Terhességi bőrápolás kismamáknak – 2. rész

Szerző: Ráthgéber Réka

Bőrápolási kisokos – kémiai anyagok, amit kerülnötök kell a terhesség ideje alatt 2. rész

Amint kiderül, hogy terhesek vagytok, megfordul a világ. Sokkal jobban oda kell figyelnetek magatokra, az étkezésetekre, és természetesen arra is, hogy milyen kozmetikai termékeket használhattok. Mutatunk pár olyan hatóanyagot, amit mindenképpen kerüljetek el az áldott állapot ideje alatt, és adunk pár tippet, milyen is az ideális terhességi bőrápolás.

A terhesség ideje alatt szinte az egész testetek megváltozik. Minden kismama mást érzékel magán, hol egy kicsit gömbölyűbbnek látja az alakját, hol észreveszi, hogy mennyire szépek a körmei, és néha kiakad azon, hogy nem olyan fehérek a fogai, mint a terhesség előtt. Ezek mind olyan új külső jegyek, amiket elsőre nehéz elfogadni, de bele kell törődni, hogy a kis jövevény érkezése ezzel jár. Amik azonban a legjobban ki szokták borítani a kismamákat, azok a bőrelváltozások.

terhessegiborapolas2

Milyen bőrváltozások érhetnek a terhességed alatt?

Igaz, hogy a hajatok sokkal fényesebb lesz, de ez igaz az arcbőrötökre is, ami szintén csillogóbbá válhat a zsírtól. Nem kell megijedni, viszont meg kell válogatni azokat a kozmetikumokat, amiket az arcotokra és a testetekre használhattok.

Sok kismama olajjal kenegeti a hasát és a combjait, hogy elkerülje a striák kialakulását. Ez legtöbbször bejön, de nagyon oda kell figyelnetek arra, hogy ne legyen olyan anyagokkal tele, ami káros lehet a babára, és hogy ne telítse el a pórusaitokat. Természetesen vannak azonban olyan hatóanyagok, amelyeket érdemes elkerülni a terhesség ideje alatt.

Nézzük melyek lehetnek ezek a káros anyagok:

Diethanolamine (DEA)

Ez az anyag legtöbbször haj és bőrápolókban szerepel, de szerencsére Magyarországon már régen betiltották rákkeltő hatása miatt, azonban nem árt nyitott szemmel járni. Ha valami csodakrémet kaptok külföldről, mindenképpen olvassátok el az összetevők listáját, ugyanis ez az anyag nem csak a baba bőrének kifejlődésére van rossz hatással, de a ti bőrötöket is könnyen tönkreteheti, sőt, még a hajatokat sem kíméli. Hasonló hozzá a MEA (monoethanolamine), és TEA (triethanolamine), úgyhogy ezeket is zárjátok ki a terhességi bőrápolás procedúrájából.

Parabének

Már több éve próbálják betiltani a káros parabéneket, amelyek sajnos a terhesség ideje alatt még inkább kerülendők. Rengeteg kozmetikum tartalmazza ezeket az anyagokat, ugyanis ez egy fajta tartósítószer. Több fajtájuk beavatkozik a hormonrendszer működésébe, így  se a mamának se a babának nem tesznek jót, ugyanis ösztrogénszerű hatásuk van. Jelenleg annyit sikerült elérnie a tiltakozóknak, hogy a megengedett 0,4%-ról 0,14%-ra csökkentették a maximum engedélyezett parabének mennyiségét, de inkább hanyagoljátok áldott állapotban.

tehessegiborapolas

Triklozán

Pár éve még számtalan kozmetikum tartalmazta a triklozán nevű vegyületet, azonban szerencsére már egyre kevesebben található. Fogkrémekben, szappanokban, dezodorokban alkalmazták, mivel rendkívül jó volt a gombaölő hatása és antibakteriális összetevőként is funkcionált. Nos, a triklozán sem a terhességi bőrápolás alapeleme, ugyanis már kis mennyiségben is károsítja a női és férfi hormonokat is, ráadásul fejlődési rendellenességeket okoz a magzatoknál. Ha el akarjátok kerülni, keressétek a bio címkével ellátott termékeket!

Ftalátok

Többségében (körülbelül 90%-ban) a ftalátok a PVC lágyítószereként kerülnek a forgalomba, azonban kozmetikum alapanyagként is használják esetenként, például hidratálókrémekben, körömlakkokban, és parfümökben is. Leginkább a férfiak félhetnek a ftalátoktól, ugyanis könnyen nemzőképtelenné válhatnak, ha a szervezetükbe jut. Viszont, ha valamilyen úton-módon a nők szervezetébe kerül, akkor sajnos ők átadják a magzatnak is a ftalát szennyezettséget. A káros anyagot már kimutatták köldökzsinór vérből is, és leginkább az ember szaporodóképességére van hatással. Már csak a jövőbeli tervek miatt érdemes elkerülni ezt az adalékanyagot.

terhessegiborapolas3

Mit használhattok a terhességi bőrápolás részeként?

Mielőtt megvonnátok magatoktól minden kozmetikumot (bár ez se egy rossz ötlet), keressétek azokat, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat, és csak természetes összetevőből állnak. A legtöbb ilyen bio címkével van ellátva, úgyhogy nem lesz nehéz kiszúrni őket, de meg is kérdezhetitek ezekről a kozmetikusotokat, aki egészen biztosan tud majd valamit ajánlani a bőrelváltozásokra.

Fontos lehet ebben az időszakban szakember véleményét kérni, mert szinte biztos, hogy nem az a kezelés vagy termék lesz a megfelelő, mint ami a terhesség előtt volt. Kérd ki szakembereink véleményét és válassz Organic Beauty szolgáltatásaink közül!

Jelentkezz be most, vagy válogass termékeink közül!  

Organic Beauty
Szabó Imre Szalonok WEBSHOP

online

szaboimre_logo

 

Ráthgéber Réka fashion beauty bloggerRáthgéber Réka

Ráthgéber Réka a Szabó Imre szalonok Fashion Beauty Bloggere vagyok. Aktív újságíró, akihez nagyon közel áll a szépség, a divat, és az egészség témaköre. Fontos számomra hogy ezekről a megfelelő platformokon írjak, és cikkjeim ne csak a fiatal lányokat szólítsák meg. Nem számít, hogy hány éves egy Nő, hiszen minden életszakasznak megvan a maga szépsége, és fontos hogy azt maximálisan kiteljesedve élje meg. Ehhez a kiteljesedéshez pedig elengedhetetlen az ápoltság, és a testi -lelki harmónia. A Szabó Imre szalonok 40 éves tradicionális értékeket ötvözik a legújabb szépség trendekkel és azt valljuk, hogy minden nőből ki lehet hozni a maximumot a megfelelő szakértelemmel és empátiával. Írásommal szeretnék hozzájárulni, hogy minden nő csodásan érezze magát a bőrében, és emellett egy olyan nemes célt is támogasson, melyet ez az alapítvány képvisel.

szalon1SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

szalon2SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+361 212 4407
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva