Vajon hány Nero van a világban?

Vajon hány Nero van a világban?

A nárciszitikus személyiségzavarra jellemző a  grandiózus önértékelés.Az ilyen személyek rendszerint túlzottan magasra értékelik saját képességeiket, sikereiket és fontosságukat. Úgy vélik, hogy különlegesek, és kivételes elismerést érdemelnek másoktól.Az empátia  teljes hiánya miatt  az egyének gyakran nem képesek megfelelően azonosulni vagy megérteni mások érzéseit és szükségleteit. Túlzottan függővé válnak a mások elismeréséitől és el is várják azt, függőnek mások  jó véleményétől és elismerésétől,  folyamatosan keresik a dicséretet és a figyelmet másoktól.Nem bírják a kritikát, nagyon érzékenyen reagálhatnak a kritikára, és rosszul kezelik azokat a helyzeteket, amikor hibáikat vagy hiányosságaikat kiemelik mások. Teljes mértékben kihasználnak másokat a  saját céljaik elérésére, anélkül hogy figyelembe vennék mások érdekeit vagy szükségleteit.  Álomvilágban élenk, és túlzottan idealizálják saját képességeiket, jelentőségüket, miközben figyelmen kívül hagyják a valóságot.

Claudius Caesar Augustus Germanicus, római császárként 54-től 68-ig uralkodott. Az ő esetében is  érdemes megemlíteni a narcizmust , amit a sleppje pluszban táplált. Az akkori időnek megfelelően hatalmas kiadásokat fordított különböző luxusprojektekre és építkezésekre, valamint extravagáns kulturális rendezvényekre,nagyon nagy  fontosságot tulajdonított saját hírnevének és a hatalma fitogtatására, grandiózus fantáziái és a megalomán gondolkodásmódját erősítve. Nero hírhedt volt az ellenfelei és potenciális fenyegetések eltávolítására irányuló taktikái miatt. Az önkényes hatalomgyakorlása és a személyes érdekei  és  mások kárára történő cselekedetei,  mint például az üldöztetések és kivégzések, valamint a városi területek átalakítása saját luxusának érdekében, arra utalnak, hogy a hatalomvágya és az önérvényesítés vágya minden áron teret kellett nyerjen, akár mások szenvedésének rovására is.

A történészek megállapították a túlzott ambíció, impulszivítás és az empátia teljes  hiányát. Hatalma megerősítése és  csak és kizárólag saját céljai elérésére törekedett mindenek felett.Az anyjával, Agrippinaval  szoros kapcsolatban állt, aki gyerekkorában   befolyással bírt rá,  azonban koronázása után kapcsolatuk megromlott, és Nero végül megölette őt, mivel úgy érezte, hogy fenyegeti a hatalmát.

A felesége, Poppaea Sabina is fontos szerepet játszott az életében. Bár az elején boldogtalan házasságban éltek , később Poppaea hatalmas befolyással bírt Nerora. A nagy tűz Rómában Nero uralkodása alatt 64-ben tört ki. Bár a pontos okokat sosem sikerült teljes mértékben felderíteni, azt maradt fent, hogy  Nero személyes érdekei miatt gyújthatta fel  Rómát,(a tehetségtelen költő azt szerette volna, ha a lángok megihletik  egyik dala közben) a tettéjért  felelősséget nem vállalta és a  keresztényeket hibáztatta a tűz okozásáért, akiket  kegyetlenül üldözött és kivégeztette őket. Ez az üldöztetés  nem csak azért történt, mert Nero rákente a  keresztényekre a tűz okát, hanem azért is, mert a keresztények egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, és ez fenyegetést jelenthetett Nero hatalmára. A tűz során több ezer ember vesztette életét, és Róma jelentős része elpusztult, az  azt követő üldöztetések súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jártak, és sok embert katasztrofális helyzetbe hoztak.

Nero uralkodása alatt számos politikai ellenfél és kritikus is áldozatul  esett a brutális fellépéseknek és az önkényes hatalomgyakorlásnak, melyek általános gyakorlatok voltak uralkodása alatt, amelyek a hatalom fenntartására és növelésére irányultak, még akkor is, ha ezek számos ember életébe kerültek.Végül, öngyilkos  lett , nem volt képes elfogadni a hatalom elvesztését és a konfrontációt….

 

Fotó forrás: Pinterest / Peter Ustinov  Néró szerepáben  a  “Quo Vadis” című filmből 1951.