Aki ma válaszolt – Rákász Gergely

fotó: Mészáros Mátyás

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Középpont, gondoskodás, áldozat, spenót.

2. Milyen az egészséges ember?
Ismeri önmagát és a hibái ellenére, az erősségeit kihasználva igyekszik jobb állapotban itthagyni a világot, mint amilyenbe érkezett.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
A tömeggondolkodás. Különösen manapság 2019-ben. Az egész világ ilyenné vált és kicsit tartok tőle, hogy nem ilyen volt-e a nagy háborúk előtt. Ha nem vagy velem, ellenem vagy. Már nagyon nehéz úgy megfogalmazni kritikát, hogy ne egy tábor részeként tekintsenek az emberre. Kivesztek a színek, az árnyalatok. Pedig milyen szép is volt, akár csak 20 éve!

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
Kultúra, magyarság, család.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
Jaj! Tényleg bele kell nyúlnom ebbe a darázsfészekbe?
Azt gondolom, hogy túltolták a biciklit. Szavazat, egyenjogúság, azonos lehetőségek – nagy igen! De az, hogy van aki felháborodik, mert kinyitom neki az ajtót, előre engedem, vagy lesegíteném a kabátját? Szélsőségesek komolyan megsértődnek, ha valaki azt meri mondani, hogy az anyaság egy nő életének meghatározó élménye és megtámadják, hogy nem elég progresszív? Nem mintha megegyeztünk volna valaha, hogy a progresszivitás a végső érték. Ugyanannyi nőt egy vállalat, kormány, szervezet élére, a reál tudományokba, mint férfit? Mit számítanak az érdeklődési kör, a férfi-női nemi, gondokozásbéli különbségek! Mintha a nemi szerveknek valamilyen köze volna a kompetenciához. (Érdekes, hogy arról soha nincs szó, hogy ugyanannyi nőt az útburkolók közé!) Azt gondolom, hogy a feministák, és a személyiségi jogok harcosai messze túllőttek a célon és ma már az a megbélyegzett, aki a hagyományos értékrend mellett fel mer szólalni. Nem volna középút a jogfosztottság és az ultrafeminizmus között? Dehogynem! Ezért is beszélek róla, kockáztatva a darázsfészket. Drága, tiszteletreméltó, józan nőtársainknak kellene megfékezni a hárpia nővéreiket és józan útra terelni. Csak azt a bajt látom, hogy ezek a hölgyek el vannak foglalva az életükkel, gyereket nevelnek, dolgoznak, karriert építenek egyszerre és nem érnek rá szabadságjogi eszmék harcos képviselőivel hadakozni egy élhetőbb világ érdekében és elnézve hány helyen kell helytállnia a feleségemnek, ezt abszolút megértem. Én viszont, ha férfiként a józanság talaján állva kinyitom a számat, akkor azonnal elnyomó soviniszta, nőgyűlölő, a fehér patriarchátus elnyomását átmenteni akaró szélsőséges leszek. Pedig a konzervativizmus nem ördögtől való. A konzerválni megőrizni szóból ered. A szereteten alapul. Szeretünk valamit és arra vigyázunk. Nincs ellenünkre a haladás, de nem mindent lerombolva, amiért eddig dolgoztunk. Azt gondolom, hogy több alázat kellene ezekben a kérdésekben. A mai társadalmi rendszereink nagyon hosszú idő alatt fejlődtek ki és alapvetően a világ nagyobbik felén jól működnek. Ha szétverjük őket annak reményében, hogy ripsz-ropsz egy jobb újat építünk a romokon, keserű csalódások várnak ránk. Nekem ez sima matek. Akármennyi esze van egy társadalomtudósnak, nem lehet annyi, mint ötezer év társadalmának, amely lassan, különböző történelmi helyzetek árán, de mégiscsak kitermelt bizonyos értékeket.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
8. Mi a férfi feladata a családban?
Lehet rá számítani. Vállalja a felelősséget a tetteiért. (Mondjuk ezek egy igazi nőre is igazak kell, hogy legyenek.) Az udvariasság, a műveltség, a bölcsesség nálam kulcskérdés, de tudom, hogy enélkül is remekelnek férfiak. Az igazi férfiség úgy vélem gyermek nélkül nem, vagy csak nehezen érkezik el. Ha visszagondolok, mit gondoltam a világról a fiaim előtt és mint most, súlyos különbségek vannak. Más színt kapott a felelősség, a gondoskodás, mást a kiszámíthatóság, mást a felfedezés. Ha az anya a család középpontja, az apa, a férfi az, aki összeköti a családot a világgal. Aki kivezeti a gyermeket a családból a nagyobb közösségbe. Ha az anya a tűzhely melege, az apa a fáklya, ami a következő generációnak jól-rosszul mutatja az utat. Az igazi férfi ki mer menni a világba, hogy megvédje az értékeket, amikre a családját, közösségét építette. De azt is tudja melyik csatákat vívja meg és melyekből vonuljon vissza. Egy férfi meg kell tanítsa a következő generációt, hogy nem könnyű és gondtalan életet kell élni, hanem méltót. A semmittevés degenerációhoz vezet, míg az értelmes munka minden tekintetben felemel.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Nem dolgozom halálra magam. Sportolok, igyekszem jól enni. Ügyelek a súlyomra. Fitten tartom az agyamat, új dolgokat tanulok.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
Amerikai orgonatanárom marékszámra ette a vitaminokat. Hatvan körül volt akkor, de negyvennek nézett ki. Nyilván sok faktor van ebben, de ezt a szokását (is) átvettem. Bár orvos barátom ránézett egyszer a reggeli adagomra és csak azt mondta, szegény májad!

