Aki ma válaszolt – Horgas Eszter

 

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
A biztonság, a kihívás, az erő, ha édesanyámra gondolok.
A saját anyaságomat nézve, a világ, az ölelés, szerelmetes meleg, finom érzések, hogy reménytelen a legjobbnak lenni, a legjobban csinálni és közben mégis a lányaim azt tükrözik vissza, jól működünk mi így együtt. Talán a világon a legfontosabb nekünk ez.
Anya-lánya –csoda boldogság!

2. Milyen az egészséges ember?
Számomra az egészség szó nem csak testi értelemben jelent sokat. Egészség, mikor az egész ember harmonikusan tud létezni. Test, szellem és lélek összhangban van egymással és szeretni tudjuk magunkat.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
A világban semminek nincs értelme, az ellenpontok nélkül. Boldogság nem létezik, ha nem tudjuk milyen a fájdalom, a szomorúság. Az igenek értelmezhetetlenek a nemek nélkül. A fekete a fehér nélkül. Szerintem az előadóművészetben is az egyik legfontosabb eszköz az ellenpontozás.

4 Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
Bátorság, őszinteség, kreatív önazonosság.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
A nők a XXI. században a fiatalokkal egyesülve menthetik meg a világot. Reméljük, a férfiak ezt hagyni fogják és tehetségükkel segítik. Empátia, türelem, erő, hit…
Nagyon kell ez most a világnak!

6. Mitől igazi férfi a férfi?
Nekem nagyon fontos, hogy egy férfi okos legyen és tiszteljen. Ha férfivel dolgozom vagy találkozom, vagy intim kapcsolatba kerülök vele, érezni és átélni szeretem, hogy bízhatok benne, hogy elhihetem, hogy erős és bátor, szóval egy igazi férfi.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Ami talán a legfontosabb az elmúlt években, hogy minden nap gyalogolok legalább egy órát, de van, hogy kettőt is. Figyelek az étkezésre is. Tartom a súlyom. Nagyon sok fiatal, tehetséges gyerekkel veszem körbe magam és segítem az életüket. Igyekszem csak olyan emberekkel lenni, akik hozzám tartoznak, akikkel dolgom van. Sokat muzsikálok, és nincs nap, hogy ne szóljon a ZENE. Igyekszem egyre jobb embernek lenni és fejlődni.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Apámnál nem ismerek jobb családfőt. Ő csodálatos ember, nagy művész és szerelmes férfi volt. Ebben lubickoltam gyerekként. Figyelmes, udvarias, kedves, sármos férfi volt. Rengeteget foglalkozott velem és három testvéremmel. Rajzoltunk, meséket írt nekünk, kirándultunk, zenét hallgattunk… nem voltunk gazdagok, de mindent előteremtettek nekünk anyámmal. Sokat dolgoztak és mi gyerekek úgy éreztük, gazdagok vagyunk. És azok is voltunk, bár nem volt sok pénzünk.

9. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
Én minden nap C-vitamint és néha méhpempőt szedek reggelente a gyümölcs turmixomhoz.

10. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Én abban hiszek, ha egy kapcsolatban mindkét ember önmagában tud kerek egész lenni és igazán kíváncsiak tudnak lenni egymásra. Azt hiszem, a jó kapcsolat alapja a figyelem. Persze a kémia mindent áthat, ha a férfi és a nő között nem működik a kémia, minden csak okoskodás és kínlódás. Meg kell tudnunk gyöngéden és finoman érinteni egymást.

11. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
Aki igazi, izgalmas, más mer lenni, mint a többi, jó a közelében lenni.

12. Mit jelent számodra az, hogy rossz nő?
Aki ellenszenves, aki körül valami gonoszság van.

13. Van kedvenc íród? Ki ő és miért szereted az írásait?
Shakespeare nekem óriási. Tökéletesen ismerte az emberi jellemeket és ezt a költészetében olyan mesterien megmutatja, hogy ő pl. nagyon meghat. De imádom az orosz szerzőket, a szenvedélyes érzékenységüket! Bulgakov, Tolsztoj zseniális regényeit.

14. Valóra vált álom?
Nekem a szakmai életem messze meghaladták az álmaimat. Egy fuvolista nem is álmodhat ilyen karrierről, mint ami nekem sikerült. Ha egy jó tündér megsúgta volna, mikor éppen napi 7-8 órát gyakoroltam, hogy Grammy-díjas zenészekkel fogok majd muzsikálni 10-20.000 embernek, bizony nem hittem volna el. A zene olyan magasságokba repít, amit álmodni sem mertem.

15. Mit jelent számodra a szerelem?
A szerelem a megtalált világ. Nekem minden finom és igazi érzés a szerelemhez köthető. Ha virágzanak a rózsák a kertemben, ha megérzem az orgona illatát, ha egy növendékem kipirulva muzsikál, ha a lányom rám nevet, ha a szerelem megérint… ezek mind szerelmetes állapotok.

16. Hiszel az újjászületésben?
Nem tudom. Nincs egyértelmű megoldásom a halál utáni világról. Talán az emberi létezés egyik legnagyobb kihívása, hogy szembe merjünk nézni azzal, hogy nem tudjuk pontosan, hogy is van ez.

17. Szerinted ki vagy te?
Horgas Eszter vagyok, aki keresi, hogy hogyan lehetne bölcsebb, jobb.

18. Mit jelent számodra a minőség?
Ami igazi.

19. Hogyan lehet feldolgozni a sikereket?
A siker finom érzés, de valóban fel kell dolgozni. Ezért is gyalogolok minden nap. Hihetetlen sok élmény ér és ez persze megdolgoztatja a lelkemet.

20. Mi üzensz a magyar rajongóknak?
Szeressék a zenét továbbra is, és jöjjenek a koncertjeinkre! De szeressék magukat is, hisz minden egyes embernek fontos helye van itt a világban! Nincs különbség a fuvolaművész, a tanár, az orvos, az asztalos, a politikus, a takarító… között. Mind csináljuk a dolgunkat és ha minden jól alakulna és mindenki a tőle telhetően a legjobban tenné ezt, csoda klassz világunk lenne!

Köszönjük a válaszokat!