A kenyér alapvető élelmiszerünk, ám amit a nagy “boltokban” megvásárolunk, gyakran csak távoli mása a valódi, igazi kenyérnek. Az élelmiszeripari cégek elsődleges célja a PROFIT…nem az, hogy a lehető legtáplálóbb és egészséges kenyeret kínálják, hanem hogy a termék tartós legyen és a polcokon minél tovább megőrizze „frissességét”. Ennek érdekében rengeteg adalékanyagot használnak. Érdemes elolvasni egy kenyér címkéjét a nagyboltban és utána nézni mi is amit valójában megeszünk és milyen hatással van a szervezetünkre…asszem meglepődnénk elég rendesen….a vegyi anyagok növelik az ipari kenyér élvezeti értékét, ám hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak.
Az adalékanyagok megakadályozzák a penész és baktériumok elszaporodását, hogy a kenyér napokig elálljon. Bár azt mondják, hogy kis mennyiségben nem számítanak kockázatosnak, egyeseknél mégis gyomorirritációt, allergiás reakciókat válthatnak ki, és hosszú távú hatásukat mi, a fogyasztók nem is ismerjük. A különböző emulgeálószerek a kenyér puhaságát és rugalmasságát biztosítják. Az ipari gyártás során olyan enzimeket, mint pl, az amiláz, használnak, amelyek segítik a kenyér gyors kelését és lágyabb állagát. Egyes kenyerek vákuumcsomagolással vagy gázcsomagolással kerülnek a boltok polcaira, hogy még tovább elálljanak.Vajon ezek a gázok mennyire gázosak az emberi szervezetre? Nem terhelik agyon a szervezetünket?
Az biztos, hogy a természetes alapanyagokból készült, adalékanyag-mentes házi kenyér nemcsak finomabb, hanem a szervezet számára is jobb választás. Mindenkinek érdemes elgondolkodnia azon, hogy mit tesz az asztalára, nap mint nap … hisz ez is meghatározza az egészségünket …