Válaszd a biót!

 

„Amit eszel, azzá leszel!” – tartja a mondás. Noha kényelmes megoldás besétálni egy bevásárlóközpontba, ahol mindent egy helyen és olcsón megvehetsz, de ha tudnád, hogy egyes élelmiszerek merre „jártak”, mielőtt a polcokra kerültek, nem biztos, hogy elégedett lennél! A vegyszerrel kezelt élelmiszerek ugyanis ártanak az egészségünknek. Helyettük válaszd inkább a biót!

 

Mi a biotermék?

Az ellenőrzött körülmények között termelt növények semmilyen műtrágyával és vegyszerrel sem találkoznak. A tápanyagot csak szerves eredetűvel pótolják. A károkozókat kézzel távolítják el, vagy olyan szerekkel permetezik, amelyek nem szívódnak fel a növényekbe, és vízzel könnyen lemoshatók. Szabályokhoz kötött az állattartás is: csak bizonyos barátságos körülmények között nevelt állatokból készült termékek kaphatják meg az „bio” jelzőt. Az így előállított termékeknek sokkal kisebb a mennyisége, mint a vegyszerrel kezelteké, ám az előállítási költségük magasabb, így a biotermékek drágábbak, de jobb a minőségük.

 

Mi nem bio?

Nem feltétlenül az a zöldség vagy gyümölcs a legegészségesebb, amelyik a legnagyobb, legszínesebb vagy legfényesebb. Noha ma már a biotermékek minőségben is felveszik a versenyt a távoli gazdaságokból származó, vegyszerrel kezeltekkel. Ha biztosra akarsz menni, figyelj oda, hogy ellenőrzött legyen, vagy keresd a BIO jelzést. Az ilyen élelmiszerek gyártását szigorú szabályokhoz kötik.

 

Vigyázz! Sok termékre ráteszik a „reform” vagy a „natúr” szócskákat, ám ezek nem igazolják, hogy valóban bioáruról van szó.

 

Hogyan szerezd be?

– A boltok hatalmas választéka közül igyekezz a hazai árut választani, ne a külföldit!

– A tengeri halak vásárlásakor vedd figyelembe, hogy hol szennyezik a tengert.

– A hazaiak közül is inkább a kistermelőktől vásárolj, vagy a „bio” jelzéssel ellátottakat!

– Ha van vidéki ismerősöd vagy nagymamád, ahol háztáji gazdálkodást folytatnak, szerezd be onnan a fontosabb élelmiszereket!

– A bevásárlóközpontok helyett keresd fel gyakrabban a legközelebbi piacot!

– Mielőtt csomagolt élelmiszert vásárolsz, tanulmányozd át alaposan a cimkét!

– Keresd a védjegyet, amely igazolja a termék megfelelő előállítását, feldolgozását és forgalmazását.

 

Mire figyelj? Íme néhány termék, amelyről azt gondolod, hogy egészséges, de mégsem…

Aszalt gyümölcs: általában kén-dioxiddal tartósítják, amely rosszullétet, fejfájást és hasmenést okoz

Csírák: csakis vegyszermentes magokat használj a csíráztatáshoz

100%-os gyümölcslé: elvileg étkezési savat, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat (mielőtt megveszed, feltétlenül olvasd el a csomagoláson található összetevőket)

Energiaital: a benne lévő koffein elvonja a vizet a testből, így fejfájást, álmatlanságot, remegést, nyugtalanságot, ingerlékenységet és függőséget okozhat

 

Tudtad? Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzik az ökológia termékek előállítását és ellenőrzését, illetve ők adják ki az igazoló tanúsítványt. Keresd a csomagolásokon a HU-ÖKO-01 és a HU-ÖKO-02 feliratot.

 

welcsy

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotó: Pixabay