Mitől lett gerincsérvem? Nekem öt okot mondtak amitől lehet!

 

Ezen gondolkodom már lassan két éve, amióta kiderült, hogy deréktájékon három csigolyámnál is kifakadt porckorongsérvem van, 38 évesen tudtam meg. Valamire nem figyeltem oda? Túlzásba vittem valamit? Talán a sportolást. Tisztában voltam vele, hogy nem lehet büntetlenül ennyit focizni.. de őszintén szólva leghamarabb is hatvan éves korom után vártam a dolog hátulütőjét. Hát nem ez történt.

Mi is az a gerinc sérv? Most kicsit tudományos leszek: A porckorong-degeneráció részjelenségeként bármely életkorban előfordulhat, hogy a csigolyaközti résből (amit a porckorong teljes egészében kitölt) ilyen-olyan okokból porcszövet kerül a gerinccsatornába, s ott térszűkítést hoz létre. Nos ezt az állapotot nevezi a köznyelv porckorongsérvnek. Azt is tudod mitől alakul ki?

  1. Elhízás! Bizony aki túlsúllyal él sok más cuki dolog mellett sérvet is kaphat. Sajna a gerincünk bizonyos esetekben még a normál súlyúnk kezelésekor is túlterhelődik, nemhogy ha plusz 20-30 kilóval folyamatosan megküzdenie. A porckorong ruganyos , azonban ha egy labdára extra nagy súly terhelődik, könnyen kidurran. Figyelj oda az elhízásra, fogyj le ha szükséges!
  2. Dohányzás! Gondoltad volna? Láttam dohányos ember porckorongját MR felvételen –szép fekete. Hát ez van, azonnal tedd le a cigit. Ezt mondjuk nem csak a sérv lehetőségének kialakulása miatt kellene megtenned, de tessék, íme egy újabb érv.
  3. Fix testtartást igénylő munka- Ülőmunka! Főleg az irodai dolgozok, sormunkát végzők vannak veszélyben. Biztos érezted már, amikor sokáig egy bizonyos helyzetben vagy, hogy kezdesz zsibbadni, elgémberednek a kezek, lábak. Ez nem a sérvre utaló jel, azonban valami hasonló történik, amikor sokáig (pl:8-10 órákat a munkahelyeden ülsz, rettentően rossz testtartásban a monitort bámulva) görnyedve dolgozol. A testünk mozgásra van kitalálva, úgy működik optimálisan. Állj fel néha! Mozgasd át magad, nyújts, lazíts!
  4. Mozgásszegény életmód! Az előző pont kibővítése, azaz ha a munkahelyeden sem mozogsz és utána sem akkor ne számíts sok jóra. Jól hangzik az előző négy pont ha kombinációja, (sajnos gyakran előfordul!) azaz ha ülőmunka mellett dohányzol és nem mozogsz nyilván el is fogsz hízni, de sérved is lesz, az tutti. Sétálj, mozogj! Mindegy mit csak rendszeresen csináld!
  5. Gének! Ezzel a mai korban mindent meg lehet magyarázni. Persze ha valakinek a szervezete hajlamos valamilyen betegség, elváltozás kialakulására akkor az a génjei miatt van. Nos én a felmenőim között nem találtam gerinc sérvvel szenvedőt, mégis kialakult nálam. Mai napig nem tudom miért.Az előző tényezők közül rám nem jellemző egyik sem. Mégis kifakadt gerincsérvem van. Persze a kivétel erősíti a szabályt, ugye? Remélem, hogy aki olvassa és igazak rá a fentiek, időben tud változtatni. Ne akarj eljutni oda, ami már visszafordíthatatlan. Mert bizony az. Kezelni lehet, több féle mód is van rá, azonban „meggyógyulni” nem lehet belőle. Csak a megelőzés- elkerülés technika működik. Szóval változtass , amíg lehet. Emellett terjeszd az igét, hogy mások is tegyék meg. Én ezt csinálom.
    Szép napot és boldog – mindenképpen gerincsérv mentes- új évet kívánok neked így év végén!