Melyik szerelem éli túl a Tél jeges karmait?

Mindannyiunk kedvenc sorozata, a Trónok harca vészes sebességgel sodródik a végkifejlet felé. Mindeközben a hősök jelleme egyre fényesebbre csiszolódik, akár a sárkányüveg pengéje, amely az egyedüli reményt jelenti a mások elpusztítására. A második rész emberi vonatkozása is egyre magasabban szárnyal, Lady Brienne-t lovaggá avatják a férfiak, akik szeretik és becsülik.

Bran megbocsát Jamie-nek, aki bénává tette, mert nélküle ma nem lenne, az, aki és sokan a hősök közül mostanra tudtak felemelkedni saját maguk korábbi gyatra tettein. Tyrion Lannister is már csak nevet azon, hogy leghőbb álma korábban az volt, hogy 80 évesen haljon meg „borral teli hassal, és egy kurvával a farkamon”, elismeri, hogy mára már jobb ember lett.

A legkiemelkedőbb talán Theon Greyjoy jellemfejlődése, aki a legrosszabbat kellett megtapasztalja Roose Bolton kínzásai által, és most sorban teszi jóvá korábbi gaztetteit. Figyelemre méltó Sansa hercegnő iránt érzett lojalitása, és nagyon úgy fest, hogy javarészt miatta jött vissza Deresért harcolni. Az utolsó békés estén jelentőségteljes bensőségességgel ülnek egymás mellett a tűz mellett… egy újabb szerelem van kibontakozóban?

Hasonló a helyzet a kis harcias Arya esetében, aki öntudatos amazon karakteréhez hűen, bátran és direkt módon invitálja ágyba az izmos kovács fiút. Mekkora ötlet egy ilyen vészjósló hangulatban elütni az időt! Van, aki énekel és van, aki szeretkezik. Egyszóval kialakultak a legfőbb párok: izgulunk ugyan, hogy mi lesz Havas Jon és Daenerys már lángoló szerelmének sorsa annak fejében, hogy kiderült, mégsem a lány a trón várományosa, hanem épp a szerelme, maga Aegon Targaryen… De már nem csak értük izgulunk,…

…hanem Szürke Féregért és bájos kedveséért, akik nem akarnak a télben meghalni, hanem a napfényes tengerparton való egymásra találás reményével váltanak szenvedélyes búcsúcsókot a végső ütközetbe indulás előtt.

Hasonlóan izgulunk Sam és Szegfű kapcsolatáért és persze a frissen egymásra talált Sansáért és Theonért, Aryaért és az ő kovácsáért és nem utolsó sorban a Targaryenek enyhén vérfertőző, de annál romantikusabb szerelméért, mert igen is szép pár ez a kettő együtt.

Az is érdekes ám, hogy a nem túl szép, de annál lovagiasabb Brienne-ért ketten is rajonganak. A vörös óriás Tortmund nem kendőzi, mennyire tetszik neki az asszony, Jamie pedig valami szeretettel vegyes csodálattal néz rá. Ezen az érzelmi szálon sokszor elmélázok, mert nem valódi szenvedélyes szerelem ez, hanem annál valami sokkal mélyebb, erős bajtársiassággal vegyülő tisztelet és csodálat az, amit Jamie a nő iránt érez. Saját bevallása szerint miatta jött Északra, mert mellette szeretne harcolni az utolsó küzdelemben. Mi ez, ha nem egy mélységes érzelem, ami túlmutat minden szenvedélyen, amikor az életed is képes vagy nem ám feláldozni, hanem inkább rábízni a másikra?

Remek rendezés, remek szakértő gárda és kiemelkedő munka áll a sorozat mögött, hogy képesek elénk tárni ezeket a bonyolult érzelmeket. Ez az (és persze Havas Jon szép fizimiskája), amely a képernyők elé szegezi a nézőt, és miután a kockák és a névsor is lepergett, még mindig elgondolkodva bámulunk magunk elé.

Fotó: hbo.hu