Kedves Naplóm!

 

Ha szeretsz írni, és szeretnéd megörökíteni az utókornak a veled történ eseményeket, gondolataidat, vagy csak szeretnél később visszaemlékezni, akkor a naplóírás éppen neked találták ki. Fogj egy füzetet, egy tollat, és kezdd el még ma! Következzenek a naplóvezetés rejtelmei!

 

Miért hasznos a naplóírás?

Szabadon és őszintén kiírhatod magadból a bánatodat, fájdalmadat, így elűzheted a depressziót és a magányt. Ehhez pedig csak egyetlen szabályt kell betartanod, hogy nincs szabály – bátran engedd szabadjára a fantáziádat, és vesd papírra még a legképtelenebbnek tűnő gondolataidat is. S mivel az írás alkotói tevékenység és kellemes elfoglaltság, minden egyes bejegyzés után jó érzés fog eltölteni, és az is, hogy létre hozol egy tárgyat, amelyben fölismerheted önmagadat. Naplóírás közben nem csak fejlődik az írásod, hanem önelemzést is végzel, tehát mérlegelheted, hogy mit tettél jól, és mit rosszul. Akár rajzolhatsz vagy ragaszthatsz is a füzetedbe vagy könyvedbe, például fényképeket, mozijegyet, kis üzenetes cetliket, matricákat, de préselt virágot vagy falevelet is. Így a naplód segítségével később könnyedén felidézheted a régi emlékeket, gondolatokat, társakat, no és persze a szerelmeket.

 

Hogyan vezesd?

Naplódat vezetheted úgy, mint egy jegyzetet (csak a címszavakban felsorolva), de hagyományosabb és sokkal igényesebb formája a fogalmazás. Tehát írd úgy, mint egy történetet, mintha a naplód egy személy volna, akinek mesélsz. Kezdheted például így: „Kedves Naplóm!” A bejegyzések mellé feltétlen jegyezd fel a dátumot is, így ha mindennap szánsz rá egy kis időt, később könnyebben vissza tudsz majd emlékezni az eseményekre. Vezesd napi vagy heti rendszerességgel – hosszabb vagy rövidebb bejegyzéseket téve –, ahogyan az időd engedi. Ne felejts el a füzeted belső borítójára ragasztani egy pici színes borítékot is. Ebben üzenetet, tanácsot, idézeteket hagyhatsz „későbbi” önmagadnak vagy a napló felnyitójának.

 

Elrejtés

A napló egyik fontos jellemzője, hogy titkos, mert olyan dolgokat is leírhatsz benne, amelyeket másnak nem mernél elmondani. Ezért ha nem szeretnéd, hogy illetéktelenek kezébe kerüljön, akkor érdemes elrejteni. Hova? Például ágyszivacs, szekrény vagy asztal mögé, alá. Léteznek olyan könyvecskék is, amelyek lakattal zárhatók, de azért ezeket sem árt elrejteni a kíváncsi szemek elől. A kulcsot pedig mindig tartsd magadnál, hogy biztonságban tudhasd!

 

Miről írhatsz?

Mesélhetsz a barátaidról, családodról, jó és rossz élményeikről – hiszen mindegyik formálja a sorsodat és alakítja a személyiségedet –, veszekedésekről és vitákról, számodra fontos emberekről és naná, hogy a titkos szerelemek sem maradhatnak ki. Mindenről, amit fontosnak tartasz vagy másnak nem mersz elmondani!

 

Naplóírás a neten

A legtöbb sztárnak és hírességnek van már úgy nevezett blogja, amely szintén egy naplóírási forma, ám az internetnek hála mindenki számára elérhető és olvasható. A nyílt naplóírás előnye, hogy könnyedén találhatsz hasonló érdeklődésű társakat, akik figyelnek rád, törődnek veled és ellátnak jó tanáccsal. Akár te is lehetsz blogger, de ehhez állandóan számítógép- vagy laptop közelben kellene lenned, ám egy papírra, köbyvbe vagy noteszbe bárhol, bármikor írhatsz!

 

Híres naplóírók

Ha nem tudod, hogy fogj hozzá, elleshetsz néhány trükköt olyan klasszikus íróktól, mint Kazinczy Ferenc, Széchenyi István vagy Márai Sándor. De számtalan mozifilm és tévésorozat is remek ötletet adhat, íme a legismertebbek:

 

Bridget Jones naplója − A bohókás, kissé esetlen és egyedülálló nő, Bridget szerelmi történetet követheted nyomon naplójának lapjain keresztül.

Életre kelt napló − Jamie tipikus tinédzser: szeretne a suli menő csajai közé tartozni. Ám ezt csak naplója főhőseként érheti el. De mi történik akkor, amikor az álom valóra válik?

Egy kosaras naplója – Megrázóan őszinte vallomásokat tudhatunk meg egy kábszeres utcagyerek életéről. A történet az amerikai irodalom hírhedt költőjéről, Jim Carrollról szól.

Vámpírnaplók − Nemcsak a film főhősnője, Elena vezet naplót, hanem a romantikus és sármos vámpír, Stefan is. A szerelmesek életútja idővel összefonódik.

 

Titkos írás UV-tollal

Néha nem elég csak a naplót elrejteni, az írást is leplezni kell. Hogyan? Létezik egy bűvös tintájú toll, amely a papíron ugyan láthatatlannak tűnik, ám egy egyszerű trükkel könnyedén elővarázsolható. A speciális láthatatlan tintával leírt szöveg csupán UV-fénnyel megvilágítva válik olvashatóvá. Segítségével akár titkos üzenetet is hagyhatsz másoknak.

 

 

welcsy

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotó: Pixabay