Aki ma válaszolt – Pesty-Nagy Kati rendezőnő

 

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Az ANYA számomra több, mint szó, szimbólum sokkal inkább, szimbóluma mindannak, ami táplál, felnevel, körülölel, így érthetjük Iskolára, Közösségre, Színházra, de a Természetre, vagy magára a Bolygónkra is, egyaránt.

2. Milyen az egészséges ember?
Az egészséges ember képes a boldogságra és a szeretetre. Az egészséges embernek nincsenek prekoncepciói, hanem nyitott és befogadó. Egy náthától még senki nem lesz igazán beteg, de attól, ha bezárkózik, attól feltétlenül. Az egészség az öröm képessége.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
A fehérről a tisztaság, a feketéről az elegancia.

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
Talán a legfontosabb, hogy egy összetartó közösség része legyen az ember. Ezt megtalálhatja a családjában, a munkahelyén, az iskolában, vagy akár a kutyusával kettesben sétálva, de mindenképp fontos egy ilyen kapocs. A második legfontosabb, azt hiszem, hogy mindig emlékezzünk arra, hogy miért váltunk azzá, akik lettünk, felnőtt korunkra. Én például egy kifejezetten játékos ember vagyok, akinek sok komoly terhet kell cipelnie. Ha megszűnne a játék az életemben, már nem volna okom a komoly oldalt sem cipelni tovább. Önmagában, „csak” felnőttnek lenni, számomra, nem érdemes.

A harmadik legfontosabb, maga a szeretet. Hogy megtanuljunk jól szeretni. Nem ráterhelve másokra az igényeinket, hanem átadva azt, amire Másoknak szüksége van.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
Általában nem tudok nyilatkozni a nők helyzetéről, de abban biztos vagyok, hogy még mindig sok prekoncepcióval kell megküzdenünk. Ha egy női vezető egy kényes szakmai szituációban konfrontálódni mer, még mindig könnyen letudják annyival, hogy „hisztizik”. Ez butaság, véleményem szerint, miközben tudom, hogy ez a férfiak számára igen sokszor rutinszerű eljárás. Vicces, de például a pályám elején rendszeresen gyerekdarabok megrendezésére hívtak engem – és másik lány osztálytársaimat is – miközben a fiúk rég, komoly felnőtt darabokra kaptak felkéréseket. (Természetesen férfi igazgatóktól.) Ezen már néha mi is nevettünk, tökéletesen egyértelmű volt, hogy nem a szakmai különbség ekkora köztünk, csak egyszerűen mi nem születtünk ügyes pasiknak.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
A tartásától. Ha egyenes, ha kiáll ügyek mellett, ha elvek mentén él, és nem válik olcsóvá, vagy árulóvá.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Nagyon komolyan odafigyelek a táplálkozásomra, nem eszem sem cukrot, sem lisztet, és kerülöm azt, ami tartalmazhat ilyesmit. Rendszeresen szedek vitaminokat és táplálékkiegészítőket, sétálok sokat, s ha jó az idő úszom, kerékpározom, és kertészkedem.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Az emberi biztonság megteremtése. Az, hogy az ember tanácsért, okos, bölcs meglátásokért tudjon Valakihez fordulni.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
Szerintem roppant visszatetsző, ha egy nő érdekből hízeleg, vagy érdekből kedves. Általában én “ab ovo” ki nem állhatom a mesterkélt embereket, de a csipogó, műhangon aranyoskodó, magukat édesnek eladó hölgyektől tényleg ki tudnék futni a Világból. A humoros, bátor, szenvedélyes embereket szeretem, ha nő, ha férfi, számomra ezek tesznek valakit vonzóvá.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
Igen, feltétlenül. Nagyon fontosnak tartom.

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Gátlástalan, a szó minden értelmében. Minden kapcsolat akkor működőképes, ha az ember önmaga lehet benne. Ha két ember gyermeki módon gátlástalan lehet egymás előtt, és úgy is szeretik egymást, az óriási kincs.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
Az, hogy valakinek éppen jó napja van. A legszebb nő is lehet rossz nő, a legrosszabb pillanatában, és egy csúnyácska lánynak is lehet fantasztikus kisugárzása, ha éppen egy katartikus pillanatot él át. Természetesen vannak, akik nagyon szerencsés adottságokkal születnek, de én még sosem láttam gonosz embert szépnek, vagy jó embert csúnyának. A lélek csak-csak átüt a bőrön, előbb-utóbb.

13. Mit jelent számodra az, hogy rossz nő?
Semmit. Van fáradt nő, megbántott nő, van nő, akit éppen nem szeret senki, de olyan, hogy rossz nő, nincsen. Rossz helyzetben lévő nő, na, olyan van.

14. Van kedvenc íród? Ki ő és miért szereted az írásait?
Ha egyetlen egy írót kell megnevezni, akkor Csehov. S, azért, mert mindent tud a lélekről. A szépet is, az igazat is, a drámait is, és mindennek a humorát is látja. Egyszerre. Jobb, mint ezer tükör.

15. Valóra vált álom?
Minden jól sikerült színházi próba egy valóra vált álom. Ma például a Növendékeim fantasztikusan jó formában dolgoztak. Molnár Ferenc: Liliom című művével készülünk az évadot záró vizsgára, és ma már lenyűgöző, nagyszerű csapatként voltak igazi Színházi Emberek. Mi többről álmodhatna az ember?

16. Mit jelent számodra a szerelem?
Mindent és semmit. Ma már… 40 éves kora fölött az ember megtanulja elengedni ezt a kérdést. Azt például már 10 éve megfogadtam, hogy próbaidőszak alatt soha többé nem leszek szerelmes. Mármint emberbe. Olyankor nekem a darabba kell szerelmesnek lennem, nem férhet bele egyetlen percembe sem, hogy a telefonomat nézegetem, hogy hív-e már az adott Úriember. Ez – bármilyen furcsa – de biztonságos állapot. Én már csak akkor leszek szerelmes, ha nagyon ráérek. Erre meg mostanában nem nagyon van példa.

17. Hiszel az újjászületésben?
Nem tudom. Néha szeretnék hinni benne, de aztán legyőz a racionalitásom.

18. Szerinted ki vagy te?
Én egy fura mix vagyok. Egyszerre vagyok gyerek, és vérprofi felnőtt, egyszerre vagyok szürreális és racionalista, egyszerre vagyok érzékeny és kemény, elváró és megengedő, szóval, valami különös elegy, esetleg ősturmix lehetek…

19. Mit jelent számodra a minőség?
Azt jelenti, hogy megalkuvás nélkül, rossz kompromisszumoktól mentesen, a maximumra törekedjünk mindig. És természetesen azt is, hogy mindenki azzal foglalkozzon, amihez ért. Szeretem, ha szakértelemmel találkozom. Ez vált ki belőlem tiszteletet. A szakmaiság… ez az egyik kedvenc szavam is…

20. Hogyan lehet feldolgozni a sikereket?
Könnyek közt. Roppant sok hálával.

21. Mit üzensz a magyar rajongóknak?
Azt üzenem, hogy szeressék a minőségi Színházat, ne dőljenek be a bóvlinak. Legyenek mindig, mindenben igényesek, és jöjjenek el megnézni a Kálmán Imre: Teátrumban a Növendékeim Liliom vizsgáját május végén… Ígérem, megéri majd! #liliomkettőpontnulla #május28 #május29 #15órakor #pestynagy

Köszönjük a válaszokat!