Hogyan spórolhatsz?

 

Kis odafigyeléssel és néhány trükkel könnyedén megfoghatod a guruló Forintjaidat. Sőt, így sokat tehetsz a környezet védelméért is!

Cserebere: Mielőtt kidobnád a megunt holmijaidat, gondolj arra, hogy másnak még hasznosak lehetnek. Szervezz cserebörzét ismerőseiddel és cseréld el könyvre, játékra, lemezre, ruhára vagy valami másra. Ha pedig nagyon ragaszkodsz a tárgyaidhoz, így nem kell örökre lemondanod róluk.

Közvetlenül a gazdától: A boltokban kapható gyümölcsök és zöldségek a termelőktől hosszú utat tesz meg a fogyasztókig. Eközben számtalan helyen tárolják, szennyeződik és az is előfordul, hogy mesterséges szerek segítségével érik meg míg ideér. Ha piacon, kisgazdától vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy frisset kapsz és az ára is jóval olcsóbb.

Ügyes kezek: Ha elromlik valami, nem kell rögtön újat venni helyette. Egy ügyes kezű szerelő vagy akár te magad is megjavíthatod. Így akár az új árának töredékből tovább szolgálhat a kedvenc tárgyad.

Kölcsönzés: Vannak olyan eszközök, amelyekre nincs szükségünk egész életünkben. Ezeket érdemesebb kikölcsönözni, ahelyett hogy drága pénzért megvásárolnád. Manapság már szinte bármit kölcsön lehet venni: könyvet, biciklit, háztartási gépet, zenelejátszót. Sőt ha kutyára vágysz, de nem tarthatsz otthon sajátot, a szomszéd biztos örülne, ha elvinnéd az övét sétálni pár órára.

Árleszállítási hullám: Ha akkor vásárolsz ruhát, amikor a boltokban leárazások vannak, rengeteg pénzt spórolhatsz meg. Ezért nem árt ha már most elkezdesz gyűjteni a következő kiárusításra. De arra fel kell készülnöd, hogy a kinézett ruha esetleg addigra elfogy vagy nem kerül leárazásra.

Rend a lelke mindennek: Igyekezz tisztán és rendben tartani a holmijaidat, mindent a helyén. Így azok kevésbé használódnak majd el és tovább fognak szolgálni.

Természetes gyógymódok: Egy kis utánajárással könnyedén kialakíthatod saját házi patikádat, így helyettesítheted a sokszor drága, mesterségesen előállított, mellékhatásokkal teli gyógyszereket. Egy csomag szárított gyógynövény nem kerül többe pár száz forintnál, de akár magad is elkészítheted. Köhögésre kiváló a kakukkfű, gyomorfájásra mentalevél, a bodza-, kamilla- és hársfavilág pedig enyhíti a köhögést.

Újrahasznosítás: sose dobj ki semmit, mert minden jól ehet még valamire: a tejfölös pohárban palántát nevelhetsz vagy színeket keverhetsz a húsvéti tojásfestéshez, a lyukas harisnyából virágkötöző vagy akár hajgumi is lehet. Ha nem szeretnéd ezeket tárolni, akkor gyűjtsd el különítve és helyezd el szelektív hulladékgyűjtőkbe.

 

Hogyan takarékoskodhatsz az energiával?

A Föld energiakészletei kimerülőben vannak. Ennek elkerülése érdekében az egyik mód a megújuló energiaforrások hasznosítása, a másik pedig a meglévőkkel való takarékoskodás. Íme néhány tipp amelyet te is megtehetsz a mindennapokban!

 

Néhány trükköt a kevesebb ÁRAMfogyasztásért:

– A használaton kívüli elektromos berendezéseket (pl. tévé, számítógép) ne hagyd készenléti üzemmódban, mindig kapcsold ki vagy húzd ki a dugóból.

– Na hagyd bedugni a mobiltelefon töltőjét, mert az olyankor is áramot fogyaszt.

– Használj energiatakarékos izzókat, amelyek 80%-al kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományosak. A LED-es égők kevesebb energiát fogyasztanak és hosszabb az élettartalmuk.

– Olyan háztartási gépeket használj, amelyek a lehető legkisebb energiát fogyasztják. Ugyan ezek drágábbak, de idővel ez az összeg hamar megtérül az áramszámlán.

– Csak ott világíts, ahol szükséges! Ha egy helyiségben huzamosabb ideig nem tartózkodsz, ott kapcsold le a lámpát.

 

Jó tanács: A számítógép vagy a televízió ne legyen bekapcsolva, ha csak háttérzajként használod, mert így feleslegesen fogyasztja az áramot!

 

Így takarékoskodhatsz a VÍZzel:

– Mosás előtt alaposan válogasd szét a ruhákat mosási fokozat szerint, és amit csak lehet, moss 30°C-on, mert így jelentősen csökkentheted az energiafogyasztást.

– Ha kevesebb ruhát mosol, állítsd fél programra, hogy ne használjon felesleges vizet és energiát.

– Zuhanyzással nemcsak higiénikusabb és frissítőbb a tisztálkodás, hanem energiatakarékosabb is, mert kevesebb vizet használsz el.

– Folyóvízzel való mosogatás helyett inkább engedd tele a mosogatót, mert öblítéshez sokkal kevesebb vizet használsz el. Ehhez elegendő egy tál víz is.

– Sok felesleges víz megy el a csöpögő csapok miatt, ezért érdemes alaposan elzárni azokat.

– Ha van kerted, gyűjtsd össze az esővizet és ezt használd öntözésre, ne az ivóvizet!

 

A víz bolygójának is nevezik a Földet, mert hatalmas vízkészlettel rendelkezik. De a számunkra elérhető és hasznosítható édesvíz mennyisége korlátozott, és egyre nagyobb mértékben szennyeződik is. Ezért fontos feladatunk, hogy védjük és takarékoskodjunk vele!

 

Hogyan csökkenthetsz a GÁZfogyasztáson?

– A fűtési szezonban vegyél vissza egy fokot a lakás hőmérsékletéből. Ezt meg sem fokod érezni, de ha mégis fáznál, akkor öltözz fel rétegesen. Az alacsonyabb hőmérséklet jót tesz az egészségnek is.

– Télen se feledkezz meg a szellőztetésről, ám legyen rövid és intenzív, hogy ne hűljön ki teljesen a lakás.

– A megfelelő klíma kialakításához elengedhetetlen a ház szigetelése, hogy megtarthassa a bent kialakított hőt.

– Főzéskor és sütéskor igyekezz minél jobban kihasználni a keletkezett nagy mennyiségű hőt. Igyekezz minél több étel megsütni a bemelegített sütőben. Figyelj oda, hogy a gázláng ne érjen túl a lábas alján, mert akkor felesleges energiát fogyaszt.

– A radiátorok mögé szerelt alufólia, vagy hővisszaverő réteg a szobában tartja a meleget, mert így a fal jelentősen kevesebb energiát tud elnyelni.

 

Jó tanács: A szobák fűtésekor ne engedd, hogy függöny lógjon a fűtőtestekre, mert az hőveszteséget jelent. Ha nem jól zárnak a nyílászárók, akkor helyezz eléjük szélfogó párnákat.

 

welcsy

Fotó: Pixabay