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Komplementer. Kiegészítő. Vannak az életnek territóriumai, amelyekben a nők nagyon jók és vannak amikben mi. Tudom, hogy ez általánosítás, de értsük jól. Egy jó kapcsolat olyan, hogy ahol én gyenge vagyok, Ő erős és fordítva. A szeretet, a kölcsönös tisztelet, a megbecsülés elengedhetetlen. A másik munkájának értékelése, legyen szó a család körüli dolgokról vagy a világ ügyeiről. Fontos a jó szervezettség. Le szoktunk ülni, és megbeszélni ki mikor, hol lesz, kire mi és mikor hárul. Azt, hogy mikor lesz saját időnk. Ez gyerekek mellett nagyon fontos. Egy fiatal megengedheti magának a spontaneitás luxusát, de egy hosszú kapcsolatban kell, hogy legyenek kiszámítható sarokpontok.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
Egy “jó nő” önazonos, igényes, egészséges. Lehet valaki sportos vagy kerek, szőke vagy barna, ha megtalálta önmagát, akkor jó nő. Ez alatt persze nem azt értem, hogy valami rosszul értelmezett büszkeséggel az összes hibáját a kirakatba téve ránk parancsol, hogy vagy szerettek ahogy vagyok, vagy mentek a pokolba! A hibáink, az erényeink részei az egyéniségünknek, önmagukban nem alapjai büszkeségnek. Az ellenükre vagy velük elért eredményeink már igen. A trágárságot, a közönségességet rendkívül taszítónak találom.

13. Mit jelent számodra az, hogy rossz nő?
Rossz nő nincs. Elveszett, magára hagyott, megkeseredett, ezért igénytelen, butuska ezért a helyzetét kilátástalannak ítélő viszont van.
Böjte Csaba mondta egyszer, hogy nem azt kell szeretni, akit könnyű, hanem azt, akinek szüksége van rá. Ezért fontos látnunk, hogy mindannyiunkból – hadd tágítsam a kategóriát – lehet egy nap rossz ember. Ez ellen lépéseket kell tenni akkor, amikor még könnyű. Erős barátságokat építeni, a mindennapokban olyan rutinokat használni amelyek előnyükre válnak. Napi sport, olvasás, egészséges életmód, megfelelő példaképek – (ebben is segít az olvasás). Így könnyebb elkerülni a nagyobb gödröket az életben.

14. Van kedvenc íród? Ki ő és miért szereted az írásait?
Hamvas Béla. Bár most épp Kodolányi van a kezemben és nagy a szerelem, de ha egyet kell választanom, az Hamvas. Se magyar, se külföldi olvasmányaimban nem járt senki olyan közel a harmóniához és a derűhöz, mint Ő. Úgy teríti a lábaink elé a világot, történelmi, mítoszi mélységben, hogy ha képesek volnánk teljességében megérteni, megszűnne közöttünk minden ellenségeskedés. Olyan magabiztosan jár-kel az emberiség nagy tanítói, Konfuciusz, Buddha, Krisztus, az Upanisadok között, hogy még a magamfajta hobbifilozófus is érteni véli a lényeget. Az életútja is lebilincselő. Teljesen kisemmizte a kommunista rendszer, és ettől Ő nem megkeseredett, hanem felszabadult. Nem ellenségessé vált, hanem derűssé. Ha valamit, hát ezt a hamvasi derűt igyekszem megvalósítani a mindennapjaimban.

