Bringára fel!

 

Melyik bringát válaszd? Milyen felszerelésre van szükséged? Hogyan bánj a járgányoddal? A kerékpározni vágyók többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a következő cikkből. Kapcsolódj ki te is kellemesen két keréken!

 

Vásárlás előtt…

A kerékpárt lehetőleg szakboltból vásárold meg, mert itt az eladók pontos felvilágosítást tudnak adni, így segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb darabot. Biciklivásárláskor vedd figyelembe a testmagasságodat is, mert csak akkor lesz kényelmes a használata. Szerencsére már különféle méretű váztípusok léteznek. Ám mielőtt megvennéd, döntsd el, hogy mire szeretnéd majd használni és mit vársz el tőle. Ha csupán a városban, betonúton kerekeznél, akkor választhatod a hagyományos fajtát. Ám ha erdőben, terepen is kipróbálnád, akkor inkább a mountain bike-ot. Az olcsóbb kategóriájú bicikli rendszeres használat mellett több szervizelést igényelhet, sőt, az is előfordulhat, hogy nincs hozzá megfelelő alkatrész. A komolyabb kerékpárok viszont drágábbak, de alkatrészeik minőségibbek, így jobban bírják a terhelést és precízebben is működnek.

 

Bicikli-méretek

Magasság (cm)          Javasolt váz méret (hüvelyk/inch)    Méret

148 – 152                    47″ – 48″                                            XXS

148 – 158                    13″ – 14″                                            XS

158 – 168                    15″ – 16″                                            S

168 – 178                    17″ – 18″                                            M

178 – 185                    19″ – 20″                                            L

185 – 193                    21″ – 22″                                            XL

 

Beállítások: A helyes és kényelmes kerékpározáshoz nem árt tudnod a következőket:

– Akkor megfelelő a bicikli vázának magassága, ha átlépve marad 2-3 cm a combod felső része és a vázcső között.

– Ha menet közben ki tudod nyújtani az egyik lábadat, akkor megfelelő az ülésnyereg magassága.

– A kormánynak 2-3 cm-rel alacsonyabban kell lenni a nyeregnél (a túl magas ülés hátgörbületet, derék- és gerincfájdalmakat okozhat).

– A nyereg szélesebb, hátsó részén ülj, súlyodat pedig tartsd az ülőcsontodon.

– Ha a felső tested 45 fokos szöget zár be a vázzal, akkor helyes testtartásban ülsz a biciklin.

 

Mivel szereld fel a biciklidet?

Kötelező:

1. Fehér fényű első lámpa

2. Vörös fényű hátsó lámpa és prizma

3. Borostyán sárga küllőprizma (legalább az első keréken)

4. Két egymástól független fék (egy elől, egy hátul)

5. Csengő

6. Fényvisszaverő ruházat (láthatósági mellény)

 

Ajánlott:

1. Sárga fényvisszaverők a pedálon

2. Visszapillantó tükör

3. Sárvédő

4. Fejvédő sisak (lakott területen kívül, 40 km/órás sebességnél)

5. Fényvisszaverő pántok (karra és lábra)

6. Könyök és térdvédő

 

Néhány alapszabály és trükk:

Bemelegítés: Akár rövid, akár hosszú útra indulsz, előtte végezz néhány kar-, láb- és derék nyújtó gyakorlatokat, így elkerülheted túlerőltetés okozta izomfájdalmakat.

Pedálozás: Az egyenletes erőkifejtés szempontjából a taposásos módszer helyett inkább válaszd a körkörös lábmozgást. Nemcsak gazdaságosabb, de szebb is. (Figyelj arra, hogy a térdeid ne lógjanak ki oldalra, és hogy a pedálfordulat legalsó pontján teljesen nyújtott állapotban legyen.)

Kanyarodás: Stabilabb és biztonságosabb lesz, ha a testsúlyodat a nyereg hátsó részére helyezed, és kissé bedőlsz. Közben ne tekerj, a kanyarodási oldalon lévő pedál pedig legyen felső állásban. (Tehát, ha jobbra fordulsz, a jobb oldali pedál fenn van, és a bal oldalin a testsúlyod.)

Emelkedőn: Ha már megerőltetőnek érzed a tekerést vagy az út emelkedni kezd, állítsd kisebb fokozatra a fogaskerekeket, hogy lendületben maradhass. Lefelé gurulva viszont válts nagyobb sebességre, hogy lendületet meríthess belőle.

Sebességfokozat: A sebességváltós bicajoknál lehetőség van arra, hogy könnyebben feltekerhess egy emelkedőre, vagy gyorsabban haladhass. De ha magas sebességre kapcsolva pedálozol, akkor károsodhat a térdszalagod és megviselheti a szívedet is.

 

Divat és önkifejezés: Akárcsak az öltözködésed vagy a kiegészítőid, a biciklid is tükrözheti egyéniségedet és stílusodat. Átfestheted a színét, díszítheted matricákkal, gyöngyökkel, de felszerelheted mókás csengővel és akár virágmintás kosárkávalis.

 

Kerékpárutak

Ma már egyre több helyen találhatsz kiépített, táblával jelölt kerékpárutakat, amelyek lehetnek egyben gyalogutak is, ezért közlekedj figyelmesen! Néhol azonban még mindig csak közúton lehet kerékpározni, ezért vedd figyelembe, hogy itt az autók jóval gyorsabban haladnak, mint városban, és ügyelj a testi épségedre!

 

welcsy

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotó: Pixabay