Első gyerek után

 

Mit tegyünk, hogy ne kerüljön válságba a házasságunk az első gyerek születése után?

Pál Feri atya egyik előadásán azt mondta, hogy a legtöbb válás két korszakban a legjellemzőbb. Az egyik sorsdöntő időszak: az első gyerek utáni harmadik év után következik be, a másik pedig az életközépi válság idején. Az utóbbiról még nincs tapasztalatom, ez állítólag bekövetkezhet férfinél és nőnél egyaránt, ráadásul elég tág az az időintervallum, amikor a tünetek jelentkezhetnek, sőt már a 40-es évektől aktuális lehet.

Az első gyerek utáni harmadik-negyedik év kritikus voltát saját bőrömön is megéreztem. Pontosabban a másik példa a ritka a környezetemben, szinte egyáltalán nem ismerek olyan házaspárt, aki első gyerek után mosolyogva és jókedvvel vág bele a második terhességbe. Lehet ennek az is az oka, hogy viszonylag idős anyukákat ismerek, aki 34-40 év között szült, mégis sokuktól hallom, hogy párkapcsolati gondokkal küzdenek. A kapcsolatuk ugyanis úgy megváltozott és megtépázódott a gyerekszületés utáni években, hogy egyszerűen nem bírna el még egy gyereket.

A másik példa a környezetemben az, hogy négyből két házaspár el is vált, mással találták meg a boldogságot vagy tovább próbálkoznak. Ahol a férfi sokat dolgozik és a nőre marad a homokozó szélén ücsörgés monotonitása, azok az anyukák egy idő után depressziós tünetekre panaszkodnak és óhatatlanul a férfit kezdik vádolni, akár tudat alatt a beszűkült életük egyhangúságáért. A férfit sokkal több inger éri a nap folyamán, míg a nő teljesen átadja magát a gyereknevelésnek, ez egy idő után tarthatatlan, így a megoldás a segítség kérése, hogy fokozatosan visszaépíthessük saját magunkat nőként is.

Ha nincs kéznél nagymama, célszerű bébiszittert fogadni vagy fokozatosan, hetente pár nappal indítva bölcsődébe szoktatni a gyermeket. Így nyerünk pár órát magunknak, hogy edzésre járjunk, vagy ügyet intézzünk, elvégezzünk egy tanfolyamot, majd részmunkaidőben vagy vállalkozóként visszatérjünk a munka világába. Igazán üdítően hathat egy-két régi barátnő felkeresése is, a nevetés, a régi őrült sztorik felemlegetése szintén visszarángat a régi-új önmagunkhoz. Ha már nagyobb a gyerek, bízzuk rá az apukára és utazzunk el pár napra a barátnőnkkel, csak csajok élvezve pár nap feladatok nélküli semmittevés örömét.

A párkapcsolatunkat is ugyanúgy gondozni kell, mint a gyereket, a bébiszitter vagy nagymama akkor is beüzemelendő, amikor kettesben szeretnénk kimozdulni a férjünkkel. Egy hangulatos vacsora, egy mozi vagy közös utazás segíthet újra feleleveníteni, milyenek vagyunk mi házastársak nőként és férfiként…

Concha