15. Valóra vált álom?
Mindig szabadon szerettem volna élni. Ez megvalósult. Nem olyan szélsőségesen, szabadosan, hippi módon, hanem úgy, hogy magam választhatom meg a kötöttségeimet és a viszonyrendszereimet. Nagyon hálás vagyok ezért.

16. Mit jelent számodra a szerelem?
Bajt. Tréfát félretéve, csodás érzés és sorolhatnám a közhelyeket. De! Egy stabil kapcsolatot a szerelem lecsillapodott farvizén, a szereteten, a tiszteleten, a megbecsülésen tudok csak elképzelni. Ha az ember csak a szerelmet isteníti, akkor két-három évenként – tisztelet a szerencsés kivételeknek – újrakezdheti az életét. Ennyi idő általában elég ahhoz, hogy a lángok kialudjanak és ha nem követik a fenti értékek, akkor jöhet egy új kapcsolat. De mi lesz közben a gyermekekkel, ha születtek? Vagy csak az egyén számít és a szerelme? Szóval, ha fordíthatok egy kicsit a kérdésen, akkor a szeretet számomra a középpontot jelenti. Bármibe fogunk, szeretetnek kell a magjában lennie, és ennek egy, hangsúlyozom, egy arca a szerelem.

17. Hiszel az újjászületésben?
Minden alkalommal amikor elhagyjuk egy rossz szokásunkat, amikor nemesedünk kissé, kiállunk egy komoly próbát, ami nem pusztít el bennünket, akkor újjászületünk. A régi ember meghal, az új megszületik. Nem vagyok az a Rákász Gergely, aki öt évesen zongorázni kezdett, és Ön sem az, aki hat évesen iskolába indult. Ilyen tekintetben tanítanak bennünket az újjászülető vagy feltámadó mítoszok. Olyan mélyen gyökereznek a kultúránkban, hogy már vallássá váltak, pedig csak az egyik legrégebbi igazságra hívják fel a figyelmünket, miszerint nem szabad görcsösen ragaszkodnunk ahhoz, amik vagyunk. Ha itt a változás ideje, akkor ki kell bújni a kígyóbőrből vagy a bábból. Olyan mélyen ered ez a viszonyrendszer, hogy még a mai vallástalan világ is ünnepli a gondolatmenetet, még ha nem is tudja, hogy mit ünnepel. Gondoljon Gandalf halálára és újjászületésére a Gyűrűk Urában. Jon Snow ugyanezt éli meg a Trónok harcában. De Superman, Batman, Harry Potter, sorolhatnám. Mind együtt utazunk a hőssel amikor összeesik, pontosan tudjuk a saját életünk mély rétegében, hogy miről van szó és mind katarzist élünk át, amikor utolsó erejével felkel és erősebb lesz, mint volt. Érdemes odafigyelni ezekre a történetekre, mert talán szépapáink üzennek így nekünk, hogy az élet értelme nem más, mint az áldozat. Feláldozom a régi embert, hogy az új megszülethessen. Jó esetben ebből a közösség is profitál, nem csak az egyén.

