Aki ma válaszolt – Szőke Niki

fotó: Lukács Dávid

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
A feltétel nélküli szeretetet, egyszerre erőt és gyengédséget. Nekem az anyaság hozta meg azt az önbizalmat, amit előtte másban nem találtam meg. Attól, hogy képes voltam életet adni, úgy éreztem, bármire képes vagyok. Édesanyám mindig mindenben ott áll mellettem, én ugyanilyen bástya szeretnék lenni a gyermekeimnek.

2. Milyen az egészséges ember?
Harmonikus egyéniség; elfogadja magát olyannak, amilyen; el tudja engedni a felesleges dolgokat; a világot pedig nem akarja mindenáron megváltoztatni, de törekszik arra, hogy amit tud, azt jobbá tegye.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
A két véglet. Nem véletlen, hogy az életünk kiemelt eseményein – esküvő, temetés – is ezekkel a színekkel hangsúlyozzuk, hogy fajsúlyos esemény történik éppen. Ha hatást akarunk, akkor megjelenésben vagy akár véleménynyilvánításban is ezt a két szélsőséget használjuk.

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
Család, egészség, boldogság.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
A világ különböző részein nem egyforma a nők helyzete. Azt gondolom, hogy szerencsések vagyunk, hogy olyan helyre születtünk, ahol jó nőnek lenni – szabadon élhetjük az életünket, hasonló jogokkal rendelkezünk, mint férfitársaink. A mindennapi életünk persze nem könnyű, mert az egyenlőség azt is elhozta, hogy sok területen kell egyszerre helytállni.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
Az igazi férfi számomra menedék, aki mellett nem kell mindenáron erősnek lennem. Az igazi férfinek van véleménye a világ dolgairól, van büszkesége, van tudása a munkaterületén, tudja, mit akar, magabiztos, bölcs, türelmes és nagyvonalú. Vállalja a felelősséget a szavaiért és a tetteiért, a szerettei számára az elsők. Közel húsz éve megtaláltam ezt a Férfit, aki a férjem. 🙂

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Nincs semmilyen káros szenvedélyem, és hetente háromszor edzek nyolc hónapja. Próbálok egészségesen étkezni, kevés édességet és szénhidrátot enni. A pihenésre nagyon ügyelek, ha sűrű időszak van, mindenképpen beiktatok pihenős napokat is, tudatosan kerülöm a szünet nélküli hajtást. Igyekszem odafigyelni magamra, időben elmenni orvoshoz, ha bármit észlelek.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Sok szó esik arról, hogy ma a nőknek sok területen kell teljesíteni, de ez igaz a férfiakra is szerintem. Amellett, hogy – csakúgy, mint régen – a férfi ma is sokat dolgozik, aktívan részt vesz ő is a gyermeknevelésben, besegít az otthoni teendőkben, ha kell. Úgy gondolom, hogy a férfi apaként a biztonságot, nyugalmat, nagylelkűséget képviseli.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
Vonzónak tartom a kedvességet, az ápoltságot, a humort, a bájt, a gondoskodó jellemet, a magabiztosságot és azt, ha látom, hogy nagyon jól érzi magát a bőrében. Taszító számomra egy nőben a harsányság, közönségesség, arrogancia, butaság, ápolatlanság, és az, ha sokat iszik.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
Nem nagyon élek vele egyelőre, próbálok úgy étkezni, hogy minél változatosabb és vitamindúsabb legyen.

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Olyan, amiben mindkét fél jól érzi magát és felszabadult. Nincsen színjáték, vállaljuk magunkat egymás előtt őszintén. Nagyon fontos az őszinteség és a folyamatos kommunikáció a mindennapokban, és a valódi törődés, érdeklődés a másik iránt. Rugalmasság és lezserség van mindkét fél részéről, a kompromisszumokat nem szenvedésként, hanem a boldog, közös jövő megoldásaként élik meg.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
Nőies, csinos, sikkes, ad magára, tudja, hogy mi áll jól neki és semmi esetre sem közönséges.

13. Mit jelent számodra az,hogy rossz nő?
Nincs tisztában vele, hogy mi áll jól neki, csak ész nélkül követi a divatot, ízléstelen, közönséges.

14. Van(nak) kedvenc írónő(i)d? Ki(k) ő(k) és miért szereted az írásai(ka)t?
Ha könnyed szórakozásra vágyom, akkor a választásom nem túl meglepően Jane Austenre, és a Bronte nővérekre esik. Annyira ismerik a női lelket, szinte olvasnak a gondolataimban, hogy milyen lépéstől lennék boldog egy-egy résznél. Ha mélyreható élmény kell, akkor az Irodalmi Nobel-díjas Toni Morrison könyveit veszem elő. Az “A kedves” című műve egészen mellbevágó volt számomra.

15. Valóra vált álom?
Emberként az anyaság, művészként az, hogy Michel Legrandnal énekelhettem.

16. Mi jelent számodra a szerelem?
A szerelem harmóniát, biztonságérzetet, szeretetteljes vonzalmat jelent. Az ideális szerelem számomra felszabadító és önbizalmat ad. Megtanulom nagyon szeretni magamat azáltal, hogy látom a csillogást a szerelmem szemében, amikor rám néz.

17. Hiszel az újjászületésben?
Sokszor gondolkodom ezen. Istenhívő emberként igazából ezen nem is kellene gondolkodnom, de a gyerekek folyamatosan olyan kérdéseket tesznek fel, hogy néha magam is keresem a válaszokat. 🙂

18. Szerinted ki vagy te?
Elsősorban anya vagyok, minden mást emögé helyezek. Másodsorban jó ember szeretnék lenni. Nem hiszek az üres hangzatos szavakban, valóban próbálom úgy élni az életemet, hogy nyugodt szívvel tudjak tükörbe nézni és mindenkivel úgy bánni, ahogy nekem is jólesne. Úgy gondolom, ha az ember teszi a dolgát szívvel-lélekkel, a többi már jön magától.

19. Mit jelent számodra a minőség?
Ahogy megy az idő, egyre fontosabb számomra a minőség úgy az emberi kapcsolataimban, mint például a vásárolt tárgyakban. A minőség egy hosszútávon is érvényes dolog, ezért később is örömet tud okozni. A fogyasztói társadalomban, amikor mindent úgy gyártanak, hogy ne legyen tartós, és gyakran csak az adott időben divatos zenéket írnak, a minőség egyre nagyobb értéket képvisel.

Köszönjük a válaszokat!