Akár tél, akár nyár, egy csésze ízletes tea mindig jól jön. Főleg ha az még egészséges is. S hogy melyiket válaszd? Íme a legkedveltebb teafajták és jótékony hatásaik!
Fekete tea – Egy csésze életerő
Termőhelye: Himalája, Oroszország, Ceylon-sziget
Feldolgozása: Szárítás után a levelek egy hosszú oxidációs folyamaton mennek keresztül, amely során elvesztik antioxidáns tartalmuk nagy részét, de így lesz az íze igazán karakteres.
Íze: Szinte kortyonként változik. Az első csésze belőle nagyon keserű, mint a gyógyszer, de a következő néhány korty már keserédes. Erőssége újra forrázva folyamatosan változik.
Élettani hatásai: Koffeintartalma miatt élénkítő hatású. Növeli a testi és szellemi frissességet. Magas fluortartalma védi a fogakat és baktériumölő hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának veszélyeit.
Legismertebb fajtái: Earl Grey (teakeverék, bergamott-olajat tartalmaz)
Elkészítése: A tealeveleket öntsd le forrásban lévő vízzel, és áztasd 3-5 percig, majd szűrd le.
Jó tanács: Mivel csersavat tartalmaz, éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, mert gyomorpanaszokat okozhat.
Zöld tea – A kínai gyógyító
Termőhelye: Kína, Japán
Feldolgozása: A leszüretelt fiatal levelek erjedését gőzöléssel vagy melegítéssel megállítják, majd sodorják, kiszárítják és minőség szerint szétválogatják.
Íze: A japán zöld tea fűízű, a kínai füstös és kesernyés, míg az indiai gyümölcsös aromájú.
Élettani hatásai: Erősíti az immunrendszert, megvédi a fogat a szuvasodás és -ínybetegségek esetén, segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Külsőleg alkalmazva sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Legismertebb fajtái: Gyokuro (fűillatú, magas koffeintartalmú), Aracha (nyers zöld tea), Longjing (a legjobb és leghíresebb)
Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel öntsd le a leveleket és a jellemző íz eléréséhez 2-3 perc után szűrd le.
Jó tanács: A zöld teát kapszula formájában is beszerezhető, amelyben megtalálhatók az A- és E-vitaminok, illetve az értékes méregtelenítő rostok.
Fehér tea – A sokoldalú antioxidáns
Termőhelye: Dél-Kína, Tajvan, Sri Lanka
Feldolgozása: A tavaszi kora hajnalban kézzel szedett teabimbót és az alatta lévő első, ezüstös és fehér pihés leveleket két napig kicsit megszárítják, fonnyasztják a napon, közben többször átforgatják. Ezután a kifehéredett leveleket és rügyeket alacsony hőmérsékleten meggőzölve tovább fonnyasztják.
Íze: Lágy, finom édeskés, de fogyasztás után hosszan tartó, kissé kesernyés utóízt hagy maga után.
Élettani hatásai: Magas az antioxidáns tartalmával gátolja a sejtek öregedését. Erősíti az immunrendszert és csontokat. Kiválóan gyógyít nyári nátha és fogfájás esetén is. Fluoridtartalma segít megelőzni a fogkő kialakulását. Alacsonyabb csersavtartalma miatt kíméletes a gyomorhoz.
Legismertebb fajtái: China White Snowbud (kizárólag fiatal rügyek és nyitott levelek kombinációja), White Pekony (bolyhos, csavart levelekkel, hozzáadott rügyekkel)
Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel forrázd le a tealeveleket és 8-12 percig áztasd, majd szűrd.
Jó tanács: Nemcsak télen, hanem nyáron is alkalmas a szükséges napi folyadékbevitelre, mert köztudott, hogy egy csésze meleg tea kevésbé izzaszt, mint egy hideg ital.
Rooibos – Az afrikai vörös tea
Termőhelye: Dél-Afrika
Feldolgozása: A nyári hónapokban leszüretelt zsenge hajtásait összezúzzák, aprítják, majd halmokba rakva erjesztik, így kapja jellegzetes vörös színét. Végül gőzöléssel sterilizálják, megszárítják és átrostálják. Nemcsak a teacserje leveleit, hanem a fás részeket és a kérgét is felhasználják.
Íze: Finom, kevésbé kesernyés, mint a fekete tea, így könnyebb el lehet kerülni a cukor hozzáadását.
Élettani hatásai: Ásványi anyagokban gazdag, de cserzőanyag tartalma alacsony. Antioxidáns tartalma lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Teljesen koffeinmentes.
Legismertebb fajtái: Vörös rooibos (erjesztett tealevelek), Zöld rooibos (nem erjesztett tealavelek)
Elkészítése: 1 púpozott teáskanál rooibos teafüvet önts le 2-2,5 dl forrásban lévő vízzel, majd 3-6 percig után szűrd le.
Jó tanács: Bármelyik napszakban fogyasztható: reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este pedig nyugtató hatású. Nemcsak forró italként, hanem hidegen, jeges teaként is kiváló ízű és pozitív hatású.
Matétea – Az alternatív egészség
Termőhelye: Dél-Amerika
Feldolgozása: Egy évelő fa szárított leveliből és szárdarajaiból készítik. A 10-16 cm hosszú, bőrszerű, csipkés szélű leveleket parázs felett vagy forró vízbe merítve megszárítják, majd aprítják.
Íze: Kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú tea. (Amelyik nem keserű, az nem is maté tea.)
Élettani hatásai: Kiváló energiaital a sport és a mozgás kedvelőinek, mert serkenti az izomszövetek fejlődését. Csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhe vízhajtó hatása is van. Koffeintartalma élénkítő, figyelemserkentő és a szellemi képességet javítóhatású, továbbá fokozza a szív és a légzőrendszer működését is.
Legismertebb fajtái: Zöld mate (a fiatal csúcshajtásokat nyílt tűzön vagy forró levegőn hirtelen megszárítják), Pörkölt mate (speciálisan pörkölt levelek, a természetes kávéhoz hasonlít)
Elkészítése: Nem forrázni kell, hanem hideg vízbe téve felfőzni, a forrástól számított 5-7 percen keresztül, majd lefedve állni hagyni 15-20 percig. Ezután matépohárba önteni, majd egy 20 cm hosszú bombillának nevezett fém szívószálon keresztül fogyasztani.
Jó tanács: Túladagolása esetén álmatlanságot és izomremegést okozhat. Koffeintartalma miatt fogyasztása gyomoridegességet és hasmenést is eredményezhet.
Amatépohár: A tökből vagy fából készült poharat első használat előtt megtöltik matéfűvel, majd néhány napig állni hagyják benne, hogy érlelődjön, így ezután nem ad a teafőzetnek fura ízeket.
welcsy
Fotó: Pixabay