18. Szerinted ki vagy te?
Része az egésznek. Kodolányit emlegettem az előbb és általa megértettem, hogy én és az ellenségeim, a világ és minden szem homokja a nagy Egész, a Végtelen része. Mókás eről beszélgetni a négyéves fiammal, aki nap mint nap új dolgokat talál, amik részei lehetnek a Végtelennek, például a legóit. Szóval az Egész. Nem volnék az ellenségeim nélkül az, aki vagyok, (pedig szeretek az lenni) hálás vagyok nekik ezért és szeretem őket. Nem képmutató módon, nem hordok nekik bonbont a születésnapjukon, nagyon is éber vagyok miattuk, de ezért is hálás vagyok nekik, ezért az éberségért. Tudom, számukra én vagyok a rossz, a nem kívánt és ezt is a megfelelő helyen kezelem. Kezdhettem volna a barátokkal, szerelmekkel vagy a virágokkal, de ez a viszonyrendszer talán jobban érzékelteti, hogy mit értek az Egész alatt amelybe nem csak madárcsicsergés és szép dolgok, de komoly terhek és irántunk teljesen semleges, ránk mégis hatást gyakorló erők is tartoznak. Még egyszer tehát, a viszonyrendszereim nélkül definiálhatatlan vagyok, a viszonyrendszerem pedig a világ, annak törvényei és a Mindenség nélkül értelmezhetetlen.
Része vagyok az Egésznek a szeretetemmel, a rosszaságommal, a barátságaimmal, a nemkívántságommal vagy épp az ünnepeltségemmel, az örömeimmel és a bánataimmal, de az erdő illatával is, amin keresztüljöttem ma reggel. Az atomjaimmal, amik csillagok szívében születtek és a csillagokkal együtt, amik Isten tudja csak hol születtek. Azt pedig csodálatosnak találom, hogy olyan lény lehetek, aki ezen gondolkozni tud. Nyilván az Egész nagy részét ezzel a fél kilónyi lucskos masszával a fejemben soha nem fogom felfogni. De nem az tesz-e bennünket méltóvá az emberi rangra, hogy legalább próbálkozunk!? Nagyon elgaloppíroztam? Azt kellett volna mondanom, hogy Rákász Gergely orgonaművész vagyok, aki épp Bachot gyakorol a következő koncertjére? De amikor aztán előadom, nem vagyok-e egy kicsit Bach? Pedig századok óta halott. De a struktúra, amiben komponált, engem is formált a gyakorlás alatt. Amikor Fa Nándorra gondolok, aki egy mondatot adott az életemhez – de az fontos mondat volt – és amikor aszerint a mondat szerint élek nem vagyok-e kicsit Fa Nándor. És Fa Nándor vajon nem az Egész része-e? Amikor egy energialökettel meglökte a tíz éves Rákász Gergelyt, azt vajon Ő tette-e vagy ez az energia itt létezik a világban, vehetünk belőle amennyit akarunk, továbbadhatjuk, megőrizhetjük vagy retteghetünk és elzárkózhatunk tőle. A legrosszabb, ha ostobán azt gondoljuk, hogy mindentől független egyéniségek vagyunk.

19. Mit jelent számodra a minőség?
Alapállást. Ha nem tudunk valamit minőségben elvégezni, hívjunk szakembert. Könnyebben élnék egy olyan világban, amelyik a mennyiség helyett a minőséget helyezi a középpontba. Kevesebb volna a fogyasztás, nagyobb a dolgaink értéke. És értem itt nem csak az anyagi dolgainkat.

20. Hogyan lehet feldolgozni a sikereket?
Ha az ember organikusan lesz sikeres, akkor könnyű. Ha lépésről lépésre épül egy karrier, ha végigéljük a kudarcok és az áldozatok sorát akkor a legnagyobb ünneplésben is tudjuk a helyünket a világban. Elismerem, kell ehhez egy nagy adag józanság, mert a fényben az ember gyakran és könnyen gondolja nagyobbnak önmagát a kelleténél. Egy jó példa erre Hollywood. Elismerésre méltó alkotók egy ponton azt gondolják, hogy a véleményük a világról éppolyan releváns, mint a színészi teljesítményük. Hát nem mókás? Ki volna távolabb a világ dolgaitól, mint egy szupersztár a falakkal körülvett villájában és mégis van bátorsága véleményt alkotni. A bódult tömegek pedig csüngenek a szavaikon, mert hát ez vagy az a sztár ezt vagy azt mondta. Itt van például ez az interjú is. Azt gondolom, értékes dolgokat mondok Önnek – különben nem mondanám – de ha valaki megfontolás nélkül teszi a magáévá őket, az ugyan ez a helyzet. Emberi felelősség a világon, a helyzetünkön gondolkozni, csak hát a ma embere inkább a jogaira kiváncsi, mint a felelősségeire. Nagyon divatosak az úgynevezett tehetségkutatók is, amelyek lássuk be valójában show műsorok. Valakinek bukni kell, azért kerül be és valakinek emelkedni. De ha a főhős tegnap még árut pakolt, ma pedig országos sztár, azt az ugrást nagyon nehéz ép lélekkel végrehajtani. Nem lehetetlen, de ahhoz olyan kvalitás kell, amely igazán ritka. A gyakoribb az, hogy az ember droggal, alkohollal igyekszik betömni azokat a lelki réseket, amelyek ilyenkor keletkeznek. Az önértékelés ugyanis az elvégzett sikeres munka talajából nő ki. Az a munka, amit húsz évig végzünk stabil ön- és világképet ad. Az, ami három hónap és egy TV műsor alatt készül el, pedig nem.
De ha a kérdésre könnyű választ vár, akkor íme: józansággal, barátokkal, alázattal, elszántsággal, nyitott szívvel.

21. Mi üzensz a magyar rajongóknak?
Ha a fentiek nem elég üzenet, akkor még azt, hogy jöjjenek a koncertekre!
Szeretettel várom Őket!

Köszönjük a válaszokat!