Anna Wintour – Az ördög bubit visel

Szerző: Horváth Viktória Diana

A divatvilágban van egy mese. Egy kislányról szól, aki nagyot álmodott, és most olyan élete van, amiről a legtöbb lány csak álmodik. Ő Anna Wintour, akit bizonyos körökben csak Nuclear Wintourként emlegetnek. És, hogy mitől olyan különleges ez a nő? Lehet szeretni, vagy utálni, egy biztos: egészen elképesztő hatalma van a divat világában.

Lázadó Anna

Anna Wintour Angliában született, 1949-ben. Édesapja szerkesztő volt a londoni Evening Standardnél, ahol fiatalkorában Anna is besegített, hogy az újság felkeltse a fiatalok érdeklődését. Valószínűleg a kis Wintour-lány ekkor szeretett bele az újságírásba. Habár gyermekkora viszonylag nyugalmas volt, 14 éves korában úgy érezte, az iskolai és társadalmi normák nem az ő világa, így bubit vágatott magának, és munkát vállalt egy ruhaüzletben. Ez az ikonikus bubifrizura egyébként azóta a jelképévé vált.

16 évesen otthagyta az iskolát, és innentől kezdve két dolog érdekelte: a divat és a férfiak. Főként a tehetős, idősebb férfiak, akik révén könnyűszerrel jutott előre a társadalmi ranglétrán. 21 éves korában már jelentős ismeretségekre tett szert, szerkesztői munkát vállalt, egy percre sem állt meg. Már ekkor a végső célja hajtotta, a Vogue főszerkesztőségi pozíciója.

anna wintour az ordog bubit visel-2

Divatszerkesztő Anna

1975-től a New York-i Harper’s Bazaar divatszerkesztője lett, ahol már egyedül készíthetett el anyagokat, így rengeteget tanult, és a munkáira mindig elképesztően igényes volt. Később felváltva élt Párizsban és New York-ban, szerelmi életére sem lehetett panasza, végül mégis New York-ban telepedett le.

Annát különleges mítoszok övezik, az egyik szerint egyszer elment interjúra az amerikai Vogue-hoz. Ekkor még Grace Mirabella volt a magazin főszerkesztője, ő interjúztatta Annát, aki minden kertelés nélkül megmondta neki, hogy az állására pályázik. Bármilyen furcsa, nem vették fel. Anna nem hagyta magát, végül addig haladt előre, míg 1984-ben a brit Vogue főszerkesztője lett. A fizetése elképesztő mértékeket öltött, és még ebben az évben megismerkedett az első férjével, David Shaffer gyermekpszichológussal. Anna Wintour élete ekkor teljesedett ki: mind a szakmában, mind a magánéletében tökéletes volt a harmónia. A sikeréhez persze hozzájárult, hogy mind magától, mint a kollégáitól elvárta a maximális, vagy még annál is jobb teljesítményt. Házasságából két gyermeke született, ám a pár 1999-ben elvált.

anna wintour az ordog bubit visel-3

1988-ban felajánlották neki az amerikai Vogue főszerkesztői posztját, amelyet azóta is ő tölt be. Különleges látásmódjával felrázta az akkor kissé lapos divatújságot. Első címlapján máris forradalmi újításokkal állt elő. Anna egyik alapvető szabálya, hogy, habár saját elmondása szerint utálja a középszerűséget, mégis bárki lehet divatos fast fashion darabokban is. Sőt, a magazinban előszeretettel alkalmazza az haute couture és a fast fashion darabokat együtt. Ettől függetlenül magának inkább a tervezői darabokat választja, de ezért ki is hibáztatná?

Hollywoodi Anna

Munkásságát Hollywood is felfedezte magának, karrierjéről egy őmaga által is elismert, és egy számára kevésbé kedves filmből tudhatunk meg többet. Az egyik az ikonikus Az ördög Pradát visel című film, melyben egy gyakornok szemével láthatjuk Annát, mint vaskezű főnököt. A pletykák szerint azonban ebben a filmben az őt alakító Meryl Streep kezesbárány Atom Anna valódi munkabírásához és elvárásaihoz képest. A másik alkotás a The September Issue, amely inkább egy dokumentumfilm, és az év legfontosabb, szeptemberi számának elkészítéséről szól.

anna wintour az ordog bubit visel-4

Divatistennő Anna

Kétségtelen, hogy Annának olyan stílusa van, amellyel méltán vívta ki magának ezt a címet. Az elengedhetetlen bubifrizurája, melyet 14 éves kora óta visel, szinte legendás. Azonban ahhoz, hogy ez a frizura mindig ilyen tökéletesen álljon, nagyon sokat tesz, naponta kétszer beszárítja.  Két kedvenc kiegészítője van: a fekete, általában Chanel napszemüveg, és a kifejezetten az ő lábára tervezett Manolo Blahnik magassarkú.

A szemüveg mind kültéri, mind beltéri rendezvényeken nagyon fontos a számára, hiszen, mint elmondta, a divatbemutatók során sokszor veszi hasznát, ha épp unatkozik. Nemrég kiderült, hogy amióta romlott a látása, már dioptriás napszemüveget visel. Hiába, a stílus az stílus.

Cipőkben is sztár

A 90′-es években Manolo Blahnik Anna számára tervezett egy nude, kényelmesen magassarkú szandált, melyet azóta is visel. A nude cipő azért is tökéletes választás, mert tényleg bármihez felvehető, és optikailag hosszabbítja a lábat. Bár Manolo úgy nyilatkozott egyszer, hogy Anna lába tökéletes.

anna wintour az ordog bubit visel-5

Anna stílusa kétséget kizáróan lenyűgöző, mindig összhangban vannak a szettjei, általában az egyenes vonalú ruhákat részesíti előnyben. Blúzai felé pedig sokszor visel nagyobb nyakláncokat. Egyféle szett van, amit elmondása szerint sosem viselne: tetőtől talpig feketét. Ami pedig a hűvösebb hónapokat illeti, szőrmebundái legendásak, többek között azért is, mert nem egyszer került már konfliktusba állatvédőkkel.

anna wintour az ordog bubit visel-6

Anna Wintour nem hivalkodó, nyíltan nem ócsárol senkit. Ennél nőiesebb és finomabb. Ha valami nem tetszik neki, egyszerűen nem említi meg a magazinban. Erről a pontról pedig rettentően nehéz felállni. De egy biztos: aki számára szimpatikus, legyen szó tervezőkről, vagy dolgozókról, az ő ajánlása szinte biztos út egy életre szóló karrier felé.

anna wintour az ordog bubit visel-7

Ha úgy érzed, te is ki szeretnéd alakítani a saját, össze nem téveszthető stílusodat, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, látogass el hozzánk! Profi stylist szakembereink a rendelkezésedre állnak, hogy megvalósíthasd az álmaid. Itt az idő, légy te is ilyen magabiztos, szexi nő – frizura, smink, ruha, köröm… találd meg velünk a stílusodat, vedd le a környezeted a lábáról a benned rejlő szépségekkel!

Jelentkezz hozzánk még ma legnépszerűbb Átváltoztatjuk programunkra!

online

szalon1SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

szalon2SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+361 212 4407
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva