UIP hírek 2019. október 31.

Üzenettel is bír az idei karácsony kaszabolós filmje

Egy alapfilm remake-jére vállalkozott Sophia Takal rendező: az 1974-es Fekete karácsony modern, újragondolt verzióját készítette el. Az 1974-es kultuszfilmet a Halloween elődjének tartják: ez volt az első produkciók egyike, amelyben egy titokzatos gyilkos sorra kaszabolja a sikoltozva menekülő diáklányokat.

Az új Fekete karácsony azonban nem csupán a gyilkolásról szól, Takal a #metoo mozgalom üzenetét is beleszőtte a koleszos lányok réméről szóló opuszába: „A nőgyűlölet legyőzhetetlennek tűnik, ott van mindenütt, és a legváratlanabb helyeken is felüti a fejét – mondja a rendező a The New Yorkernek adott interjújában. – Filmünkben egy pillanatra sem hagyják békén a nőket. Emiatt aztán kénytelen állandóan harcolni, amíg meg nem tanulják, hogyan kell hatásosan visszavágni.”

A „gyilkolás üzenettel” filozófia egybevág a Fekete karácsony producere, Jason Blum elképzeléseivel, aki szinte véletlenül tévedt az ijesztgetős filmek világába. Ő gyártotta az Ideglelés – the Blair Witch Projectet, amely hatvanezer dollárból készített sufnituning darab volt, s végül negyedmilliárd dolláros összbevételt ért el. Blum ekkor talált rá üzleti modelljére, amennyiben kis költségvetésű műfaji filmekkel ér el több száz milliós bevételeket. A pálya egyik csúcsa a Tűnj el! volt, amely a jelentős anyagi siker mellett Oscart is hozott az alkotóknak. „Ami az ijesztgetős filmeket igazán rémisztővé teszi, az az a matéria, ami két ijesztgetés között van – mondja Blum. – Azokra a félelmekre tapintunk rá, amelyek a közönséget a hétköznapokban foglalkoztatják. Nem elég a vérontás, mondanivaló is kell.”

(Black Christmas – hazai bemutató: 2019. december 12.)

Taylor Swift új dalt írt a Macskáknak

A Macskák című filmmusical nem csupán Andrew Lloyd Webber immár klasszikussá vált dalait vonultatja fel, hanem egy vadonatúj számot is, amelyet az egyik főszerepet játszó Taylor Swift és Webber írt. A Beautiful Ghosts című számot a filmben az egyik macska, Victoria (Francesca Hayward) énekli, míg a végefőcím alatt ismét meghallgatható Taylor Swift előadásában. Az új dal ötlete Webbertől származik (ő a film egyik producere is), aki észrevette, hogy Victoria szerepe a filmben jelentősen megnőtt a színpadi musicalben betöltött helyéhez képest, ezért úgy érezte, a fontos macskának külön dal dukál.

A Macskák bemutatását nagy várakozás előzi meg, hiszen igazi sztárparádét nyújt. A rendező az Oscar-díjas Tom Hooper (A király beszéde, Nyomorultak, A dán lány), a szereplők pedig a színészvilág, illetve a zeneipar élvonalából kerültek ki: James Corden, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson. A Victoriát alakító Haywardnak ez az első filmszerepe, eredeti foglalkozását tekintve az angol Királyi Balett primabalerinája.

(Cats – hazai bemutató: 2019. december 26.)

A Pentagon is benne van az új Top Gunban

A Top Gun: Maverick az 1986-os klasszikus folytatása, természetesen Tom Cruise-zal a főszerepben, de szintén visszatér több régi szereplő, az élen az Icemant alakító Val Kilmerrel. Mivel a film high-tech főszereplői a haditengerészet vadászbombázói, természetes volt, hogy a Pentagon is közreműködött a film elkészítésében. A stáb szabadon forgathatott katonai támaszpontokon és repülőgép-hordozókon, és kamerákat szerelhettek a vadászgépekre, hogy lélegzetelállító felvételeket készíthessenek. Cserében viszont a Pentagon jogot formált a forgatókönyv felülvizsgálatára, valamint kikötötték, hogy utólag törölhetnek a filmből minden olyan felvételt, amelyen katonai titoknak minősülő részletek láthatók.

A forgatás előtt volt egy kis huzavona, mivel Cruise, aki képzett pilóta, szeretett volna vadászgépet vezetni a hitelesség és a móka kedvéért. Hajlandó lett volna gyorsan megtanulni az alapokat, de legnagyobb bánatára erre nem volt lehetőség, mert a hatályos rendelkezések szerint civilek nem vezethetnek katonai járműveket.

A klasszikus Top Gunt a Haditengerészet toborzásra is felhasználta: a mozik bejáratánál bódékat állítottak fel, hogy aki a film nyomán kedvet kap a katonáskodáshoz, azon nyomban jelentkezhessen. Nem tudni, a Top Gun: Maverick kapcsán várható-e hasonló lépés.

(Top Gun: Maverick – hazai bemutató: 2020. július 16.)

Eddie Murphy kiszállhat a filmezésből

Ha valaki 58 éves és tíz gyereke van, erőt vehet rajta az apai ösztön. Ez lehet oka, hogy Eddie Murphy azt fontolgatja, otthagyja a filmezést, és visszatér a stand-uphoz. Ebben a műfajban aratta első nagy sikereit, és ma is visszavágyik a színpadra, ráadásul ez a munka sokkal kevésbé strapás, mint a filmkészítés. „Ha egyszer visszakerülök a színpadra, kizárt dolog, hogy megint filmezni akarnék – mondta Murphy a The Wall Street Journal Magazine-nak. – Leginkább a családommal szeretnék lazulni. A filmezés arról szól, hogy föl kell kelni ötkor, és nyomni sötétedésig. Húsz évesen kezdtem az ipart a 48 órával. Ennek nyomorult 38 éve már. Aki volt már forgatáson, láthatta, mekkora tipródás az egész. Egyáltalán nem jó móka.”

Murphy a Netflix új sorozatában már visszatér a színpadra, de más már a humora, mint régen. „Utoljára 27 évesen stand-upoltam. Néha visszanézem a régi felvételeket, és húzom a számat, hogy anyám, én ilyet mondtam volna? Nem hiszem el, milyen ciki dolgok voltak. Most már 58 éves vagyok, és egészen másképp közelítek meg mindent.”

Egy darabig azonban még nem kell lemondanunk Murphy filmjeiről, jövőre kerül a mozikba az Amerikába jöttem 2., az 1988-as siker folytatása. Akeem (Murphy) most azért jön Amerikába, mert megtudja, hogy él ott egy fia, aki utódja lehet a trónon.

(Coming 2 America – hazai bemutató: 2020. december 12.)