Aki ma válaszolt – Simon Kornél

fotó: Németh Gabriella

 

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Az anya szóról anyukám ugrik be, egy piros-kék ruhájában, ahogyan a kazincbarcikai lakásunk konyhájában áll.

2. Milyen az egészséges ember?
Mivel ép testben ép lélek lakozik, számomra az olyan ember kelti az egészségesség benyomását, akin látszik, hogy foglalkozik a testével, ha csak hobbiszinten is, de mindenképpen űz valamilyen sportot.
Ha az egészség szóra gondolok, a mosolygás jut eszembe. Az igaz mosoly, amikor valaki mosolyogva néz szét a világon és embertársain. A mosolygás a lelki kiegyensúlyozottság jele, azt mutatja, hogy a mosoly tulajdonosa tisztában van a maga értékeivel és a világban elfoglalt helyével, összhangban él magával és felebarátaival.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
Pepita. Ami sok mindenre enged következtetni. A jinre és a jangra például, ami a világ teljességének és ellentmondásosságának legkifejezőbb szimbóluma.

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
1. a családom
2. a hivatásom
3. a zene

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
Ez meglehetősen összetett kérdés, hiszen ahány ország, ahány kultúra, annyira különböző a nők helyzete a világban.
Ha a magyar nők helyzetére gondolok, még az is ezerféle alegységre bontható, kultúrkörönként eltérő.
Szeretném, pl. ha Magyarországon nagyobb tiszteletet kapna az anyaság és szaporodnának azok a törekvések, melyek megkönnyítenék az anyák visszatérését a munkaerőpiacra, hozzájárulnának, hogy egy nőnek ne feltétlenül kelljen választania a karrier és az anyaság között.
Az a tapasztalatom, hogy a gyermekvállalás, az anyaság pillanatnyilag ab ovo elvárt feladat a nők irányába, nincs az a tiszteletreméltó rangja, ami megilletné.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
Kiélezett helyzetben is ura az érzelmeinek.
Vállalja a döntése következményeit akkor is, ha azok nem feltétlenül pozitívak, véleménnyel és elvekkel bír és ezek mellett kitart.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Felhagytam a káros szokásaimmal, több, mint tíz éve nem dohányzom, nem iszom alkoholt, odafigyelek a táplálkozásomra, ami egyrészt a minőségi tápanyagok kiválasztásából áll, másrészt odafigyelek a napi bevitt kalóriamennyiségre és a makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrátok) arányára. Heti három-négy alkalommal sportolok, nagyon törekszem a megfelelő mennyiségű alvásra, ez sajnos nem mindig jön össze, elsősorban akkor nem, ha nagyon feltorlódnak a feladatok.
Odafigyelek a mentális egészségemre is, amit a minél mélyrehatóbb önismeret elsajátításával igyekszem megoldani.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Álljon a sor elején, legyen gyengéd, támogató, nagyvonalú férj és olyan példa a gyermeke számára, akire hosszú ideig fel tud nézni.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
Akiben van valami örök elérhetetlenség, az nagyon vonzó nő, a közönséges viselkedés viszont minden körülmények között taszít.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
igen, szedek is jó sok dolgot, multivitamint, ginzenget, fehérjeport, rosttablettát, bcaa-t és glutamint.

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Amennyiben párkapcsolati relációról beszélünk, szerintem fontos elem a másik tisztelete. Nagyon gyakran esünk (én is) abba hibába, hogy a párunkat énünk kiterjesztéseként kezeljük és megfeledkezünk a tiszteletről, azt hívén, hogy négy fal között megfeledkezhetünk a társas érintkezés szabályairól, elfelejtünk “viselkedni”.
A legfontosabb, amit megtanultam az elmúlt tíz év alatt, hogy ez teljes tévút, maximális tiszteletben kell tartanunk a párunkat és otthon is legalább annyira, ha nem még inkább viselkednünk kell, ahogy tesszük ezt egyéb interperszonális interakciók esetében.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
A feleségem.

13. Mit jelent számodra az, hogy rossz nő?
őszintén bevallom rossz nővel még nem találkoztam.
Ismerek rossz embereket, akik történetesen nőneműek, de női mivoltában rossz valakivel még sosem hozott össze a sors.

14. Van kedvenc íród? Ki ő és miért szereted az írásait?
külföldi írók közül Gabriel García Márquez és az ő mágikus realizmusa áll hozzám legközelebb, magyar írók közül Háy Jánost említeném az első helyen szenvtelenségbe oltott katartikussága miatt.

15. Valóra vált álom?
Forgattam a Nyugati pályaudvar várócsarnokában.
Lett egy Saab típusú személygépkocsim.
Gryllus Dorka az életem párja.

16. Mit jelent számodra a szerelem?
Szerelem az az állapot, amelyben megmutatkoznak az ember személyiségében búvó legnagyszerűbb lehetőségek mindkét fél részéről.

17. Hiszel az újjászületésben?
Hiszem azt, hogy a lelkünkként definiált energia a fizikai testünk megszűnése után tovább él valamilyen formában az univerzum végtelenében.

18. Szerinted ki vagy te?
Színjátékos és ember.

19. Mit jelent számodra a minőség?
Szerintem minőség az, mikor az adott valami a részletek mérlegelése és gondos kidolgozottsága mellett erős érzelmi töltettel születik meg.

20. Hogyan lehet feldolgozni a sikereket?
Önismerettel és önfegyelemmel.
Nagyon kell tudni hozzá, emberként hol a helyed a világban és hogy bármi is az a minőség, ami által elérted a sikereidet, azt a gondviselőtől kaptad és elszámolással tartozol érte.

21. Mi üzensz a magyar rajongóknak?
Nem vadak, elmék vagyunk, dolgozzunk hát azon, hogy ez így is maradjon!

Köszönjük a válaszokat!