Együk vagy ne együnk marhahúst?

Mi legyen ezzel a marhahússal? Miért is ne együnk? Mindenesetre én imádom. Régóta tudjuk, hogy a feldolgozott húskészítmények, főleg adalékanyagaik (egészen pontosan: a nitrites pác-sók) miatt okozhatnak problémákat, de miért is került ez most a média középpontjába? Megint a WHO tehet a dologról. A háttérben – vagy nem annyira a háttérben- próbál minket befolyásolni vagy igazán hasznos tanácsokat adni!? Kiadott egy tanulmányt ami szerint bizonyos mértéken túl felettébb egészségtelen és kimutathatóan rákkeltő hatású a marhahúsfogyasztás. Nyilván főleg az olcsó termékekről beszélünk , ahol az adalékanyagok messze elnyomják az igazi összetevők arányát. Tehát a legfontosabb tanács, hogy együnk színhúst.

Amúgy is zsírosan eszük, sok alkohol fogyasztunk , agyon fűszerezzük ételeinket mi magyarok. Hát hova vezet az utunk? Mit tegyünk ez ellen?

Íme a hivatalos válasz:

Együnk sok rostos ételt, nyomjunk magunkba rengeteg vitamint, -pro biotikumot, éljünk full egészségesen, mozogjunk rendszeresen , pihenjünk aktívan.

Ki képes ezt nap mint nap megvalósítani maga és a családja részére? Minimum egy jedi kell hozzá, jobb esetben egy jól képzett padavan is. Számomra egy hamburger elképzelhetetlen egy jól átsütött marhahúspogácsa nélkül. Persze én a régi vágású „gitáros” burgerre szavazok. Rengeteg jó kaja alapanyaga a marhahús, nem gondolom, hogy ki kellene zárni az étrendünkből. Az igazi válasz most is az arany középút. Együnk is meg ne is, legyen változatos a tál amit magunk elé teszünk. Persze szénhidrátokkal óvatosabban kell bánni az időnk múltával, ez bizonyított, de például a finom savanyúság mindig is részese volt a magyar családi terítéknek. Tehát van amin változtatni kell időről időre az étrendünkben , de a marhahús elhagyása kifejezetten nem tartozik ezek közé.

Szép napot!