laido többgenerációs magyar-orosz artista családba született, így már hatéves korában közönség elé állt. Laido több világrekordot is megdöntött 10 és 11 karikával. Gyakorlásról szóló 2015-ben megjelent könyvének szisztémáját több száz zsonglőr követi, valamint 2019 óta a kölni Cirkusz Iskola és Artista Centrum is tankönyvként kezeli. 2017-ben megkapta a Porond Ifjú Csillaga-díjat, majd leszerződött a világhírű Cirque du Soleil társulathoz, ahol a „Corteo” című műsor első magyar zsonglőreként bejárta egész Észak-Amerikát és Európát.

A magyar cirkuszművészek által 1993-ban alapított Porond Ifjú Csillaga elismeréssel azokat a kiemelkedően tehetséges fiatal artistaművészeket tüntetik ki, akik már nemzetközi szinten is kivételes teljesítményt nyújtottak. A Porond Ifjú Csillaga-díjat évente egy fő vagy egy artista csoport kaphatja meg. A rézből készült bohócot formáló műalkotás Feldman László remekműve.

Idén az elismerést egy különleges tehetségű fiatal artistaművésznek ítélte a szakmai kuratórium: a Porond Ifjú Csillaga díjat Fülemen Tamás kapta.

Fülemen Tamás korosztályának egyik legtehetségesebb magyar artistaművésze. 2001-ben született Budapesten. Ötéves kora óta tornázik, válogatott versenyzőként gumiasztalon több világversenyen is részt vett. Kilenc évesen, a Cirque du Soleil: Saltimbanco műsorát látva döntötte el, hogy a cirkuszi szakmát választja hivatásául. 14 évesen még kiválóan szaltózott, de kamaszként megnyúlt és erős testalkatú lett, így fogó lett. Ekkor jelentkezett a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, ahol egyből egy frissen indult formáció, a „High5” tagjává vált, amellyel később hatalmas sikereket értek el nemzetközi szinten is.  2016-ban súlyos balesetet szenvedett előadás közben. Hosszú és fájdalmas felépülését követően 19 évesen kapta meg az első megkeresését a Cirque de Soleiltől, ahol russian cradle számával szerződtették. A magyar közönség legutóbb a világhírű kanadai cirkusz „Ovo” című előadásában láthatta őt. Felkészítő tanárai: Kőműves Tibor és Ott Olivér. A díjat az artistaművész édesanyja és édesapja vette át, mivel Fülemen Tamás jelenleg Belgiumban tartózkodik. A Cirque du Soleil „Ovo” című műsorával turnézik, így videóüzenetben csatlakozott az ünnepséghez. A díjat az artistaművész szülei vették át.

Díjai:

  • Wiesbaden Youth Circus Festival – Gold + award of audience (2016)
  • Budapest Circus Festival “Newcomer” – Golden award (2018)
  • Festival International des artistes de cirque Saint Paul les DAX – Special Prize (2019)
  • Budapest Circus Festival “Newcomer” – Silver prize (2020)
  • Monte Carlo Circus Festival – Special prize (2020)

A múlt század talán leghíresebb magyar származású cirkuszművésze és cirkuszigazgatója, a legendás Tihany (Czeisler Ferenc) tiszteletére alapított életműdíjat 2016 óta adják át olyan kiváló, tapasztalt artistaművészeknek, akik egész életükben a magyar cirkuszművészet hírnevének öregbítésén dolgoztak. Ezzel az elismeréssel olyan életpályákat ismer el a cirkuszi szakma, melyek minden szempontból példamutatóak – akár a világszínvonalú szakmai tudást és a sikereket, akár a szorgalmat, akár a cirkuszművészet iránti, egész életen át tartó alázatot emelik ki. A Tihany Életmű-díjban idén a magyar és a nemzetközi cirkuszélet meghatározó és karakteres alakja, Zsilák György „Fudi” részesült. Az artistaművész 1942-ben született Békéscsabán, több generációs artistaművész család gyermekeként. A Baross Imre Artistaképző Intézetben érettségizett, majd 1962. januárjától nyugdíjba vonulásáig a Magyar Cirkusz és Varieté állományában dolgozott. 1964. decemberében az amerikai Ringling Bros Barnum & Bailey Cirkusz szerződtette le. 1969-ben Los Angelesben első helyezést ért el egy nemzetközi zsonglőr fesztiválon. Itt ismerte meg jövendőbeli feleségét, Magyar Zsuzsannát, aki a 6 Tünde lánycsoport tagja volt. 1970. januárban vette el feleségül, és vele alakította meg a közös zsonglőr számunkat, „Suzanne és Fudi” néven. Ebben az összeállításban 1971-től dolgoztak együtt (Blackpool Tower Cirkusz, Scott Cirkusz, Krone Cirkusz, Benneweis Cirkusz, Enis Togni Cirkusz). Közben számos varieté műsorban is felléptek, például Angliában, a londoni Palladium Royal Comand előadásán és szerepeltek a brit királyi család előtt is,1974-ben. Lányuk, Viktória 1971-ben, fiúk, Olivér 1986-ban született, mindketten artistaművészek lettek. Miután Zsilák György befejezte aktív artista pályáját, a Ringling Cirkusz produkciós menedzsereként tevékenykedett.

Díjai:

  • Los Angelesi Zsonglőrfesztivál első helyezés (1969)
  • International Jugglers Association életműdíj (2001)
  • Jászai Mari-díj (1979)
  • Hortobágyi Károly-díj (1996)
  • Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2015)

A gálaelőadáson egy különleges esemény jubileumának megünneplésére is sor került. 40 évvel ezelőtt egy olyan műsort láthatott a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyben az akkor a pályáról álmodozó fiatalok kaphattak fellépési lehetőséget. Az előadást a nyugdíjas artisták megsegítségére hozta létre az akkori vezetőség. Ezt a nemes hagyományt a mai napig őrizzük. Erre emlékeztünk március 15-én. Fellépett Kristóf Krisztián, Hortobágyi Károly-díjas, többszörös fesztiválgyőztes artistaművész, aki négy évtizeddel ezelőtt is lenyűgözte a közönséget „gentleman” zsonglőr produkciójával. A nézőtéren foglalt helyet Váradi Weisz Diána, aki szintén négy évtizeddel ezelőtt debütált a Fővárosi Nagycirkusz porondján. Graeser József „Dodi” és felesége, Betty (Dodi csoport) szintén részt vettek ezen az előadáson.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy államilag is elismert szakemberek dolgoznak a Fővárosi Nagycirkuszban. Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Pánczél Lajos, a Fővárosi Nagycirkusz szcenikusa és Eötvös Zsuzsanna, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai tanácsadója. Csicsely Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz produkciós menedzsere Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Köszönjük áldozatos munkájukat és gratulálunk az összes díjazottnak, a fellépő művészeknek és a jubileumi ünnepség díszvendégeinek!