Hogyan valósítható meg a kiegyensúlyozott táplálkozás?

Az egészséges életmód egyik meghatározó tényezője az egyéni szükségleteinknek és ízlésünknek megfelelő táplálkozás. Sokszor találkozunk az „egészséges étel” kifejezéssel, aminél sokkal helyesebb az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend fogalma. Kialakításához és fenntartásához hiteles információk és tudatosság szükséges.

Mitől lesz egészséges az étrendünk?

Az étrend összetételének, a napi étkezések ritmusának igazodnia kell egyéni szükségleteinkhez. Életkorunk, nemünk, testösszetételünk, fizikai aktivitásunk, egészségi állapotunk és életvitelünk egyaránt befolyásolja, hogy a különböző makro- és mikrotápanyagokból mennyit és milyen formában fogyasszunk. A makrotápanyagok alatt a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat értjük, a mikrotápanyagok közé a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket soroljuk. A különböző típusaik forrásainak, valamint ajánlott beviteli mennyiségüknek és optimális arányuknak ismerete nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrend összeállításához.

Hogyan lesz tudatos a táplálkozásunk?

A megfelelő információ birtokában a tudatosság alapfeltétele a tervezés! Gondoljuk végig minden este a következő napunkat, annak menetrendje szerint készüljünk kis- és fő étkezésekkel. Fontos, hogy tudjunk időt szakítani a napi többszöri étkezésre, tartsuk magunkat az elkészített menühöz vagy az adott étkezési lehetőségeinkhez. Vásároljunk céltudatosan, figyeljük a termékkínálatot és olvassuk el az élelmiszercímkéket. Mindez elhatározás, idő és energia kérdése, de ezáltal válhat a hosszútávon megvalósítható, tudatos táplálkozás a mindennapok részévé!

kep1

Mivel biztosíthatjuk a változatosságot?

 A rendszeres, többszöri kisebb mennyiségek fogyasztásán kívül fontos, hogy étkezéseink minél változatosabbak legyenek. Válogassunk az alapanyagok és a konyhatechnológiai eljárások között, alkalmazzunk többfélét. Zöldségekből, gyümölcsökből vásároljunk minél színesebben, részesítsük előnyben az idényjellegű, hazai termékeket, de kóstoljunk meg új, egzotikus fajtákat is pl. gránátalmát, grapefruitot, avokádót. A gabona-, hús- és tejtermékekből is keressük az alternatívákat, ne csak a megszokott termékeket tegyük a kosárba. A fő étkezés gondolatakor se ragadjunk le a hagyományos recepteknél, legyünk kreatívak és nyitottak az újdonságokra.

kep2

Haladjunk lépésről lépésre, ne akarjunk mindent egyszerre megváltoztatni! Gondolkodjunk, tervezzünk TUDATOSAN, vásároljunk és készítsünk ételt VÁLTOZATOSAN!

Farkas Cecilia
dietetikus