Aki ma válaszolt – Gömöri András Máté

 

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Számomra az ANYA szó a feltétel nélküli szeretet megtestesítője abban a világban, amiben élünk. Ő az otthon, a biztonság, a megértés megtestesítője. Fiatal korom egy részét nevelőanyukámmal töltöttem, ez egy olyan kapocs, mely nem születés vagy vérség jogán köttetett, hanem valahol máshol, odafent.

2. Milyen az egészséges ember?
Fizikálisan és mentálisan is kiegyensúlyozott. A betegségek mindig akkor találják meg az embert, amikor nincs egyensúlyban, akkor keletkezik rés a pajzson. Ennek az egyensúlynak a megteremtése jelenti az utat az egészség felé.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és a feketéről?
Hogy a világ nem csak fekete és fehér, árnyalatok vannak. A színskála nem síkban értendő spektrum, összeér. A két végpont nem egymástól legtávolabb esik, csak egy vékony határvonal választja el őket.

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
Család. Haza. Művészet.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
Modern világunkban a nők helyzete javuló tendenciát mutat, mostanra nincsenek annyira éles különbségek a nő vs. férfi megítélésében, de társadalmi szinten hajlamosak vagyunk szélsőségekbe esni. Hiszem, hogy egy nő mindenre képes, amire egy férfi, de azt is hiszem, hogy mindkét nemnek megvannak a saját erősségei, akár egy színházi szerepkör esetén is. Egy jó színész bármit el tud játszani, de gyakran szerencsésebb olyan szerepet osztani egy adott színészre, ami közel áll hozzá, így abban lubickolni fog, míg a másikért vért kell izzadnia.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
Heltai Jenő: Szabadság című verséből idéznék, amit apám hagyott rám. Ezzel a verssel felvételiztem anno a Színház – és Filmművészeti Egyetemre, majd később a Pesti Magyar Színiakadémiára is.

„Helyét megállja mindég, mindenütt,
Többször cirógat, mint ahányszor üt,
De megmutatja olykor, hogy van ökle …
Szabad akar maradni mindörökre.”

Ez a hamuba sült pogácsám apámtól, s ebbe benne van nagyapám gondolata is: hogy a férfi adott szava érték. Ha ezt elpazarolja azzal, hogy akár csak egyszer is megszegi a szavát, azt nagyon nehéz visszaszerezni.

Egy férfinak példamutatónak, erősnek és szeretetteljesnek kell lennie. Szerintem az igazi férfi ereje abban mutatkozik meg, hogy az egész napos robotolás, edzés után is képes este mosolyogva megírni a matek leckét a gyerekeivel vagy épp úgy megsimítani a szeretett nő arcát, hogy abból biztonság és szeretet áradjon.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Helyesen táplálkozom, sportolok, fejlesztem önmagam és igyekszem megteremteni az egyensúlyt az életemben.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Egy férfi feladata megteremteni a biztos otthont, megtanítani a fiút férfivé válni, a lányt pedig megtanítani okosan bánni a fiúkkal/férfiakkal. És igazán szeretni a választott nőjét.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
Ezt nagyon hosszan és mélyen lehetne boncolgatni, de azt hiszem, egy nőben a személyisége a legvonzóbb. Legyen képes egy pillantásával elcsábítani.
Taszítónak leginkább az üres és közönséges nőket érzem.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
Igen. Abban a tempóban, ahogy ma éljük az életünket, szükséges a segítség. Ennek alapköve természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás, de fontosnak tartom ennek kiegészítését is, hiszen ma már nem tartalmaznak, olyan mennyiségű tápanyagot az ételek, mint 100 évvel ezelőtt.

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Olyan, mint a tűz. Ha kell lobog és csattog, de ha arra van szükség, csak nyugodt és meleget ad. Persze ehhez gondosan kell bánni a tűzzel.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő? / 13. Mit jelent számodra az, hogy rossz nő?
A Mayából egy szöveg részlet: „Egy nő minél jobb nő, annál rosszabb nő.”

14. Van kedvenc írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásai(ka)t?
Igen. J. K. Rolling. Hálás vagyok neki, hogy esténként a gyermekeim, a nevelt fiaim, csillogó szemmel hallgatják a Harry Potter-t, amikor olvasom nekik. Ő az az írónő, aki képes volt megteremtetni egy olyan világot, amit sokadik olvasásra is örömmel fogadnak a srácok.

15. Valóra vált álom?
Jelenleg az életem.

16. Mi jelent számodra a szerelem?
Szerelem az, amikor éjjel, ha rosszat álmodom és megrezzenek, a feleségem egy érintésére újra megnyugszom.

17. Hiszel az újjászületésben?
Hiszek valami többen, mint ez a materiális világ.

18. Szerinted ki vagy te?
Ember, művész, férfi, apa, sportoló, alkotó, egyedi és megismételhetetlen: Gömöri András Máté.

19. Mit jelent számodra a minőség?
Egy adott termék vagy szolgáltatás olyan szinten való kivitelezése, ami nem összekeverhető a másikkal.

Köszönjük a válaszokat!